Sport

Special. 20ger Federer sau povestea omului din spatele legendei

Roger Federer este nu numai unul dintre cei mai mari campioni din istoria tenisului. Omul Federer este la fel de fascinant, cântând la vioară şi la flaut
28.01.2018 | 17:54

Roger Federer continuă să impresioneze prin eleganţa jocului său. Un adevărat aristocrat al tenisului, un fenomen cum se naşte odată la cincizeci sau poate şi mai mulţi de ani, care în această vară va trece pe actul de identitate al 37-lea an de existenţă, însă tocmai de aceea există campioni precum elveţianul ca să înţelegem că talentul şi valoarea nu au vârstă şi niciodată nu se uită în buletin.

Roger are în jocul său combinaţia dintre sportivul care ştie că trebuie să lupte pentru victorie şi artistul care se află în interiorul său. Nu întâmplător jocul lui Federer este pur şl simplu seducător şi de foarte multe ori adversarii s-au văzut mai întîi învinşi psihic de execuţiile de geniu, care nu înseamnă forţă, ci foarte multă inteligenţă din partea elveţianului. Fosta campioană americană Tracey Austin nu degeaba îl defineşte pe Federer drept cel mai frumos jucător din tenis şi la propriu şi la figurat, pentru că pe cât este de frumos pe atât de frumos este jocul lui Roger.

Vorbeşte opt limbi, are două perechi de gemeni

Roger este campion şi la capitolul limbi străine vorbite. Născut în Elveţia nu este de mirare că stăpâneşte cele trei limbi vorbite pe teritoriul Ţării Cantoanelor, germana, franceza şi italiana. Cum mama sa, Lynette, este din Africa de Sud, de obârşie dintr-o veche familie nobiliară franceză de pe vremea hughenoţilor, a învăţat şi o bună parte din ceea ce se numeşte limba afrikans. Apoi engleza este limba în care se exprimă fluent la orice competiţie. Mai vorbeşte suedeză, spaniolă şi ceva slovacă, după originea soţiei sale Mirka.

O altă particularitate cu adevărat rar întâlnită în familia lui Federer este consecuţia de gemeni. El are o soră mai mare, Diana, care a făcut o pereche de gemeni. Însă campionul tot campion este peste tot şi Roger domină şi aici topul: el şi Mirka au avut mai întîi două fetiţe gemene,  Myla Rose şi Charlene Riva, iar din 2014 s-au adăugat şi doi gemeni băieţi, Leo şi Lennart. Ca urmare a faptului că mama sa este născută în Africa de Sud, Roger a primit şi cetăţenia acestei ţări.

Roger, muzicianul care nu a făcut armată

Roger este un artist, un virtuoz şi cuvitntele acestea nu sunt simple epitete, pentru că dincolo de campion se găseşte talentul deloc neglijabil al muzicianului. Se descurcă neaşteptat de bine la trei instrumente, participând chiar, de plăcere, la câteva festivaluri, unde a smuls aplauze în special pentru interpretările sale la flaut sau la vioară. La o serată şi-a impresionat asistenţa când profitând de existenţa unui pian s.-a aşezat şi a cântat două piese de parcă asta făcea de o viaţă.

Federer nu a cunoscut rigorile stagiului militar, care în Elveţia este destul de sever. A fost clasat ca inapt, deşi acest lucru este puţin cam ciudat pentru un sportiv de performanţă, însă tot a efectuat un oarecare serviciu, cel de gardă civilă de protecţie şi pentru a compensa a fost obligat să plătească o taxă foarte mare, 3 la sută din venitul perioadei în care ar fi trebuit să se afle în slujba patriei. 

Cifra 8, cifra norocoasă

Singura superstiţie pe care o are este legată de numărul 8. Îl consideră cifra sa norocoasă. Este născut pe 8 august (luna a opta) 1981 şi datorită acestei superstiţii întotdeauna aduce cu el în geanta de echipament fix opt rachete, chiar dacă, de regulă, schimbă două, maxim trei, pe parcursul jocului. O dată, la un turneu în Dubai, când să intre pe teren a constatat că avea doar şapte rachete. A explicat ceva organizatorilor, a primit acceptul, şi-a luat geanta în spate şi a dispărut preţ de zece minute. S-a întors radios, după ce a adăugat cea de a opta rachetă în geantă!

