Sport

Exclusiv. CALVAR de 1 an şi 9 luni! “Pierdusem TOT, mai ales speranţa”

Polul de interes al fotbalului s-a mutat din Ghencea, "Templul" fotbalului românesc, la aproximativ 270 de km distanţă. După 25 de ani de supremaţie al roş-albaştrilor! La Ovidiu. Un oraş cu...
10.11.2015 | 13:00
Exclusiv CALVAR de 1 an si 9 luni Pierdusem TOT mai ales speranta

Polul de interes al fotbalului s-a mutat din Ghencea, “Templul” fotbalului românesc, la aproximativ 270 de km distanţă. După 25 de ani de supremaţie al roş-albaştrilor! La Ovidiu. Un oraş cu 13.000 locuitori şi stadion de 4.500 locuri.

Mereu plin, mereu dornic să primească microbişti care apreciază şi comentează un fotbal curat, ofensiv. Acolo, pentru 90 de minute, Steaua nu a mai existat. Nici Dinamo, nici Rapid. Au existat doar Viitorul şi Astra, două echipe care au reuşit să impresioneze prin jocul ofensiv.

Rezultatul nu mai contează decît pentru statistici. Nici cum s-au marcat golurile, nici dacă au fost greşeli de arbitraj. Într-o perioadă în care românii ies pe stradă pentru un nou început, Pasărea Phoenix şi-a făcut apariţia pe stadionul celei mai frumoase echipe din Liga 1, Viitorul. Un tînăr, uitat de întreg fotbalul de aproape doi ani, şi-a redobîndit încrederea şi speranţa că poate, din nou, să scrie istorie. Este povestea lui Alexandru Ioniţă. I se mai alătură şi o cifră romană: II. Deşi tizul său,  plecat tot de la Rapid şi trecut pe la Koln, pare pierdut între ieşirea din sectorul 2 şi judeţul Ilfov.

Budescu este, cel puţin momentan, istorie la liderul Ligii 1. Pasa de gol oferită în ultimele minute în partida cu Viitorul pentru golul care poate, peste cîteva luni, să aducă primul titlul pentru Astra Giurgiu, consfinţeşte o renaştere venită în urmă cu două săptămîni. Două săptămîni în care care Ioniţă, puştiul adus de la Rapid pe cea mai mare sumă scoasă din buzunar de Ioan Niculae, a înscris de trei ori şi a oferit două pase de gol.

“Fotbalul îmi oferă linişte”

Începutul, practic, îşi are rădăcina tot într-un meci cu Viitorul, din Cupa României. După golul înscris împotriva “Regelui”, gol care l-a făcut pe Hagi să aplaude în picioare reuşita, Alexandru Ioniţă se destăinuia şi făcea o mărturisire sinceră. “Este primul gol după 1 an şi 9 luni într-un meci oficial. A fost o perioadă grea pentru mine, dar am avut oameni care mă susţin şi am reuşit să trec peste”.

Ceea ce nu se ştie este însă calvarul prin care a trecut fotbalistul în cauză. Cu siguranţă, au fost frustări adunate. Nereuşite, gînduri. Negre! Care, pentru binele fotbalului românesc, trebuie să sperăm că au fost îngropate într-o perioadă uitată şi apusă. FANATIK.RO a luat legătura cu jucătorul în cauză pentru a detalia secretul unei reveniri din abis. Refuză, elegant, dialogul.

“Tot ce am nevoie este fotbalul. Aşa îmi cîştig liniştea. Pot să vă spun doar că a fost o perioadă grea şi nimeni, absolut nimeni, nu ştie ce poate îndura un fotbalist care doreşte să joace, dar nu are o şansă. Le mulţumesc tuturor care au încredere în mine. E greu cînd nu joci, mai ales că uneori ajungi să crezi că ai pierdut tot, mai ales speranţa”, s-a limitat să spună Ioniţă.

Este pariul lui Şumudică!

Cheia pe care scrie reviriment pare să fie la Şumudică. antrenorul care l-a revitalizat pe puştiul de 20 de ani şi pe care l-a scăpat de acest calvar în care se zbătea. “Ioniţă este cel mai scump transfer al Astrei. Trebuie să îşi arate valoarea şi să crească meci de la meci. A fost o perioadă grea pentru el, nu prea a jucat”, declara Marius Şumudică.

Antrenorul care l-a debutat în fotbalul mare şi care a reuşit, prin metodele sale, să îl repună pe Ioniţă în lumina reflectoarelor. “Este omul momentului la Astra! Toată lumea îmi spunea să îl împrumut, el dorea să joace la Rapid, însă eu nu l-am lăsat şi bine am făcut. Are explozie, pe 2-3 metri face driblinguri uimitoare şi loveşte mingea cu ambele picioare. Este un fotbalist care va ajunge în fotbalul mare şi o să crească enorm”, a declarat, pentru FANATIK.RO, Şumudică.

Chemat la Under 21

Evoluţiile lui Alexandru Ioniţă nu au fost ignorate de selecţionerul echipei naţionale Under 21, Cristi Dulca, care l-a convocat pe jucătorul Astrei la lotul naţional.

“Prin evoluţiile de la club a reintrat în circuitul echipei naţionale. Este un jucător cu mari calităţi, credeţi-mă, şi care va avea un cuvînt de spus în fotbalul românesc. Este agreat de grup, este liniştit, iar eu am încredere în prestaţiile sale”, a încheiat Marius Şumudică. Tabloul descrierii este construit de Cristi Dulca, antrenorul naţionalei Under 21.

“Tocmai discutam cu un prieten despre calităţile lui Ioniţă! Este un talent nativ, sper să aibă în continuare evoluţii bune şi să înscrie de fiecare dată trei goluri în trei meciuri şi să aibă şi două pase de gol. Pentru mine, ca selecţioner, toţi jucătorii sînt importanţi”, a declarat Dulca pentru FANATIK.RO.

Momentan, rîndurile scrise de reporter se opresc aici. Şi aşteaptă ca istoria să fie scrisă de jucătorul în cauză. De un puşti de 20 de ani care, pînă acum, a cunoscut şi agonia, şi extazul. Şi care, din cîte se observă, pare să fie învăţat ceva din ambele stări. Însă asta o ştie doar el. Dar trebuie să ştie şi faptul că are o şansă cu care se întîlnesc puţini oameni în lume: să scrie istorie!

700.000 euro, cu TVA, a plătit Astra pe cel mai scump transfer din istoria clubului, Alexandru Ioniţă