Sport

A început un nou sezon în NBA. Cum au ajuns superstarurile baschetului să aibă așa salarii „amețitoare”?

17.10.2018 | 13:23
A inceput un nou sezon in NBA Cum au ajuns superstarurile baschetului sa aiba asa salarii ametitoare

Festinul pentru fanii baschetului de pretutindeni a început de marți seară, odată cu startul noului sezon din NBA. Competiția are o importantă deosebită și prin prisma faptului că

Baschetbaliștii de peste Ocean au ajuns să fie plătiți regește, cu contracte care ajung și la 40 de milioane de dolari pe sezon, incomparabil mai mult decât „number one all time” Michael „Air Jordan”!

NBA a ajuns un produs global, iar baschetbaliștii de peste Ocean au ajuns să fie plătiți regește. Într-un singur sezon, un jucător de nivel mediu ajunge să primească acum mai mulți bani față de cât primea un superstar al baschetului american în urmă cu două, trei decenii! Și nu are cum să fie doar inflația de vină. În rândurile următoare, FANATIK vă oferă o analiză „pe cifre” pentru a vedea cum au ajuns superstarurile NBA să dea „slam dunk” la bancomate.

Vara lui 2018 continuă cu sumele de senzaţie din anii precedenţi

154 milioane de dolari. Aceasta este suma pe care a primit-o LeBron James pentru a semna pe 4 ani cu Los Angeles Lakers și a se muta pe Coasta de Vest, în premieră pentru el într-o carieră colosală. El, cel mai bun baschetbalist din lume la ora actuală, după o copilărie grea, crescut de o mamă singură, azi aici, mâine-n Vaslui, cum e vorba românească, de multe ori nevoit să doarmă prin vecini. Dar asta-i altă poveste…

Sigur, aproape 40 de milioane de dolari pe sezon pentru un jucător de 33 de ani pare a fi o risipă de bani. Dar ce te faci când afli că și alți jucători au o leafă asemănătoare sau chiar mai mare decât a „Regelui”?!

LeBron James la Los Anglees Lakers reprezintă transferul verii în NBA

Tot 33 de ani are și Chris Paul, considerat odinioară cel mai bun conducător de joc din NBA. „CP3” a jucat în stagiunea recent încheiată pentru Houston Rockets, echipă pe care a condus-o, alături de MVP-ul ligii, James Harden, către Finala Conferinței de Vest, pierdută în 7 meciuri în fața campioanei en-titre, Golden State Warriors. Ei bine, în ciuda vârstei destul de înaintate și a accidentărilor tot mai dese, Paul a reușit să prindă un contract fabulos, de 159,7 milioane de dolari pe 4 ani. În contextul în care colegul său James Harden a semnat pe parcursul sezonului prelungirea cu Houston, pe o perioadă de 4 ani, pentru o sumă de 169,3 milioane de euro!

De asemenea, în aceeaşi vară, superstarul sârb al lui Denver Nuggets, Nikola Jokic, a acceptat oferta clubului pentru 147,7 milioane de dolari pentru următorii 5 ani, în timp ce Paul George, vedeta lui Oklahoma City Thunder, şi-a pus semnătura pe un contract de 4 ani, în valoare totală de 136 de milioane de dolari.

În total, în prima săptămână în care echipele de NBA au avut oportunitatea să racoleze jucătorii liberi de contract, s-au semnat noi contracte de peste 1,4 miliarde de dolari!

În 2015-2017 s-a spart „conducta cu bani” pe salarii în NBA

Totul a început în vara anului 2015, când bugetele de salarii ale echipelor s-au mărit. Astfel, în acea vară, cele 30 de formaţii au oferit peste 2,5 miliarde de dolari baschetbaliştilor liberi de contract, cu Marc Gasol şi Kevin Love primind câte 113 milioane de dolari, pe perioade de 5 ani.

A urmat apoi vara anului 2016, când „inflaţia” a fost la maxim. Peste 3,6 miliarde de dolari au împărţit formaţiile din NBA, cu 10 jucători primind contracte de peste 90 de milioane de dolari! Superstarul LeBron James a primit în acea vară un contract de 3 ani, cu 33 de milioane de dolari pe sezon, cea mai mare remuneraţie stagională.

În anul 2017, jucătorii au primit contracte de „numai” 2,4 miliarde de dolari, dar 6 jucători au prins sume de peste 100 de milioane de dolari. Cel mai mare contract i-a fost oferit lui Stephen Curry, dublul MVP al ligii. Ţintaşul lui Golden State Warriors a primit nu mai puţin de 200 de milioane de dolari pentru următorii 5 ani.

Rusell Westbrook, cel mai mare contract din istoria NBA!

Steph Curry avea să fie însă detronat pe parcursul sezonului 2017/2018 de către MVP-ul de acum două sezoane, Rusell Westbrook. Conducătorul de joc al lui Oklahoma City Thunder a acceptat o ofertă „greu de refuzat” de 205 milioane de dolari pentru următorii 5 ani, care reprezintă, ca suma totală, cel mai mare contract din istoria NBA! Salariul va crește an de an, pornind acum de la 35.350.000 de dolari, pentru a ajunge la peste 46 de milioane în sezonul 2022/2023.

Golden State Warriors a dominat NBA în ultimii ani

În urma acestor angajamente semnate în ultimii 4 ani, contractele tuturor jucătorilor din NBA au însumat, la sfârşitul sezonului 2017/2018, nu mai puţin de 12,743 miliarde de dolari!

