Sporturi

Reguli fotbal american. Cum se joacă? FOTO + VIDEO

02.10.2018 | 14:01
Reguli în fotbalul american.Touchdown în terenul advers este marcarea a 6 puncte

Fotbalul american este un sport cu totul diferit de soccerul din Europa, cu reguli care, într-o oarecare măsură, se apropie de rugby, dar sunt multe elemente care îl diferenţiază de ceea ce se joacă în Europa. Este organizat pe teritoriul SUA în cadrul unui campionat profesionist, NFL (National Football League), după care urmează campionate secundare, universitare şi şcolare.

Obiectivul jocului este realizarea de cât mai multe puncte prin avansarea mingii în terenul advers. Mingea este identică aceleia din rugby, adică ovală. Jucătorii sunt dotaţi cu echipament de protecţie, total diferit de cel din rugby, ca urmare a faptului că au loc frecvent ciocniri deosebit de violente între ei în timpul jocului.

Care este timpul de joc efectiv al unui meci din NFL

Un meci de fotbal americancuprinde patru sferturi a câte 15 minute, în total o oră efectiv de joc. Echipa care se află în posesia mingii se numeşte Offense (ofensivă) şi are ca scop să avanseze în terenul advers fie prin pasă, fie prin alergare (run), pentru a trece de linia de scor (goal line) şi de zona de scor (end line) a adversarului. Pe teren se vor afla câte 11 jucători în fiecare formaţie.

Reguli în fotbalul american. Care sunt cele mai importante lucruri de ştiut. În imagine cinci reguli esenţiale ilustrate
Reguli în fotbalul american. Care sunt cele mai importante lucruri de ştiut

Cealaltă echipă se numeşte Defense (defensivă) şi, evident, trebuie să împiedice oponentul să marcheze puncte. Totodată, echipa din apărare poate intercepta mingea, transformându-se ea în echipă de atac. Dacă formaţia aflată în atac nu reuşeşte după patru încercări (downs) să avanseze peste 10 yarzi (un yard este egal cu 0,9 metri) atunci posesia trece la cealaltă echipă. Dacă însă avansează mai mult de 10 yarzi atunci mai primeşte un alt set de patru încercări (downs), pentru a putea înscrie.

Ce suprafaţă are terenul

Suprafaţa de joc are 100 de yarzi în lungime şi 53 în lăţime, la care se adaugă la cele două capete alţi 10 yarzi, cei mai importanţi efectiv, pentru că reprezintă zona de scor a celor două echipe (end zone), precum şi buturile prin care se pot marca trei puncte prin şutarea mingii. Chiar dacă timpul de joc este efectiv de o oră, respectiv 48 de minute în întrecerile pe colegii, se poate ajunge ca o partidă să dureze şi până la trei ore, ca urmare a faptului că pe parcursul jocului sunt foarte multe opriri ale jocului dictate de arbitru şi în acel moment cronometrul se opreşte. El ia în calcul numai timpul în care mingea se află în joc. La sfârşitul sferturilor 1 şi 3 se face o pauză de două minute, la jumătatea meciului o pauză de 12 minute.

Cum sunt distribuite echipele pe teren. Iată modul de aşezare al echipelor de la care se începe orice meci
Cum sunt distribuite echipele pe teren. Iată modul de aşezare al echipelor

După fiecare sfert al meciului se schimbă terenurile, dar nu şi posesia mingii. Aceasta se schimbă numai după două sferturi, al doilea sfert începând indentic cu primul, adică de la echipa aflată în atac. Timpul alocat între încercări (downs) este de 40 de secunde şi dacă acest timp este depăşit echipa aflată în atac este penalizată. Ceasul se opreşte în trei situaţii: când o pasă este incompletă, când se dictează o penalizare sau când un jucător iese cu mingea în afara terenului. Ceasul se reporneşte doar din momentul în care arbitrul aşează mingea din locul în care va începe următoarea încercare.

