Fotbal intern

A REVENIT antrenorul care l-a dat AFARĂ pe Becali! “Am demnitate!”

Cristiano Bergodi a ajuns la a şaptea descălecare în fotbalul românesc, ASA Târgu Mureş fiind a şasea echipă pregătită de fostul jucător al lui Lazio. Succesor al lui Walter Zenga pe banca...
23.09.2015 | 00:05
A REVENIT antrenorul care la dat AFARA pe Becali Am demnitate

Cristiano Bergodi a ajuns la a şaptea descălecare în fotbalul românesc, ASA Târgu Mureş fiind a şasea echipă pregătită de fostul jucător al lui Lazio. Succesor al lui Walter Zenga pe banca lui FC Naţional, Bergodi a reuşit prin venirea în Parcul cu Platani să îşi deschidă uşile singurului campionat care, la zece ani distanţă de la debut, continuă să îl primească cu încredere totală.

Sezonul 2005-2006 aducea în defuncta Divizie A, actualmente Liga 1, continuarea unei idei brevetate de Gino Iorgulescu, pe atunci preşedinte la FC Naţional: antrenor italian pe banca unei echipe româneşti (la momentul respectiv, campionatul din Italia era cel mai puternic din lume).

Visul lui Bergodi: Lazio!

Actualul şef al LPF reuşea să aducă pe banca tehnică, după perioada Walter Zenga, un fost idol al tribunelor laziale care, după retragerea din iarbă, rămăsese secund la Lazio ca mai apoi să plece, tot secund, la US Lecce. La sfîrşitul unui sezon în care impactul din mass media în urma aducerii italianului nu a avut corespondeţă decît foarte rar în ideile tactice ale lui Bergodi, acesta îşi expunea primele idei într-un interviu acordat în Peninsulă:

 

“La început lumea era neîncrezătoare, cu toate că urma să continuu seria antrenorilor italieni la FC Naţional. După victoria din partida cu Dinamo, lucrurile au început să se schimbe în bine. Mă simt bine în România, dar visez să ajung într-o zi să antrenez pe Lazio Roma. Punctele slabe ale fotbalului românesc sînt ritmul de joc scăzut şi calitatea terenurilor de joc”, preciza, în Il Tempo, Bergodi.

Eşec pe linie la granzii României

După un singur sezon petrecut la FC Naţional, Bergodi a luat calea Ardealului şi a ajuns pînă în Gruia, unde a pregătit-o pe CFR Cluj. Aici a venit şi una dintre puţinele reuşite ale tehnicianului italian: nu un trofeu, ci calificarea formaţiei ardelene în preliminariile Cupei UEFA. Însă nici aici legătura dintre Bergodi şi formaţia din Cluj nu a fost de lungă durată şi italianul a decis să se întoarcă din nou în Bucureşti, la Rapid.

În sezonul 2007-2008, în cele cîteva luni în care a stat pe banca formaţiei feroviare, Bergodi a reuşit să adjudece singurul trofeu din palmaresul său ca antrenor: Supercupa României, în faţa lui Dinamo (1-1, 5-6 d.p.). Cu excepţia trofeului cucerit cu formaţia din Grant, “rezultatele” lui Bergodi au reuşit să atragă doar interesul oficialilor de la CSMS Iaşi. Însă totul părea că s-a aranjat pentru Bergodi…Chiar dacă sezonul se soldează cu un eşec, locul 14 în campionat în momentul plecării fostului lazial, Bergodi este acontat de Steaua. Iar aici începe celebrul episod…

Cum l-a dat afară pe Becali

În ciuda unui palmares sărac ca antrenor, dar cu o imagine bună, Cristiano Bergodi devine antrenorul principal al Stelei, cel mai galonat club din România. Prezentînd sincope în joc, Bergodi face un gest care îl rupe definitiv pe tehnicianul italian de Steaua, cel puţin cît timp acest club va fi sub sfera de influenţă a lui Gigi Becali.

Calificaţi în grupele Europa League, elevii lui Bergodi au început meciul cu Sheriff Tiraspol din postura de favoriţi, însă pauza a îngheţat tabela la un 0-o incredibil pentru acea perioadă.  Nervos pentru jocul prestat de echipa sa, patronul a coborît la vestiare în stilu-i caracteristic, însă acolo lucrurile s-au desfăşurat neaşteptat pentru latifundiarul din Pipera.

După ce a izbit uşa de perete, Becali a intrat în vestiar şi a început să-şi înjure jucătorii. Asta în timp ce italianul tocmai le explica jucătorilor tactica pentru ultimele 45 de minute. După ce şi-a revenit din uimire, italianul şi-a înfruntat patronul. L-a luat de braţ şi l-a scos din vestiar. Furios, Becali l-a ameninţat cu demiterea: “Cristiano, o să-ţi pară rău! Nu eşti singurul antrenor din România. Poţi să-ţi faci bagajele să pleci! Ce e debandada asta? Lasă, fac eu ordine”.

 

“E prima oară când am fost la cabine, prima oară în şapte ani. Nu m-a lăsat Bergodi să spun prea multe, nu i-a convenit lui, că dădea nişte indicaţii tactice prea preţioase. Îmi pare rău că l-am deranjat, că din cauza mea nu au înţeles jucătorii indicaţiile lui Bergodi. Patronul poate să vorbească cu angajaţii lui oricînd. Eu am demnitate. O să vedeţi voi dacă voi da afară pe cineva sau nu. O să vedeţi voi ce părere am eu despre relaţia dintre patronat şi angajat. O să vedeţi voi ce înseamnă respectul. Era cel mai liber antrenor din România…”

Gigi Becali, 17 septembrie 2009

Evenimentele petrecute în vestiar au declanşat o stare de tensiune care a culminat cu trimiterea lui Cristiano Bergodi la echipa secundă şi reclamaţia făcută la FIFA de către tehnicianul italian pe adresa lui Gigi Becali. “Am fost umilit de acest om! Nu mai pot lucra cu el! Bergodi e un vagabont şi un mincinos”, erau afirmaţiile făcute de Becali înainte ca litigiul să se stingă şi părţile implicate să rezilieze contractul de comun acord.

Inexistent în Italia

Revenirea lui Cristiano Bergodi în Liga 1 vine ca o confirmare a situaţiei pe care acesta o are în ţara natală, Italia. Apreciat ca jucător, CV-ul tehnicianului nu contează prea mult în fotbalul din Peninsulă. După aventurile de la FC Naţional, CFR Cluj, Rapid (de două ori), Steaua şi Iaşi, Bergodi credea că poate da lovitura în Italia, însă experienţele de la Modena, Pescara şi Brescia.

13 echipe a pregătit Cristiano Bergodi în cariera de antrenor, ASA Târgu Mureş fiind ultima formaţie trecută pe listă