Sport

S-a născut în Ucraina, dar joacă în naționala României! Iulia Dumanska: “La imn îmi vine să plâng. Limba am învățat-o în 3 luni”

01.12.2018 | 12:39
Sa nascut in Ucraina dar joaca in nationala Romaniei Iulia Dumanska La imn imi vine sa plang Limba am invatato in 3 luni

O româncă născută în Ucraina este exemplu de patriotism, chiar și pentru cei mai mari români. Mutată în România la 14 ani, Iulia Dumanska simte românește și joacă cu mare ambție când e vorba de naționala României. Acum la Europeanul de handbal din Franța, românca abia așteaptă să audă imnul la Paris, unde speră la o medalie. România debutează la Euro 2018 de handbal azi, 1 Decembrie, de Ziua Națională, împotriva Cehiei.

Iulia Dumanska portărița naționalei este și mai ambiționată pentu că România debutează la turneul final de handbal, Euro 2018, chiar de Ziua Națională. ” România este totul pentru mine. Şi la imn, când cânt, pur şi simplu mă emoţionez. Îmi vine să plâng, dar îmi vine să plâng de fericire, pentru că ştiu cât de greu mi-a fost să trec peste obstacole!”,  a spus  pentru Prosport, românca venită la Baia Mare din Ucraina la doar 14 ani.

Iulia Dumanska: “Am aşteptat foarte mult cetăţenia română. Limba am învățat-o în 3 luni”

Chiar dacă toți se plâng de limba care este greu de învățat, adaptarea în România nu i-a pus probleme. “Limba română am învăţat-o în trei luni. Mi-a fost greu să pronunţ literele î, i. Am aşteptat foarte mult cetăţenia română, timp de patru ani, şi acum apreciez totul ce se întâmplă în viaţa mea şi mă bucur foarte mult că mă pot antrena cu cele mai bune jucătoare din lume şi din România. Ne dorim să jucăm bine şi să-i facem pe toţi românii fericiţi. Nu sunt răutăcioasă. Joc în Oltenia, la Vâlcea, dar sunt crescută în Baia Mare. Nu îmi place să fiu nervoasă sau să fiu rea.”, a spus cea care va apăra la Euro 2018 din Franța poarta naționalei României.

Denisa Dedu și Iulia Dumanska, promit să ducă tricolorul românesc pe podium în Franța la Euro 2018. Azi e debutul România – Cehia, ora 10:00. Sursă foto: Prosport

Debutul “tricolorelor” va avea loc azi la Euro 2018, la Brest. De la ora 19:00, ora României, naționala lui Ambros Martin va juca împotriva Cehiei. Partida poate fi vizionată în direct pe TVR1 și TVR HD, dar și online pe  EHF TV. România este în grupa D, din care, pe lângă Cehia, mai fac parte Norvegia și Germania. Nemțoiacele sunt următorul adversar pentru naționala noastră pe 3 decembrie, în timp ce cu Norvegia vom juca miercuri, 5 decembrie.

De Ziua Națională avem nevoie de victorie. Să vină revanșa!

În 2017 Cehia a eliminat România în optimile de finală ale Campionatului Mondial, la ultima fază, iar acum, de Ziua Națională, fetele pregătesc un cadou pentru români. “Ne dorim foarte mult să ne luăm revanşa în faţa Cehiei, pentru că anul trecut a fost un meci de coşmar. A fost o zi de coşmar şi acum ne gândim doar la victorie şi să facem oameni fericiţi, pentru că este o zi specială pentru noi şi pentru România, pentru că jucăm de 1 Decembrie”, a spus cea care trebuie să “închidă” poarta naționalei de handbal la Euro 2018.

Iulia Dumanska, românca născută în Ucraina

Eliminarea în fața Cehiei, din 2017, a lăsat urme pentru Iulia Dumanska. “A fost un meci foarte greu şi, după, toată lumea a fost supărată. Este sport şi, uneori, trebuie să şi pierzi, ca să înveţi din greşeli. Ne dorim să fim mult mai motivate şi să câştigăm acest meci cu Cehia fără probleme. Asta ne dorim foarte mult. Meciul ăla s-a terminat, am uitat de el, aşa putem să spunem. Mergem cu gânduri noi, cu o motivaţie mult mai puternică şi ne dorim foarte mult să facem un meci bun. Primul meci este cel mai important.”, a spus portărița naționalei. Meciurile de la Europeanul de handbal se văd în direct pe EHF TV și pe TVR 1 și TVR HD.

Obiectivul la Euro 2018? Iulia Dumanska: “Cât mai sus! Promitem o medalie!”

România are ca obiectiv impus de federație locul 6, dar Iulia Dumanska e convinsă că fetele pot mai mult, chiar și o medalie. ”Am început să le studiem pe fetele din Germania, sunt fete tinere, dar foarte ambiţioase. Trebuie să luăm pas cu pas, să ne concentrăm pe meciul cu Cehia, apoi cu Germania şi cu Norvegia. Nu trebuie să ne facem calcule, trebuie să jucăm bine fiecare meci, pentru că niciodată nu se ştie. Doresc foarte mult o medalie şi le promitem oamenilor că o să jucăm foarte bine, din ce în ce mai bine, ca să obţinem un rezultat bun, pozitiv. Cât se poate de sus”, a spus românca născută în Ucraina.

Cristina Neagu, liderul României la Euro 2018 de handbal

Portarul naționalei României speră să fie decisivă pentru naționala lui Ambros Martin, mai ales că a început să-și studiezele deja adversarele. ”Mă uit sus, de obicei, pentru că ştiu că Doamne-Doamne este mereu cu mine şi mă ajută. Şi, după, mă uit la braţul jucătoarei şi încerc să mă concentrez pe aruncarea ei. Le studiem pe adversare, înainte de meci. Eu şi colega mea, Denisa Dedu”, a spus românca ce speră ca România să se întoarcă cu o medalie de la Paris.

  • 14 meciuri la naționala României are Iulia Dumanska