News

Referendum pentru Justiție 2019. Care sunt condițiile pentru validarea lui

25.05.2019 | 13:54
Referendum pentru Justitie 2019 Care sunt conditiile pentru validarea lui

FANATIK vă prezintă tot ce trebuie să știți despre referendumul pentru justiție, care va avea loc pe data de 26 mai, cât și condițiile care trebuie îndeplinite pentru validarea sa!  Referendumul pe justiție a fost inițiat de președintele Klaus Iohannis, după mai multe schimbări făcute de Parlament în domeniul justiției.

Care sunt condițiile pentru validarea referendumului pentru Justiție 2019

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre un referendum pe justiție încă din anul 2017, când a consultat Parlamentul pentru organizarea acestuia. Atunci s-a renunțat la idee,  însă Klaus Iohannis a adus din nou referendumul în atenția publicului, în 2019. A cerut din nou acordul Parlamentului și s-a hotărât ca acesta să aibă loc pe data de 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, după ce Parlamentul a decis modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală!

„Discuţia a revenit şi nu a revenit întâmplător. Am primit acum nu multe săptămâni o lege spre promulgare care clarifica anumite aspecte juridice şi de europarlamentare, şi de alte alegeri, în care pesediştii introduseseră un paragraf – ‘împreună cu alegerile europarlamentare nu se poate organiza nimic altceva’, nici alegeri, nici referendum.

Referendum justitie conditii validare
Sunt mai multe conditii pentru ca referendumul pe justitie sa fie validat

30% din totalul de alegători din România trebuie să se prezinte la vot

Mi s-a părut foarte suspect încât am contestat la CCR având ceva în minte pentru ce ar putea urma. CCR mi-a dat dreptate. Acea prevedere este neconstituţională şi, ca atare, am început să analizez împreună cu echipa mea de la Cotroceni cum ar fi dacă aş convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare”, explica, în martie, Klaus Iohannis.

„Este cert. Voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă aşa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa justiţiei”, a declarat președintele României în cadul unei conferințe de presă.

Modificările respective au fost dur criticate de președintele României, Opoziție și societatea civilă. Acestora li s-au alăturat voci puternice din cadrul Uniunii Europene. Chiar și președintele UE a criticat decizia luată de Parlamentul din România și a cerut respectarea statului de drept!

La decizia președintelui Klaus Iohannis, pe cele două buletine de vot pe care le vor primii românii duminică la urne vor fi tipărite două întrebări, la care cetățenii trebuie să răspundă simplu, prin „da” sau „nu”.

  • „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
  • „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

La intrarea în secția de votare, românii vor primi trei buletine de vot, care vor fi introduse în trei urne diferite: două pentru referendum și unul pentru alegerile europarlamentare. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată, nu atrage nulitatea acesteia, a precizat Biroul Electoral Central. Bugetul consumat pentru organizarea referendumului pentru justiție 2019 a fost de 350.000 de euro.

Pentru ca referendumul să fie validat, 30% dintre cei 18.248.664 de cetățeni cu drept de vot înscriși în listele electorale permanente trebuie să participe la vot, iar 25% dintre aceștia trebuie să exprime voturi valabile (care nu sunt nule), fie cu opțiunea „DA”, fie ”NU”. În cifre, pentru ca referendumul să fie validat, trebuie să participe 5.480.080 de alegători, iar pentru a fi valabil 4.566.734 de alegători trebuie să exprime voturi valabile (care nu sunt nule), fie cu opțiunea „DA”, fie „NU”.