News

Referendum Justiție 26 mai. Ce prezență la vot este necesară pentru validarea referendumului

10.05.2019 | 14:03
Referendum Justitie 26 mai Ce prezenta la vot este necesara pentru validarea referendumului
ADVERTISEMENT

Ziua de 26 mai se anunță una extrem de importantă pentru destinul politic al României. Dincolo de alegerile europarlamentare, românii sunt chemați la urne pentru a-și exprima punctul de vedere în legătură cu referendumul pe teme de Justiție.

Ce prezență este necesară pentru validarea referendumului

În cursul zilei de 25 aprilie 2019, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, președintele României Klaus Iohannis, a comunicat cele două întrebări pentru care românii vor opta cu „Da” sau ”Nu”, adresându-le tuturor invitația de a participa, pentru a lămuri astfel una dintre cele mai arzătoare probleme ale momentului.

ADVERTISEMENT

În plus, pentru ca acest demers să  fie considerat valid, este necesară prezența a unui procent de cel puțin 30% dintre alegătorii prevăzuți în Registrul Electoral, adică 5,6 milioane de cetățeni. Prin urmare, referendumul va produce efecte numai în cazul în care vor participa la vot aproximativ 5.700.000 de români, iar minim 4.725.000 să opteze pentru „Da”.

Klaus Iohannis, a anunțat organizarea referendumului pe teme de Justiție. Sursa foto: miscareaderezistenta.ro
Klaus Iohannis, a anunțat organizarea referendumului pe teme de Justiție. Sursa foto: miscareaderezistenta.ro

Întrebările pentru referendum

În cadrul referendumului pe teme de Justiție, organizat în data de 26 mai 2019, românii vor fi rugați să răspundă la două întrebări punctuale și importante: „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție?” și „Sunteți de acord cu interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, corelat cu extinderea dreptului de a ataca Ordonanțele de Urgență direct la Curtea Constituțională?”.

ADVERTISEMENT
Având în vedere Hotărârea Parlamentului României nr. 8/2019 privind solicitarea Președintelui României referitoare la organizarea unui referendum național consultativ cu privire la probleme de interes național,în temeiul prevederilor art. 2, art. 90 și art. 100 alin. (1) din Constituție, precum și ale art. 2 alin. (1) lit. c), art. 11, art. 12 alin. (2) și art. 15 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare,
Președintele României decretează:
Art. 1. – Poporul român este chemat să își exprime voința cu privire la următoarele probleme de interes național:
1. interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție;
2. interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
Art. 2. – Pentru realizarea celor prevăzute la art. 1, cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:
1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?
Art. 3. – Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European.” , se arată în comunicatul oficial transmis de purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis.