Fotbal international

Salah “Allah”, faraonul Beatles, geniul momentului! Idolul său e Zidane! Video şi foto

25.04.2018 | 13:24
Salah Allah faraonul Beatles geniul momentului Idolul sau e Zidane Video si foto

Mohamed Salah este faraonul din oraşul Beatleşilor. Este un geniu la fel de mare cum au fost celebrii Paul McCartney sau John Lennon.

Mohamed Salah şi-a dat examenul de geniu în semifinala cu Roma. Două goluri, primul o adevărată capodoperă, două pase atât de perfecte încât şi un copil ar fi marcat la reuşitele lui Mane şi Firimino au convins bookmakerii să facă un lucru nemaintâlnit de un deceniu. Mohamed Salah a sărit, dintr-o dată, pe locul secund în ierarhia favoriţilor la Balonul de Aur, după Cristiano Ronaldo şi înaintea lui Leo Messi!

Pe argentinian numai titlul mondial cu Argentina l-ar mai putea propulsa peste rivalii săi, dar acest lucru pare puţin probabil, astfel încât finala va fi Ronaldo – Salah. Şi dacă Real Madrid va ajunge la Kiev, oraşul unde se va juca pentru trofeul Champions League, alături de Liverpool, putem spune fără exagerare că finala va stabili încă de pe acum numele câştigătorului Balonului de Aur. Cotele în acest moment sunt 2,10 Ronaldo, 2,70 Salah, 4 Messi.

Cât de mult a contat ieşirea lui Salah în meciul cu Roma

Cât de mult reprezintă fenomenalul egiptean în angrenajul cormoranilor s-a văzut cu ochiul liber după ce a ieşit de pe teren în meciul cu Roma. Acea parte finală a jocului Liverpool a pierdut-o cu 2-0 şi a riscat să fie şi mai rău. E clar, Salah e la ora această între primii trei jucători ai lumii şi cota lui, de la 42 de milioane plătite de englezi Romei a sărit după acest meci până la 250 de milioane. Cu 28 de milioane peste transferul secolului, Neymar de la Barcelona la PSG!

Ieşirea la rampă a lui Mohamed Salah seamănă pur şi simplu cu lansarea unei nave spaţiale în spaţiu. Pentru că până la Liverpool egipteanul era un jucător bun, care avusese evoluţii decente în Cetatea Eternă şi atât. În oraşul Beatleşilor jocul său a devenit artă şi golurile sale hituri. Mai are doar patru goluri de dat pentru a egala recordul lui Ian Rush într-un sezon.

Egipteanul, pe care l-am putut vedea şi noi jucând cu Basel în Champions League, nu l-a convins cu nimic pe Mourinho la Chelsea, iar acum e golgeterul Premier League. Este un caracter de o modestie incredibilă, extrem de altruist şi de generos şi în ţara sa este pur şi simplu venerat. Nu numai pentru că a calificat naţionala faraonilor la un Mondial după 28 de ani, ci prin tot ceea ce face.

Salah a făcut mari sacrificii pentru a ajunge fotbalist

Salah s-a născut pentru a fi fotbalist. A făcut sacrificii enorme pentru a-şi îndeplini visul. Povesteşte Hamdi Nooh, primul antrenor avut la echipa El Mokawloon: Zilnic, Salah făcea naveta din localitatea Nagrig până la Cairo pentru a se antrena. Făcea câte opt ore pe drum şi aproape 300 de kilometri tur-retur. “Bătea cale lungă cu trenul. Mergea de la Nagrig la Basyoun, apoi spre Tanta, iar de la Tanta spre Cairo, unde se afla baza de antrenament a clubului. Am rămas mască când am aflat de unde vine. Avea parte de un drum anevoios până la antrenamente, dar toate acestea l-au făcut şi mai determinat să-şi îndeplinească obiectivele”

Idolii săi au fost Luis Figo şi Zinedine Zidane. Pentru că antrenorul  si-a dat seama că Salah are o şansă în fotbal, profesorii de la şcoală au acceptat ca acesta să vină doar doua ore la cursuri, pe baza unui acord semnat si de părinţi. Pasul la echipa mare l-a făcut în 2010, la 18 ani, dupa o decizie importantă a antrenorului de la juniori, care i-a schimbat locul in teren. Din fundaş stânga, Mohamed Salah a fost transformat în mijlocaş dreapta, si au început să vină golurile.

