News

Cum a ajuns România să exporte mână de lucru pe tot globul! Joburi pe mii de dolari în SUA și Australia. „Ridicarea restricțiilor vine cu oportunități uriașe pentru români”

Românii lucrează pe tot globul și ridicarea restricțiilor ar putea însemna „start joc” pentru mai multe plecări. Mii de dolari câștigă cei plecați în Statele Unite sau în Australia, două piețe de muncă îndepărtate
26.02.2022 | 12:37
Cum a ajuns Romania sa exporte mana de lucru pe tot globul Joburi pe mii de dolari in SUA si Australia Ridicarea restrictiilor vine cu oportunitati uriase pentru romani
Cum a ajuns România să exporte mână de lucru pe tot globul pământesc! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a reprezentat o adevărată frână pentru agențiile care se ocupau cu plasarea forței de muncă în străinătate. Nu puține au fost nevoite chiar să tragă obloanele într-o perioadă în care românii se întorceau pe capete în țară și în vămi erau cozi pe sens invers față de nevoile acestor firme.

Germania a fost prima piață care s-a deschis și a transmis că vrea să angajeze de urgență câteva mii de români. Locurile de muncă erau în agricultură, acolo unde fermele de sparanghel erau în căutare disperată de personal.

ADVERTISEMENT

Românii, căutați pe întreg globul pentru diverse joburi

Nici măcar virusul nu i-a speriat pe fermieri care n-au ezitat o clipă și aproape că s-au bătut pentru un bilet care le asigura câteva luni de muncă într-o perioadă tulbure. Încet, dar sigur Germania a deschis și porțile abatoarelor, acolo unde, de asemenea, românii au fost așteptați cu brațele deschise.

Nu a durat mult până la apariția firmelor fantomă, adică a oamenilor în stare să facă o adevărată afacere din nevoile românilor care își doreau un loc de muncă plătit ceva mai bine în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

“Eu nu ştiu cum au plecat aceşti oameni la muncă în plină criză de coronavirus, dar din ce îmi povestesc alţii mi s-a spus că este un proces simplificat de recrutare. Ei sunt încântaţi pentru că au senzaţia că se poate rezolva rapid problema şi pleacă cu un buletin, nu verifică oferta, condiţiile.

Li se spune că vor fi plătiţi cu un anumit salariu, dar acele persoane nu le spun că nu lucrează la modul legal, că nu li se plătesc taxe, mâncare cazare şi tot felul de detalii de acest gen”, a spus Andreea Matache, recrutor la firma Qbis, companie care ajută românii să îşi găsească un loc de muncă peste hotare, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Salariile tentante au fost cele care i-au făcut pe români să uite de dorul de cei dragi sau de distanța mare de casă. Așa s-a ajuns la joburi în locuri destul de îndepărtate.

Norvegia a solicitat o bună perioadă sudori, Marea Britanie a avut nevoie de oameni care să lucreze în sănătate, dar au apărut și poziții bune pe alte meleaguri.

ADVERTISEMENT

Joburi pe mii de dolari în Australia

Până în pandemie, Australia a avut disponibile joburi în educație, sănătate, mentenanță, IT, construcții, finanțe, și chiar în sectorul public. De asemenea, la mare căutare au fost și meseriile de instalator, electrician, tâmplar, mecanic auto, vopsitor sau sudor.

Cine vrea să lucreze la Antipozi trebuie se știe că există vize diferite pentru toate tipurile de lucrători, vorbim aici inclusiv de cei cu înaltă calificare, dar și lucrători specializați, antreprenori și proprietari de afaceri. Fiecare viză are propriul set de cerințe, însă, în general, este vorba despre un anumit nivel de competență pentru limba engleză, condiții legate de starea de sănătate, deținerea unui loc de muncă sau o profesie eligibilă.

Agențiile de recrutare spun că salariul mediu în Australia ajunge la 1800 de dolari australieni pe săptămână, dacă ești înregistrat cu un job full-time. Într-un an de zile s-ar putea ajunge și la 80 de mii de dolari americani, fiind incluse aici și beneficiile.

Printre cele mai bine plătite meserii din Australia se numără cele din domeniul IT. Deocamdată, țara şi-a redeschis de curând graniţele pentru toţi turiştii vaccinaţi împotriva COVID-19, la aproape doi ani după ce a impus unele dintre cele mai severe restricţii de călătorie din lume pentru a combate răspândirea noului coronavirus.

Menajere, șoferi și ospătari pentru Statele Unite ale Americii

Sunt mai multe locuri de muncă deschise pentru Statele Unite ale Americii. Este nevoie de viză pentru a traversarea oceanului, dar banii nu sunt deloc puțini. La final de lună, o menajeră, un șofer sau o persoană care îngrijește bătrâni în azile ar putea să pună deoparte și 2000 de dolari.

Joburile sunt atât pe coasta de Est cât și pe cea de Vest și implică automat o cunoaștere destul de bună a limbii engleză. Cel puțin 6 luni se stă plecat pe tărâm american și de cele mai multe ori biletul de avion este suportat de angajator.

„Ridicarea restricțiilor vine cu oportunități uriașe pentru români. Pe lângă joburile care aproape că nu au avut întrerupere, mă refer aici la cele din ferme, abatoare, păstrăvării sau diverse fabrici din Uniunea Europeană, există, într-adevăr, această piață mai îndepărtată. 

Australia, Noua Zeelandă sau Statele Unite ale Americii, unde se pleacă de obicei pentru 8-12 luni cu ajutorul unor vize speciale de muncă. Sunt câteva companii specializate în astfel de recrutări, recrutări care vor lua amploare. Vom discuta imediat după ridicarea restricțiilor despre mai mulți români plecați pe alte continente.

Sunt piețe aparte, piețe specializate, vor fi reluate croazierele, acolo unde există mereu o nevoie de personal, dar și joburile stabile de pe continent, joburi de care românii nu se feresc”,  a spus pentru FANATIK Petre Andreea, reprezentanta unei agenții de recrutare.

ADVERTISEMENT