News

Românii care primesc pensii mărite cu 1500 de lei. Cine se bucură de cea mai spectaculoasă creștere a pensiilor

28.06.2019 | 11:51
Romanii care primesc pensii marite cu 1500 de lei Cine se bucura de cea mai spectaculoasa crestere a pensiilor

Casa Națională de Pensii Publice a prezentat recent o serie de date cu privire la pensiile românilor. Conform datelor instituției, cele mai mari creșteri ale indemnizațiilor le-au avut mgaistrații, care au ajuns să primească cu 1.500 de lei mai mult decât în luna septembrie a anului trecut. Totodată. pensiile speciale primite de personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete au ajuns la 4.024  de lei, de la 3.941 RON.

Mai multe pensii speciale au crescut

Totodată, în luna decembrie, numărul de magistrați care aveau pensii speciale era de 3.629, faţă de 3.568 în luna septembrie, În medie, aceștia primeau o pensie de 17.537 lei, faţă de 16.063 lei în septembrie, scrie capital.ro. Bugetul de stat a asigurat această creștere, care nu a venit din cota suportată din contribuţiile la pensii plătite de foştii magistraţi. Totodată, pensiile speciale au crescut și pentru foștii parlamentari, care au primit 4.382 de lei în decembrie, față de 4.294 lei în septembrie.

La mijlocul acestei săptămâni, Camera Deputaţilor a adoptat în calitate de for decizional, Legea pensiilor, iniţiată de fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu. Legea a fost adoptată cu 197 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi 70 de abţineri. Nu se taie de undeva și nu trebuie să introducem noi taxe pentru această lege, PIB-ul crește în fiecare an, noi am lucrat pe datele Comisiei Naționale de Prognoză care se referă la următorii patru ani. Ei până acum niciodată n-au greșit, nici creșterea economică, nici valoarea PIB-ului. Comisia Europeană a mai greșit, FMI-ul a mai greșit, dar niciodată Comisia Națională de Prognoză”, a declarat Olguța Vasilescu despre această lege.

Olguța Vasilescu
Olguța Vasilescu este cea care a conceput Legea pensiilor foto: news.ro

Ce prevede noua Lege a Pensiilor

Noua Lege a Pensiilor prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, cu începe de la 1 septembrie 2019. Punctul de pensie ar urma să fie de 1.265 lei în 2019, de 1.775 lei în 2020, de 1.875 lei în 2021. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat, potrivit proiectului. Totodată, în noua Lege a pensiilor vor fi valorificate toate drepturile pentru care s-au plătit contribuții, cum ar fi sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că în cazul în care legea va fi blocată printr-o contestație la CCR, Guvernul ar putea să o adopte prin OUG. Eu nu am discutat cu doamna premier acest lucru, dar eu, ca ministru al Muncii, atât cât sunt, dacă ajungem în situaţia asta, vreau să propun cu siguranţă, pentru că nu putem ca ceea ce am promis să nu punem în practică şi nu putem ca aşteptările pe care le-am creat părinţilor şi bunicilor noştri, pensionarilor din România, să nu le punem în practică”, a spus Marius Budăi.