Ce se întâmplă dacă scorul este egal la finalul meciului

Un meci se poate încheia la egalitate după cele 60 sau 48 de minute. În acest caz se mai joacă 15 minute suplimentare, timp în care fiecare dintre echipe beneficiază de câte patru încercări. Dacă şi după prelungirile de 15 minute nu s-a decis învingătorul se joacă până când una dintre formaţii marchează prima. Fiecare formaţie are în componenţă ofensiva, defensiva şi echipele speciale. Acestea intră în acţiune numai în următoarele situaţii:

PUNT – mingea este şutată cât mai departe în terenul advers

FIELD GOAL – minge este şutată înspre sau printre buturile adverse în scopul înscrierii celor trei puncte care se acordă pentru acest procedeu

KICK OFF – la lovitura de începere a partidei

Kick off în fotbalul american. Orice meci începe cu o pasă printre picioare a centrului către un quarter back, care poate fugi cu mingea sau o poate pasa
Kick off în fotbalul american. Orice meci începe cu o pasă printre picioare a centrului către un quarter back

Partida începe prin degajarea mingii de pe linia de 30 yarzi a propriei defensive de către un kicker către cei din ofensiva sa. Un jucător din ofensivă care va prinde mingea se numeşte kick return şi trebuie să fugă cu ea spre terenul advers până va fi oprit. După ce va fi oprit echipa sa va relua jocul din locul unde s-a petrecut oprirea. În cazul în care acest kick return se va afla în propriul endzone în momentul prinderii mingii el poate îngrenunchia în propriul endzone, situaţie numită touchback şi echipa sa va relua meciul de pe linia proprie de endzone.

Regula celor 10 yarzi

Aşadar, scopul ofensivei este de a ajunge la linia de scor a adversarului sau de a parcurge mai mult de 10 yarzi în primele patru încercări, pentru a primi alte 4 încercări şi a continua atacul. Scopul defensivei este de a împiedica marcarea punctelor dar şi de a opri adversarul să parcurgă mai mult de 10 yarzi, pentru a nu beneficia de un nou set de încercări. În acest caz defensiva frecvent apelează la procedul punt, adică şutarea balonului cât mai departe în terenul advers şi jocul se va relua din acel loc, cât mai departe de propria linie de scor.

Meciul începe de linia de scrimmage, adică poziţia de unde se începe prima încercare a echipei aflată în ofensivă. Obligatoriu se începe cu un SNAP (jucătorul numit centru va pasa mingea printre picioare unui quarterback iar acesta poate pasa, poate lăsa să i-o ia din mână un coechipier sau poate fugi către terenul advers. Fuga cu mingea (RUN-ul) o poate face fie quarterback-ul care a primit mingea de la jucătorul centru, fie un runningback, care caută să parcurgă cât mai mulţi yarzi în terenul advers.

Cum se marchează punctele

Quarterbackul poate însă opta pentru a pasa altui coechipier, iar dacă mingea ajunge la adresantul dorit fără a atinge pământul faza continuă. Dacă mingea atinge pământul înainte de a fi recepţionată de coechipierul din Offense pasa e considerată incompletă şi arbitrul opreşte jocul. Cei din Defense îl pot opri pe jucătorul cu mingea prin placaj, care este considerat corect în momentul în care ambii genunchi ai celui placat ating pământul. În acel moment încercarea celor din atac este oprită, ea mai fiind oprită şi dacă jucătorul cu mingea iese în afara terenului.

Punctele se pot marca prin patru modalităţi:

Touchdown, mingea este culcată în endzone advers, moment în care echipa care a punctat are şansa de a mai primi un punct suplimentar. Touchdown are valoare de 6 puncte.

Punctul suplimentar se poate obţine fie printr-o transformare cu piciorul printre buturi din 2 yarzi, fie fugind cu mingea în end-zone advers.

Field goal – şutarea mingii printre cele două buturi şi pe deasupra barei orizontale. Se acordă 3 puncte.

Safety – este situaţia rar întâlnită, când un jucător din atac este pus la pământ în propriul end-zone. Valorează 2 puncte.

Schimbarea posesiei mingii înainte de încheierea celor patru încercări (downs) este posibilă în două moduri:

Fumble – când jucătorul aflat în atac  pierde mingea de sub control în mod accidental. Orice alt jucător are voie fie să fugă cu mingea şi dacă e din echipa adversă aceasta trece în atac, fie să se culce pe minge

Intercepţia – un jucător din atac aruncă mingea spre un alt coechipier, dar adversarul prinde pasa şi echipa acestuia trece în atac.