Roger este căsătorit cu elveţianca de origine slovacă Miroslava Vavrinec, şi ea fostă jucătoare de tenis, până în 2002, când a fost nevoită să se retragă, ca urmare a unei grave accidentări suferite la picior. Roger a jucat de două ori în echipa Elveţiei alături de viitoarea soţie, mai întîi la JO din anul 2000, de la Sydney iar doi ani mai târziu la Cupa Hofman. S-au căsătorit însă abia după şapte ani de relaţie, nunta având loc într-o micuţă localitate lângă Basel.

Promisiunea pentru naţionala de fotbal

Basel este localitatea cea mai iubită pentru Roger. Pentru că este locul unde a văzut lumina zilei, dar şi pentru că polisportivul Roger şi-a început activitatea sportivă cu mingea la picior, şi nu cu racheta, evoluând la echipa de copii a clubului fanion din oraş. A rămas foarte îndrăgostit de fotbal, de FC Basel şi de naţionala Elveţiei, promiţînd solemn că după retragere va merge ca suporter la primul turneu final, de Euro sau de Mondial, la care se va califica Elveţia. În schimb, la echipa de fotbal a oraşului său a fost de multe ori în tribune, profitând şi de faptul că pentru el turneul de la Basel a fost permanent la fel de important ca unul de Grand Slam. De altfel, are opt victorii în oraşul natal, record detaşat al turneului şi care cu greu ar putea fi egalat pe viitor.

Federer este unul dintre puţinii sportivi care sunt în viaţă şi are deja o stradă care îi poartă numele. Aceasta se află în oraşul elveţian Biel, acolo unde Roger a făcut primii paşi în sportul care avea să-l recunoască peste ani drept cel mai mare campion din toate timpurile, cum l-a caracterizat o altă mare legendă acestui sport, americacanca Serena Williams. Roger mai are un motiv de mândrie. Este singurul sportiv din istoria acestei ţări al cărui chip a fost imortalizat pe o marcă poştală.

Ce spune Roger

Shanghai 2012: “Uneori pur şi simplu joc tenis, pentru că îmi place. Nu neapărat pentru că mă obsedează ideea că trebuie să câştig. Pur şi simplu e plăcerea jocului. Şi atunci toată media nu înţelege şi trece la atac. Chiar e greu de înţeles că sunt şi momente când îţi doreşti doar să te simţi bine făcând ceea ce îţi place?”

ATP World Tour London 2012: “Nu este totuşi tocmai uşor să te scoli în fiecare dimineaţă şi să ştii că trebuie să mergi la antrenament, că trebuie să urmezi un program riguros de pregătire fizică pentru a fi mereu apt să ajungi de la o săptămână la alta într-alt colţ de lume, pentru a o lua apoi de la capăt fără oprire”

Open Montreal 2017: “Poate într-o zi îmi va spune şi mie cineva cum e să câştigi la Montreal (Federer nu a câştigat în Canada decât la Toronto)

Madrid 2015, despre australianul Kyrgios: “Avem nevoie şi de un clovn în circuit”

Despre Roger Federer

Andy Murray Wimbledon 2015, către antrenor: ” Ce dracu vrei să îi fac? Nu vezi cum joacă?”

Andre Agassi 2005 Australian Open: “Roger produce lovituri care ar trebui declarate ilegale, pentru că nu ai cum vreodată să poţi face ceva”

Jim Courrier 2007: “Cu Federer scriem istorie. Nu cred că a mai existat vreodată un atlet mai desăvârşit”.

Bjorn Borg 2009: “Pentru mine Federer este cel mai mare jucător din istoria tenisului şi e o mare bucurie să ne gândim că mai avem în faţă ani buni să vedem spectacolul oferit de fenomenul Roger”

Rafa Nadal Shanghai 2007: “Când joacă bine, trebuie să fii de necrezut pentru a avea o şansă. Când joacă de necrezut nu mai poţi face nimic. Lupţi, lupţi, dai totul, dar degeaba.”

Tony Roche, fost antrenor Federer: “Roger e ca vinul. Cu cât e mai vechi, cu atât joacă mai bine, pe măsură ce trec anii”

CIFRE

115 milioane dolari este suma câştigată de Roger Federer din tenis

237 – numărul de săptăm,âni ca lider mondial

6este al şaselea jucător din istoria tenisului care a câştigat cele 4 Grand Slam-uri. Ceilalţi sunt Fred Perry, Don Budge, Rod Laver, Roy Emerson şi Andre Agassi