Românul din Craiova acuzat de propagandă ISIS a fost arestat

Constantin Luigi Boicea, tânărul de 18 ani din Craiova acuzat de propagandă ISIS a fost arestat. Anchetatorii susţin că, dincolo de propaganda jihadistă, tânărul ar fi luat lecţii pe internet...
09.12.2016 | 17:28
Romanul din Craiova acuzat de propaganda ISIS a fost arestat

Constantin Luigi Boicea, tânărul de 18 ani din Craiova acuzat de propagandă ISIS a fost arestat. Anchetatorii susţin că, dincolo de propaganda jihadistă, tânărul ar fi luat lecţii pe internet despre cum să fabrice bombe artizanale. Acesta a accesat site-uri de propagandă şi instruire a viitorilor combatanţi aparţinând grupării teroriste ISIS, încercând să intre în contact cu lideri ori reprezentanţi ai organizaţiei pentru a obţine sprijin logistic şi financiar.

Joi, procurorii DIICOT au efectuat percheziţii la domiciliul lui Constantin Luigi Boicea, pus sub acuzare în 2015 pentru propagandă jihadistă în favoarea ISIS, scrie Agepres.

Constantin Luigi Boicea a fost apoi ridicat şi dus pentru audieri la sediul central al DIICOT din Bucureşti.  Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu data de 9 decembrie 2015, avându-se în vedere faptul că Luigi Boicea era la acea vreme minor, faţă de acesta s-a dispus şi ulterior prelungit până în prezent măsura preventivă a controlului judiciar, măsură pe parcursul căreia tânărului i s-a interzis să acceseze internetul.

S-a reţinut la data respectivă faptul că, parcurgând în mod accelerat etapele succesive ale procesului evolutiv de radicalizare islamistă, prin însuşirea credinţei islamice (convertirea la islam), aderarea la ideologia radical-islamistă şi la cauza jihadistă promovată de gruparea teroristă Daesh/Statul Islamic (îndoctrinare şi auto-identificare cu cauza jihadistă), respectiv asumarea, ca datorie personală, a implicării în executarea de acte/acţiuni teroriste, începând cu anul 2015, Luigi Boicea a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă, prin postarea în mediul online, prin intermediul unor reţele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activităţi/acţiuni armate/violente şi de propagandă ale grupării teroriste Daesh/Statul Islamic (decapitări individuale şi/sau colective; incendieri de persoane; execuţii prin împuşcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Daesh/Statul Islamic; promovarea “SHARIA”), cu intenţia de a le face cunoscute şi a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte.

“Pe întreaga perioadă a controlului judiciar, inculpatul a încălcat în mod sistematic obligaţia instituită în sarcina sa, inclusiv după data de 24.09.2016, când a devenit major, continuând să acceseze site-uri de propagandă şi instruire a viitorilor combatanţi, aparţinând organizaţiei teroriste Daesh/Stat Islamic, şi încercând să intre în contact cu lideri ori reprezentanţi ai respectivei organizaţii teroriste în satisfacerea dorinţei manifeste de a obţine sprijin logistic şi financiar pentru săvârşirea unui act de terorism”, se spune în comunicatul DIICOT.

Procurorii precizează că, începând cu anul 2015 şi până în prezent, Luigi Boicea “a participat la activităţile de instruire şi pregătire desfăşurate online de organizaţia teroristă Daesh/Stat Islamic pe site-uri de profil ce cuprind atât elemente ale procesului de însuşire de către individ a cunoştinţelor privitoare la materialele necesare, modul de asamblare şi funcţionare, efectele şi măsurile de siguranţă necesare a fi avute în vedere cu ocazia manipulării şi utilizării diferitelor categorii de mijloace distructive, arme de foc, materii şi dispozitive explozive standardizate sau improvizate, muniţii, etc, cât şi componente ale procesului de pervertire a afectivităţii individului prin asimilare vizuală, conştientizare şi asumare personală a consecinţelor pe care utilizarea în public a unor astfel de mijloace le poate produce în mod efectiv asupra persoanelor, ca parte a procesului de pregătire psihologică a viitorilor combatanţi pentru săvârşirea unor acte de terorism”.

Prin ordonanţa din data de 6 decembrie 2016, DIICOT a extins urmărirea penală pe numele tânărului din Craiova sub aspectul săvârşirii infracţiunii de participare la instruirea sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, muniţiilor, explozivilor, în scopul comiterii unui act de terorism, prev.de art.33 alin.2 lit.e) din Legea nr.535/2004 — privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate — Serviciul de Investigare a Infracţiunilor de Terorism.

SURSĂ: Realitatea.net

Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
A murit la doar 25 de ani, într-un accident rutier! VIDEO Șoferul dansa...
A murit la doar 25 de ani, într-un accident rutier! VIDEO Șoferul dansa la volan + Viteza mult peste limită cu care conducea
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Sebastian Dobrincu, de la Imperiul Leilor, a ajuns la spital
Sebastian Dobrincu, de la Imperiul Leilor, a ajuns la spital
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română