News

România, țara cu sute de mii de locuri disponibile pentru vaccinare! Cum arată harta pe județe și pe ce loc suntem în Europa la imunizare

România a devenit o țară cu sute de mii de locuri disponibile pentru vaccinare, dar nu cu foarte mulți doritori. Numai Bulgaria are o rată mai mică de imunizare
23.02.2022 | 21:02
Romania tara cu sute de mii de locuri disponibile pentru vaccinare Cum arata harta pe judete si pe ce loc suntem in Europa la imunizare
România, țara cu sute de mii de locuri disponibile pentru vaccinare împotriva COVID-19! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă nu a ezitat o clipă și a anunțat că s-a intrat în linie descendentă în privința pandemiei de coronavirus. De altfel, mai mulți factori importanți vorbesc deja despre relaxarea restricțiilor și au solicitat motoare turate în economie.

”Am discutat cu domnul ministru Rafila, urmând ca în perioada imediat următoare să avem o analiză cât se poate de concretă şi să venim cu măsuri care să se preteze la nivelul situaţiei concrete”, a spus premierul.

ADVERTISEMENT

România, țara care are la dispoziție sute de mii de locuri pentru vaccinare!

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila afirma și el că un nou val pandemic va exista, dar nu crede că acesta va pune probleme sistemului de sănătate şi nu va mai afecta viaţa economică şi socială.

Culmea, România a ajuns la acest moment fără să exceleze la capitolul vaccinare. Chiar în acest moment sunt disponibile sute de mii de locuri pentru imunizare. Există nu mai puțin de 506.228 de doze Pfizer care își așteaptă pacientul.

ADVERTISEMENT

De asemenea, țara noastră are și 36.627 de vaccinuri Moderna și 85.726 de Johnson&Johnson. AstraZeneca nu mai există în stocuri.

Două județe au cele mai multe vaccinuri, vorbim despre Cluj și Timiș. În capitala Ardealului sunt aproape 70 de mii de seruri disponibile, în timp ce pe malurile Begăi, doctorii au peste 37 de mii de doze la dispoziție.

ADVERTISEMENT

În Sălaj este cea mai mare penurie, aici existând la momentul scrierii materialului, numai 1508 seruri pentru cei care vor să se vaccineze împotriva coronavirusului. Buzău și Covasna au și ele puțin peste trei mii de doze.

Cum stă România în clasamentul imunizării

Țara noastră este în continuare pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privința imunizării. Bulgaria este singura care stă mai slab, în timp ce podiumul neputinței este completat de Estonia.

ADVERTISEMENT

Rusia este și ea acolo, însă datele sunt destul de neclare pentru ceea ce se întâmplă în această țară.

Statistic: Number of COVID-19 vaccine doses administered in Europe as of February 10, 2022, by country (per 100 population) | Statista

Malta, Danemarca, Portugalia și Italia sunt pe primele poziții la imunizare. Țări importante din Uniune precum Germania, Olanda, Spania sau Franța sunt poziționate undeva la jumătatea clasamentului și nu excelează nici ele.

În România, de la debutul campaniei de vaccinare au fost folosite în total 16.664.879 doze de vaccin, fiind complet imunizate 8.051.228 persoane. Alte 8.105.687 persoane au primit prima doză de vaccin şi 2.511.846 doza booster

Câți români s-au vaccinat în ultima zi

Comitetul de coordonare a vaccinării a anunţat că doar 6130 persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, puţin sub o mie cu prima doză sau cu serul Johnson&Johnson.

Printre cei vaccinaţi cu prima doză se numără şi 31 de copii cu vârste între 5 şi 11 ani. Alte 3.095 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia / doza de rapel, în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

În acelaşi interval, a fost raportată o reacţie adversă, la serul Johnson & Johnson. Alte 127 de reacţii adverse sunt în curs de investigare; nu au fost raportate cazuri severe.

Persoanele nevaccinate, probleme serioase

Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis că aproape jumătate din cazurile confirmate în perioada 14 – 20 februarie au apărut la persoane nevaccinate. De asemenea, 93.4% din decesele înregistrate de la debutul pandemiei, au avut loc la persoane cu cel puţin o comorbiditate.

Totodată, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.686.089 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 104.195 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 2.358.958 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. 62.839 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat

ADVERTISEMENT