Sport

Video. Roger Federer, mai bun ca oricând în 2017!? Analiza expertului fanatik.ro

Sezonul 2017 a fost unul impresionant pentru Roger Federer. 2 titluri de Grand Slam, 4 victorii contra lui Rafael Nadal şi consolidarea statutului de legendă a tenisului. Care au fost îmbunătăţirile din acest sezon?
06.12.2017 | 22:50
Video Roger Federer mai bun ca oricand in 2017 Analiza expertului fanatikro

Vremurile se schimbă, la fel şi sportul. Tenisul nu face excepţie, evoluând spre progres, cu mai multe turnee, mai mulţi jucători şi mai multe premii. În această goană nebună către ziua de mâine, sportul are nevoie să păstreze câteva repere, modele pentru tinerii de pretutindeni. Şi cine merită acest statut mai cu prisosinţă decât Roger Federer? Câştigător a 19 titluri de Grand Slam, considerat de majoritatea specialiştilor drept cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, supranumit “Mister PeRFect”, Roger este definiţia tenisului de ieri şi de azi, dar şi idealul tenisului de mâine.

Profesionist din 1998, actualmente în vârstă de 36 de ani – imaginile video de mai jos sunt mărturia vie a carierei fabuloase a elveţianului, Roger Federer părea că şi-a spus ultimul cuvânt în tenisul de cel mai înalt nivel la Wimbledon, în 2016, atunci când ceda în semifinale contra lui Milos Raonic. Acuzând probleme la spate, Federer nu a mai jucat deloc în cea de-a doua parte a lui 2016, şi considerând vârsta şi uzura anilor de circuit, cea mai frumoasă pagină din istoria Erei Open părea să îşi pună ultimul punct. Nu puţini au fost fanii elveţianului care au pus la îndoială revenirea în circuit, anunţată de acesta la începutul lui 2017, în cadrul Hopman Cup, turneu demonstrativ desfăşurat la Perth. „Ce-o mai fi şi asta? Roger în turnee demonstrative? E clar, asta ne aşteaptă pe viitor.”

După un an, trebuie să recunosc faptul că mă raliasem acestei opinii şi nu credeam că îl voi mai vedea pe Roger prea des în cea de-a doua săptămână a turneelor de Grand Slam.

Roger Federer, lovitură cu lovitură!

Ce a urmat e istorie! Roger a câştigat Australian Open 2017, după un turneu despre care timpul va spune dacă a avut sau nu cea mai frumoasă poveste din Era Open (eu cred că da), a câştigat Wimbledon fără să piardă set(!) şi a reuşit 4 victorii din tot atâtea meciuri contra marelui său rival, Rafael Nadal. Dar ce a fost cu adevărat schimbat? Unde a câştigat şi unde a pierdut Roger după toată această epopee? Ce a modificat în jocul său pentru a fi competitiv şi la 36 de ani? Iată câteva răspunsuri în analiza de mai jos.

Serviciul : – La acest capitol, Roger a reuşit să rămână constant de-a lungul timpului. A servit foarte bine încă din primii ani ai carierei, reuşind să producă cele mai bune servicii chiar în situaţiile dificile sau echilibrate din timpul game-urilor. Este un atribut pe care l-a păstrat şi peste ani, având unul dintre cele mai bune procentaje atât la frecvenţa primului serviciu cât şi la eficienţa game-urilor jucate în spatele serviciului. Poate că a crescut numărul dublelor greşeli, însă serviciul lui Roger este unul de referinţă pentru circuitul ATP şi pentru istoria modernă a acestui sport.

Groundstrokes : – Loviturile din teren (forehand-ul şi backhand-ul) rămân un reper în ceea ce îl priveşte pe marele campion elveţian, atât prin eleganţă cât şi prin eficienţă. Simplitatea mişcărilor l-au recomandat pe Roger drept cel mai mare talent pur oferit de tenis, iar acest lucru nu s-a schimbat nici în 2017. Cu un plus de eficienţă pentru backhand, faţă de perioada 2010-2014, acesta reuşeşte să îşi domine adversarii în timpul raliurilor şi acum. Pare să se descurce foarte bine şi la capitolul passing, acest lucru fiind relevat cu precădere la Wimbledon, contra lui Zverev, Dimitrov sau Cilic. Forehand-ul a rămas la fel de ofensiv, însă trebuie să remarcăm şi faptul că în momentul în care jocul său se dereglează, primele semne de acolo vin, atunci când nu mai reuşeşte să găsească momentul de impact.

Deplasare în teren : – Poate că aici vedem cel mai clar varianta 2017, varianta îmbunătăţită a lui Roger Federer. Ei bine, asta dacă ar mai fi ceva de îmbunătăţit în cazul lui „Mister PeRFect”. Cu siguranţă deplasarea în teren nu mai poate fi la fel de bună ca în primii ani ai carierei, însă Roger reuşeşte să compneseze fantastic, stând mult mai sus în teren şi întâmpinând mingea mai devreme. O primă astfel de mostră a fost oferită în sezonul american din 2015, atunci când a apărut SABR (Sneak Attack By Roger). Acesta lua returul din demi-vole, avansând imediat spre fileu, strategie ce nu mai fusese folosită de nimeni în epoca modernă a tenisului. În 2017 a dus acest lucru la un cu totul alt nivel, jucând demi-vole în majoritatea timpului, micşorând uzura şi scurtând foarte mult din timpul de reacţie al adversarului. Dacă a fost eficient acest lucru? Să-l întrebăm pe Rafa Nadal, aici fiind cheia celor 4 victorii obţinute de Roger contra lui Rafa în acest sezon. Noi credem că este marele plus în tenisul elveţianului şi motivul pentru care va rămâne în top şi în sezonul următor.

Joc la fileu : – În startul carierei, Federer nu părea să se simtă atât de bine la fileu. Era cumva ciudat, deoarece juca destul de ofensiv, iar idolii săi, Stefan Edberg şi Pete Sampras, fuseseră adevăraţi aşi ai jocului la fileu. Pe măsură ce cariera sa a evoluat, elveţianul a început să vină tot mai des la fileu, devenind în prezent probabil cel mai bun jucător de vole din lume. Acoperă excelent fileul, joacă bine şi voleul de aporpiere dar şi cel decisiv, şi mai mult decât atât, reuşeşte să ajungă des în preajma plasei şi în jocurile de retur. Este o caracteristică similară pentru jucătorii experimentaţi din ATP, uzura scăzând vizibil în momentul în care avansezi des spre fileu. Să ne gândim la Ivo Karlovic sau Feliciano Lopez.

Cu siguranţă 2017 a fost un sezon cu mult peste aşteptările celor mai optimişti fani Roger Federer, însă elveţianul a demonstrat încă o dată că talentul şi clasa sunt eterne. Sărind peste sezonul de zgură, acesta nu a reuşit să termine anul pe prima poziţie a ierarhiei ATP, însă probabil că a avut un an mai bun decât marele său rival, Rafael Nadal, care a terminat pe primul loc. 4 victorii contra lui, 2 titluri de Grand Slam şi speranţa că, într-un sport în care noile staruri întârzie să apară, bazele mitului Roger Federer vor fi consolidate şi în 2018.

Roger Federer reprezintă tenisul-balet, graţie şi simplitate, talent şi clasă atât pe teren cât şi în afara lui. Poate că este prea mult pentru a aprecia cât timp este activ, poate că nu vom realiza magnitudinea fenomenului Federer decât în momentul în care se va retrage. Dar până atunci vă propun să ne bucurăm de el. Şi să ne bucurăm de tenis. Pentru că Roger Federer înseamnă tenis.