News

Când afișează edu.ro rezultatele la Evaluarea Națională 2019

21.06.2019 | 11:17
Cand afiseaza eduro rezultatele la Evaluarea Nationala 2019

După ce vineri va avea loc finalul probei de limba și literatura maternă, evaluarea națională a elevilor pentru clasa a VIII-a se va sfârși. Apoi vor urma noi emoții pentru părinți și elevii care vor face un nou pas în viață. Astfel, copiii vor sta ca pe ace ca să afle ce rezultate au obținut la evaluarea națională din 2019.

Când se vor afișa pe edu.ro rezultatele de la evaluarea națională 2019

Rezultatele la evaluarea națională 2019 urmează astfel să fie afișate patru zile mai târziu, pe 25 iunie. Acestea vor fi prezentate publicului până la ora 12:00, urmând ca apoi, în intervalul 14 – 20 să aibă loc depunerea contestațiilor. Așadar, pe site-ul ministerului Educației dedicat evaluării naționale, edu.ro, vor apărea primele rezultate la scurt timp după afișare.  Urmează apoi trei zile pentru soluționarea contestațiilor, pentru ca rezultatele finale să fie afișate pe 29 iunie.

Interesant este că anul acesta corectarea se va face diferit pentru elevii din Capitală. Astfel, dacă în trecut lucrările lor erau trimise la alte județe pentru corectare, acum evaluările naționale ale elevilor din capitală vor fi încrucișate între sectoare. Singura excepție o reprezintă evaluarea și notarea tezelor la proba de limba și literatura maternă, unde vor fi chemați evaluatori din alte județe.

Când vor fi afișate pe edu.ro rezultatele la evaluarea națională 2019
Când vor fi afișate pe edu.ro rezultatele la evaluarea națională 2019 *foto: subiectele de la matematică

Perlele de la proba de limba și literatura română de la evaluarea națională 2019

În absența probelor de istorie și geografie, în acest an s-au dat numai cele de limba română și matematică. Ca în fiecare an, proba de limba și literatura română a stârnit hohote de râs datorită perlelor pe care le-au scris elevii. Astfel, printre cele mai „reușite” se numără „Poezia aparține genului liric pentru că nu ții minte nimic din ea.”, ”Genul liric este atunci când ploaia sună ca o liră.”, ”Genul liric este făcut de femei cu trăsături frumoase, care vor să arate că au succes la bărbați.” sau ”Genul liric este atunci când autorul are, de fapt, în cap o melodie, dar nu știe exact notele și până la urmă scrie versuri.”

Pe lângă problemele mai amuzante, fostul ministru al Educației, Liviu Pop, a explicat și o chestiune mai stringentă. El a scris despre faptul că u n număr enorm de copii a lipsit de la evaluarea națională din acest an, aproximativ 25.000 din cei 180.000 care acum doi ani erau în clasa a VI-a: „În procente înseamnă 13,92% din promoţia care astăzi susţin evaluarea naţională. Poate o parte dintre ei sunt corigenţi, dar 25.000 e un număr foarte mare şi suntem obligaţi să identificăm cauzele pentru ca pe viitor să nu mai avem astfel de situaţii”, a explicat fostul ministru.