Sporturi

Redactorul șef al Charlie Hebdo, chemat la Parlamentul European pentru caricatura cu Halep

19.06.2018 | 18:55
Redactorul sef al Charlie Hebdo chemat la Parlamentul European pentru caricatura cu Halep

Redactorul șef al Charlie Hebdo, chemat la Parlamentul European. Caricatura de prost gust pe care publicația franceză a făcut-o după ce Simona Halep a câștigat Roland Garros a provocat valuri de nemulțumire în România, iar undele scandalului au ajuns și la Parlamentul European. Cătălin Ivan, reprezentant al țării noastre la Bruxelles i-a adresat o scrisoare deschisă redactorului șef al revistei de satiră.

“Domnule redactor şef al revistei Charlie Hebdo,

Vă scriu în calitate de membru al Parlamentului European, singura instituție europeană care reprezintă cetățenii europeni, mandatul nostru fiind dat direct, prin vot, prin urmare fiind încărcat cu o mare responsabilitate față de cei care ne-au investit cu încrederea lor.

O dată în plus, sunt onorat să reprezint, la nivel european, un popor care a luptat din greu şi luptă încă şi astăzi, pentru a-şi câştiga dreptul de a se exprima liber. Ceea ce în Franţa poate părea un dat, în România şi în alte ţări membre ale Uniunii Europene, dreptul la libera exprimare este obţinut greu, cu multe sacrificii, cu multă vărsare de sânge şi generaţii întregi sacrificate. Prin urmare, sunt ultimul pe care cineva l-ar putea bănui că intenţionează să pună pumnul în gura cuiva care doreşte să-şi exprime liber opinia.

Redactorul șef al Charlie Hebdo, chemat la Parlamentul European. Dezbarere despre libertatea de exprimare!

Publicaţia pe care o conduceţi a scandalizat de nenumărate ori, prin poziţiile adoptate faţă de subiecte cel puţin sensibile pentru categorii vaste de populaţie, fie că vorbim de religii, ţări sau culturi. Fără să-mi propun să judec politica editorială a revistei Charlie Hebdo, vă fac o propunere care, sper eu, nu va putea fi refuzată. În luna septembrie voi organiza o dezbatere în Parlamentul European despre libertatea de exprimare, despre agresivitatea de limbaj, despre valori europene care trebuie protejate, despre ceea ce ne uneşte şi ne dezbină atunci când vorbim de libertatea presei.

În preambulul Cartei Europene a Drepturilor Omului se prezintă dorinţa statelor semnatare de a avea ‘un viitor paşnic întemeiat pe valori comune’ şi se declară că ‘Uniunea este întemeiată pe valorile indivizibile şi universale ale demnităţii umane. Libertatea de exprimare a unuia se opreşte acolo unde atinge drepturile altuia, iar dreptul la imagine şi la demnitate al unei persoane, oricare ar fi ea, este un drept la fel de important precum dreptul la libera exprimare al altei persoane, oricare ar fi ea’.

Redactorul șef al Charlie Hebdo, chemat la Parlamentul European. Se prezintă în septembrie?

Pentru că prezenţa dumneavoastră ar fi importantă, vă rog să-mi comunicaţi o perioadă în care agenda v-ar permite să veniţi la Bruxelles. Dacă nu aveţi o perioadă preferată, în maximum o săptămână voi reveni cu invitaţia oficială şi cu toate datele acestei dezbateri.

Având convingerea că şi pentru dumneavoastră libertatea şi demnitatea sunt valori care trebuie apărate în egală masură, vă rog să primiţi această caricatură ca preambul al unei dezbateri pe cât de importante, pe atât de necesare.”

Publicaţia franceză de satiră Charlie Hebdo a ironizat victoria Simonei Halep la turneul de la Paris, publicând sub titlul “O româncă a câştigat Roland Garros-ul” o caricatură în care românca este reprezentată ridicând trofeul deasupra capului în timp ce spune “Fier vechi, fier vechi”.

Caricatura celor de la Charlie Hebdo a scandalizat România, dar și fani ai Simonei de peste hotare.