Fotbal intern

Remember: „Mopsul” Dumitrache, de la 0 la purtare la prietenia cu „Procuroru” Dinu

22.05.2018 | 18:21
Remember Mopsul Dumitrache de la 0 la purtare la prietenia cu Procuroru Dinu
„Mopsul” Florea Dumitrache ar fi împlinit 70 de ani pe 22 mai...

Dacă Dumnezeu nu-l răpea, prematur, acum mai bine de un deceniu, Florea Dumitrache ar fi împlinit, astăzi, 22 mai, 70 de ani. Poreclit „Mopsul”, încă din copilărie, Dumitrache a fost atacantul de temut al Naţionalei, care s-a acoperit de glorie la Mondialul mexican din 1970. În memoria acestui jucător legendar, fanatik.ro vă prezintă câteva poveşti inedite, care îl au în centru pe neuitatul „Mops”.

„Şina”, amintirea de suflet a copilăriei

Născut la 22 mai 1948, undeva pe Şoseaua Giurgiului, în Bucureşti, Florea Dumitrache a frecventat cursurile Şcolii Generale nr. 56 şi ulterior, Liceul „Dimitrie Bolintineanu”. Totuşi, e puţin impropriu spus că „le-a frecventat”, pentru că, încă din copilărie, chiulea. Scopul era unul singur: fotbalul. Ani buni a bătut mingea „Mopsul” pe maidanul terenului de la „şină”, undeva lângă calea ferată, iar uneori, la miuţe participa şi tatăl său, Costică Plăpumaru. „Şina” de pe Giurgiului a fost, toată viaţa, cea mai frumoasă amintire a lui Dumitrache, după cum avea să le mărturisească apropiaţilor. Cum spuneam, obişnuia să tragă chiulul, iar într-o zi a fost prins de dirigintele său, care l-a somat să se întoarcă în clasă. Numai că, puştiul s-a făcut că se întoarce la ore, doar până când a dispărut din câmpul vizual al profesorului. A ocolit şcoala şi s-a întors pe terenul de fotbal…

Mic ghid de scandaluri cu pofesorii

Dar asta a fost… „blândă”. În clasa a VII-a, elevul Dumitrache Florea a avut nota 0 la purtare, pentru că…  a bătut-o pe dirigintă. „S-a înfoiat foarte tare, a venit la mama să mă toarne că absentez de la ore, pentru fotbal. Modul dânsei de a se comporta a pus gaz pe foc. A venit cu o falcă-n cer şi i s-a adresat mamei ca la uşa cortului. Mama a început să plângă, iar când am văzut-o, nu m-am putut abţine şi i-am tras o palmă, cu sete”, avea să mărturisească el, mai târziu. Drept şi prin urmare, a primit nota 0 la purtare şi a fost exmatriculat din toate şcolile din Bucureşti. L-au ajutat, însă, cei de la fotbal, de la juniorii Rapidului, să se întoarcă pe băncile şcolii.

Scandalul cu diriginta nu a fost ultimul din viaţa elevului Florea Dumitrache. Mai târziu, când era deja la liceu, a fost scuipat de profesorul de geografie, din acelaşi motiv, chiulurile repetate. Goe al nostru n-a stat pe gânduri şi i-a replicat în acelaşi fel… Culmea este că incidentul a fost trecut sub tăcere şi nu s-a lăsat cu repercursiuni.

Comparat cu Gerd Müller

Mai târziu, după ce nu a prins echipa de juniori a Rapidului şi a ajuns la o formaţie de cartier, TUG (Trustul de Utilaj Greu), pe „Drumul Găzarului”, între Șoseaua Giurgiului și Berceni, a fost remarcat de reputatul antrenor Traian Ionescu. Acesta este omul care l-a dus pe Dumitrache la Dinamo. Acolo exista o garnitură fantastică: Lucescu, Dinu, Radu Nunweiller, Boc, Pârcălab… Fireşte, au venit şi participările în cupele europene. Hansgert Lindekamp, un cunoscut jurnalist german din Dusseldorf, a scris despre Dumitrache: „Îndeplineşte toate calităţile unui atacant de fineţe, ale unui excelent golgeter şi ale unui jucător constructiv, la mijlocul terenului. Aş putea să-l compar cu doi jucători mari din campionatul Germaniei. Cu Sigi Held, de la Borussia Dortmund, pentru incisivitatea sa şi cu Gerd Müller, de la Bayern Munchen, pentru simţul deosebit al porţii. În mecanismul combinaţiilor, doi oameni sunt esenţiali pentru Dumitrache: Lucescu şi Gherghely, cu care colaborează inventiv. Cred că şi legat la ochi, Dumitrache ar şti cu precizie intenţia acestora”.

Dialoguri cu Neculai Constantin Munteanu

Mai târziu, după Mondialul din Mexic, din 1970, unde Dumitrache a strălucit în meciurile cu Brazilia, Anglia şi cu Cehoslovacia, a urmat un joc cu Grecia, la Atena. Cunoscutul jurnalist Neculai Constantin Munteanu, pe vremea aceea comentator la postul de radio „Europa liberă”, l-a întrebat pe „Mops”: „Florică, te simţi onorat să joci lângă Ion Ionescu, jucător în Bundesliga, la Alemania Aachen?”. Sandu Boc, prezent în lot, l-a auzit şi a răspuns în locul lui Dumitrache: „Ar fi trebuit să puneţi întrebarea invers. Dacă Puiu Ionescu se simte onorat că va juca, în centrul atacului, alături de Dumitrache…”.

Cu maşina-n pom, în curtea clubului Dinamo

La scurt timp după acea deplasare, Florea Dumitrache şi-a cumpărat un Ford Taunus. Într-o zi, se afla în curtea clubului Dinamo şi li s-a adresat prietenilor săi Cornel Dinu şi Sandu Boc: „Feriţi-vă, că dau cu maşina peste voi! Nu vedeţi ce sculă am? Asta ţâşneşte ca racheta!”. Cei doi au ascultat sfatul amicului lor, s-au ferit, numai că „Mopsul”, în loc să nimerească viteza întâi, a… călcat marşarierul! A nimerit într-un pom, iar Dinu şi Boc s-au topit de râs…

Un şpriţ nocturn, în Cimitirul Bellu

O altă amintire picantă legată de Florea Dumitrache s-a petrecut mai târziu, undeva printre mormintele din Cimitirul Bellu. Murise o rudă a lui Cornel Dinu, un descendent al familiei Bolintineanu. Pe la orele 2 noaptea, Dinu, Dumitrache, Boc şi „Pațanu” Gîtejan (fost jucător la Flacăra Roşie, Rapid şi CSMS Iaşi), au sărit gardul şi s-au dus la cavoul familiei Bolintineanu. Au băut cu toţii, până în zori, în memoria maestrului şi din când în când, aruncau câte un strop de vin pe lespedea mormântului.

Acestea sunt doar câteva amintiri cu şi despre Florea Dumitrache. Dincolo, însă, de aerul de can-can, rămâne povestea unui jucător de geniu, un artist al dreptunghiului verde. Dumnezeu să-l odihnească, acolo unde este, adică între Zeii fotbalului mondial!

Tags: