Sport

Mitul Federer doborât? Specialiştii acuză după finala de la Australian Open!

Roger Federer a reuşit să câştige la Australian Open 2018 cel de-al 20-lea titlu de Grand Slam din carieră, însă modul în care a fost obţinută această performanţă fără precedent este contestat de multe voci din lumea tenisului.
01.02.2018 | 13:36
Mitul Federer doborat Specialistii acuza dupa finala de la Australian Open

Australian Open 2018, proaspăt încheiatul prim turneu de Grand Slam al anului a adus două poveşti în contrast pe tabloruile de simplu. Dacă la feminin, Simona Halep şi Caroline Wozniacki se luptau pentru primul Grand Slam din carieră, pe tabloul masculin de simplu Roger Federer părea în luptă cu istoria încă o dată, căutând cel de-al 20-lea titlu de Grand Slam din carieră, o poveste frumoasă atât din punct de vedere sportiv cât şi din punct de vedere comercial. Adversarul din finală era croatul Marin Cilic, jucător ce îl învinsese în trecut, la US Open 2014, şi care se bucura de un parcurs excelent până în finală.

Desigur, elveţianul era marele favorit, nu cedase set până în finală, bucurându-se şi de un parcurs destul de facil, practic singurul meci mai complicat până în acea fază a competiţiei fiind cel cu cehul Tomas Berdych, unul dintre “clienţii” obişnuiti ai lui Roger. Pe deasupra, a mirat pe undeva şi programarea lui Federer mai de fiecare dată în sesiunea de seară, cu excepţia meciului relativ facil contra numărului 80 ATP, Marton Fucsovics, în contrast cu Rafael Nadal sau Novak Djokovic, care au fost nevoiţi să joace în sesiunea de zi în 3 rânduri. Meciul vedetă al turului secund masculin, Novak Djokovic-Gael Monfils s-a jucat la o temperatură de peste 40 de grade Celsius, zbaterea celor doi fiind departe de ideea de tenis, pentru ca în sesiunea de seară, la temperaturi mult mai bune, să se joace partida Roger Federer-Jan Lennard Struff. Să fi fost oare vorba şi despre formarea unui context pentru consolidarea mitului Federer?

Roger Federer-Marin Cilic, finala indoor de la turneul outdoor

Două aspecte au stârnit controverse majore. Un fost număr 1 mondial din Statele Unite ale Americii, cunoscut pentru opiniile tranşante şi mai de fiecare dată cu o doză uriaşă de subiectivism a spus că Roger Federer joacă mereu seara pentru că vinde bilete. Cu câteva ore înaintea finalei ce putea marca o nouă pagină de istorie pentru elveţian, rămăseseră circa 500 de bilete nevândute! Paginile dedicate stau mărturie. Sigur, preţurile mari pot fi o explicaţie, însă este ciudat având în vedere că era vorba despre un eveniment uriaş pentru cel ce a fost supranumit cel mai bun atlet din toate timpurile.

Însă, probabil cel mai controversat aspect a fost legat de faptul că organizatorii au decis ca finala să se dispute cu acoperişul tras. Deşi temperatura era mai scăzută decât în cazul finalei feminine, când atât Halep cât şi Wozniacki s-au chinuit cu timeout-uri medicale, Simona ajungând chiar la spital din cauza deshidratării. Organizatorii au invocat nivelul de umiditate, însă tenisul în condiţii indoor cu aerul condiţionat pornit devine mult mai rapid faţă de cel jucat în condiţii outdoor. Roger Federer a recunoscut că a ştiut faptul că se va juca având acoperişul tras pe Rod Laver Arena, antrenându-se indoor în consecinţă. De cealaltă parte însă, Marin Cilic s-a antrenat outdoor, chiar şi tensiunea rachetelor fiind stabilită în consecinţă. Aceste aspecte pot explica startul său foarte modest de meci, primul set fiind cedat la 2. Controversele continuă să apară, croatul declarându-se nemulţumit de modul în care organizatorii au gestionat situaţia.

Sigur, asta nu înseamnă că Roger Federer nu ar fi reuşit să cucerească la Melbourne cel de-al 20-lea Grand Slam din carieră, nivelul jocului elveţianului fiind unul cu adevărat extraordinar. Însă, privind mai atent contextul, nu cumva ne plac mai mult poveştile învăluite în eroism decât faptele “lumeşti”? Şi o întrebare retorică pentru cunoscători: Care este singurul turneu de Grand Slam fără nocturnă şi acoperiş?