România a fost triplă campioană mondială la handbal feminin. În urmă cu 62 de ani, ţara noastră obţinea primul trofeu internaţional în sportul de pe semicerc. Performanţa venea într-o perioada în care handbalul se juca în aer liber şi în 11 jucătoare.
Între 1 şi 8 iulie 1956, Campionatul Mondial la handbal feminin s-a disputat în Germania de Vest, iar România a făcut parte din Grupa B, alături de Austria şi Franţa. Şase formaţii au participat la turneul final, iar echipele care se clasau pe primul loc în fiecare grupă mergeau în finală. Româncele au învins Austria, scor 3-1, şi Franţa, scor 5-2. În finală, handbalistele antrenate de Constantin Popescu au învins Germania de Vest, scor 6-5. Finala s-a jucat pe stadionul “Commerzbank-Arena” din Frankfurt, în faţa a peste 30.000 de spectatori.
Patru ani mai târziu, România a făcut parte dintre cele şase echipe calificate la Campionatul Mondial din Olanda. Româncele şi-au apărat cu succes trofeul, reuşind două victorii lejere în faza grupelor, cu Austria şi Danemarca. În semifinale, handbalistele antrenate de Constantin Popescu le-a învins pe jucătoarele din ţara gazdă, scor 9-4. Finala, disputată pe “Nationaal Stadium” din Amsterdam, a fost câştigată de România fără emoţii. Româncele au învins Austria, scor 10-2, pe 19 iunie 1960.
În 1962, România a organizat a doua ediţie a Campionatului Mondial de handbal feminin în şapte. Competiţia s-a desfăşurat în perioada 7-15 iulie, iar oraşele gazdă au fost Bucureştiul, Braşovul Ploieştiul şi Sibiul. Româncele erau mari favorite să câştige trofeul, iar calculele hârtiei au fost respectate. Cel mai greu meci pentru elevele lui Constantin Popescu a fost cel cu Ungaria, în care româncele au obţinut victoria la o diferenţă de două goluri, scor 9-7. În finală, disputată pe terenul cu zgură din potcoava stadionului “Republicii”, România a învins Danemarca, scor 8-5, în faţa a peste 15.000 de spectatori. A fost ultimul mare succes mondial al handbalului feminin din România, cu toate că selecţionata a mai jucat alte două finale, în 1973 şi 2005.