Şansa lui Salah de a juca în Europa a fost dată de două situaţii: din raţiuni de violenţe pe stadioane campionatul a fost suspendat şi echipa sa a jucat un amical cu Basel. A fost remarcat şi pasul următor a fost să ajungă în Elveţia. Unde s-a simţit foarte bine, dar a primit o lovitură din partea compatrioţilor săi la decernarea premiului de cel mai bun jucător al Ligii. O prezentatoare l-a pupat pe obraz şi în Egipt acest gest a fost aspru comentat, Salah fiind acuzat că nu a oprit-o. Răspunsul său a fost: “Ei nici o clipă nu s-au uitat la premiu, ci doar la acest sărut pe obraz”

Mohamed Salah a primit un premiu în Elveţia. Momentul a stârnit multe controverse în Egipt, pentru sărutul pe obraz primit
Mohamed Salah a primit un premiu în Elveţia. Momentul a stârnit multe controverse în Egipt

Salah, exceptat de serviciul militar de către primul ministru

Chelsea l-a vrut după dubla din cupele europene, dar Mourinho nu a ştiut să-i exploateze calităţile. Aşa a fost împrumutat la Fiorentina, unde a ales numărul 74 în memoria victimelor din dezastrul de la Port Said. Roma a fost un pas şi mai mare, iar peste tot Salah s-a dovedit un jucător foarte util, capabil să marcheze şi să ofere multe assisturi coechipierilor.

În 2014 a trecut printr-o mare cumpănă, pentru că în Egipt serviciul militar este obligatoriu şi Mohamed nu îl făcuse. Risca să îşi pună cariera în pericol însă Ahmed Hasan, antrenorul echipei naţionale l-a convins pe primul ministru să vină în ajutorul jucătorului şi să se facă o rară excepţie, Salah fiind scutit de stagiul militar.

Mohamed Salah este printre puţinii egipteni care nu au făcut stagiul militar. S-a pozat totuşi în uniformă. Însuşi primul ministru l-a absolvit de această obligaţie civică
Mohamed Salah este printre puţinii egipteni care nu au făcut stagiul militar. S-a pozat totuşi în uniformă

Salah şi-a vândut vila primită cadou pentru a dona banii oamenilor

Roma nu a putut să îl păstreze. Salah îşi dorea enorm revanşa faţă de fotbalul englez. James Palotta, patronul Romei şi patronul lui Liverpool au afaceri comune în Boston, Palotta fiind acţionar la echipa de hochei, iar omologul său la cea de baseball. Palotta a dezvăluit cum au bătut palma pentru 43 de milioane euro plus 7 milioane bonusuri pentru Salah: Se tot plângea de câţi bani a dat. Mi-a zis la un moment dat: <<Crezi că am plătit prea mult?>> Şi i-am zis: <<Hai, lasă, îţi plătesc eu prânzul>>. Problema era că Salah îşi dorea să plece, iar noi eram legaţi la mâini cumva, pentru că intrase în ultimul an de contract. Alternativa era să îl mai ţinem un an şi să îl pierdem gratis. Şi-a dorit să revină în Anglia şi să demonstreze că este un mare fotbalist

Mohamed Salah este recunoscut în Egipt pentru popularitatea lui şi pentru sprijinul enorm acordat celor cu probleme şi mai ales pentru bolnavi şi copii. Gestul făcut după ce a calificat Egiptul la Mondial e unul rar întâlnit. A primit o vilă drept cadou din partea unui bogătaş, pe care a vândut-o şi toţi banii i-a donat pentru folosul locuitorilor din Basyoun, localitatea natală.

Salah nu a avut pază la nunta sa. Putea intra cine dorea

Faptul că gloria nu l-a schimbat a fost dovedit şi în 2013 la nunta cu Magi, actuala sa soţie. Dacă la Messi au fost invitaţi numai unul şi unul şi au existat măsuri de securitate severe, la nunta lui Salah au fost mii de persoane, pentru că jucătorul a anunţat că e binevenit oricine doreşte să participe, fără nici o obligaţie materială.

Salah este şi un credincios fervent în Islam. Nu doar modul în care sărbătoreşte fiecare gol arată acest lucru, ci faptul că i-a pus nume fetiţei sale Makka, în amintirea celebrei localităţi sfinte a musulmanilor, Mecca. Iniţial a vrut să-i pună chiar Mecca, dar i s-a spus că nici un om nu are voie să primească acest nume sfânt.

Mohamed Salah consideră cea mai mare avere a sa pe micuţa Makka. Numele ei vine de la oraşul sfânt al musulmanilor
Mohamed Salah consideră cea mai mare avere a sa pe micuţa Makka