Nebunia contractelor uriaşe din NBA a început după noul acord semnat de NBA cu televiunile care transmit meciurile ligii profesioniste nord-americane de baschet. Astfel, potrivit acestui acord, NBA va primi 24 de miliarde de dolari pentru următorii 9 ani numai din drepturile tv, care au făcut ca spaţiul de salariu pentru formaţiile NBA (aşa-numitul „cap space”) să crească de la 70 la 94 de milioane de dolari. Această creştere de 24 de milioane a reprezentat cea mai mare mărire de buget pentru echipele din NBA din istorie şi, în ciuda unei mici „relaxări” în ultimele două sezoane, va permite în continuare jucătorilor să încaseze sume extrem de frumoase, la care predecesorii lor, chiar iluştri, doar au visat.

Michael Jordan a „sărit” puțin în comparație cu vedetele de azi!

Considerat de mulți cel mai bun baschetbalist din istorie, Michael Jordan a trăit o altă perioadă a NBA-ului. El a jucat între anii 1984-1993, 1995-1998 și 2001-2003, timp în care a câștigat numai din contractele de baschet puțin peste 93 de milioane de dolari. Grosul banilor l-a făcut la Chicago Bulls începând cu sezonul 1996/1997, care i-a dat pe 2 ani peste 63 de milioane. În ciuda sumei totale modeste în comparație cu salariile gigantice semnate de sportivii din zilele noastre, angajamentul dintre Jordan și Bulls din 1997/1998 ar fi cel mai mare din istorie, dacă se ia în considerare inflația. Astfel, potrivit hoopshype.com, salariul din 1997, în valoare de 30 de milioane de dolari, ar însemna astăzi 46 de milioane, iar cel de 33 de milioane de dolari pentru sezonul 1997/1998 i-ar aduce în banii de astăzi lui „Air Jordan” un venit de 49,8 milioane dolari, care l-ar face cel mai bine plătit baschetbalist din istorie!

Michael Jordan a avut salarii mici în NBA în comparație cu banii pe care îi adună în zilele noastre superstarurile din baschet

În ciuda sumei primite din contractele din NBA, Michael Jordan nu are de ce să se plângă. Potrivit forbes.com, super-baschetbalistul care este de 6 ori campion cu Chicago Bulls are în prezent o avere de 1,65 miliarde de dolari! Grosul acesteia provine din valoarea pe care o are echipa sa din NBA, Charlotte Hornets. Jordan a devenit proprietarul formației în 2010, când a cumpărat-o cu 175 de milioane de dolari. Cu toate că Hornets nu au intrat decât de două ori în play-off în acești ani, valoarea francizei a depășit deja un miliard de dolari. De asemenea, Jordan are în continuare un angajament extrem de avantajos cu Nike pentru franciza „Air Jordan”, care domină piața de încălțăminte pentru baschet, și și-a păstrat contractele cu firme precum Gatorade, Hanes sau Upper Deck din perioada în care era „the best” sub coș.

Pe podiumul contractelor din NBA pentru jucătorii care nu mai sunt în activitate, dacă se ia în considerare și inflația, apar alți doi titani din istoria NBA. În primul rând contractul lui Kevin Garnett cu Minnesota Timberwolves, din sezonul 2003/2004, care era valorat la 29,8 milioane de dolari, ar însemna în zilele noastre 38 de milioane, în timp ce Shaquille O’Neal a încasat în primul sezon la Miami Heat (2004/2005) 27,7 milioane, echivalentul unei sume de 35,2 milioane de dolari în 2018.

Așadar, judecând după toate sumele „aruncate” în zilele noastre, am putea spune că sportul cu mingea la coș este unul foarte bănos, mai ales dacă ajungi în stratosfera baschetului mondial.

TOP 15 câștiguri pe 2017

Publicația Forbes a oferit un top al încasărilor pe anul trecut, în toate sporturile, clasament dominat de sportivii de peste Ocean. Pe primul loc este pugilistul american Floyd Mayweather, care a primit o sumă fabuloasă pentru meciul cu irlandezul Conor McGregor și a adunat 285 de milioane de dolari în 2017. De altfel, și adversarul său ocupă locul 4. McGregor a strâns 99 de milioane de dolari în ultimul an. Pe locurile 2, 3 și 5 se află cei mai bine plătiți fotbaliști din lume: argentinianul Lionel Messi, portughezul Cristiano Ronaldo și brazilianul Neymar da Silva Santos Júnior.

Abia pe locul 6 vine superstarul NBA LeBron James, care în 2017 a avut încasări de 85,5 milioane de dolari: 33,5 milioane contractual NBA, iar 52 de milioane i-a strâns din reclame și alte companii. Este urmat de elvețianul Roger Federer, pentru ca pe locul 8 să fie alt baschetbalist american, Steph Curry. Dublul campion NBA a adunat în 2017 suma de 76,9 milioane de dolari. În primii 15 cei mai bine plătiți sportivi în 2017 se mai află 3 baschetbaliști: Kevin Durant (locul 11), Russell Westbrook (locul 13) și James Harden (locul 14).

Top 10 contracte NBA

  1. Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder) 205 milione euro, contract de 5 ani
  2. Stephen Curry (Golden State Warriors) 201,1 5 ani
  3. Blake Griffin (Detroit Pistons) 171,2 5 ani
  4. James Harden (Houston Rockets) 169,3 4 ani
  5. John Wall (Washington Wizards) 169,3 4 ani
  6. Chris Paul (Houston Rockets) 159,7 4 ani
  7. LeBron James (Los Angeles Lakers) 153,3 4 ani
  8. Mike Conley (Memphis Grizzlies) 152,6 5 ani
  9. Nikola Jokic (Denver Nuggets) 147,7 5 ani
  10. Joel Embiid (Philadelphia 76ers) 146,5 5 ani
    Andrew Wiggins (Minnesota Timberwolves) 146,5 5 ani

* Sumele sunt exprimate în milioane de dolari

Top 5 salarii NBA, sezonul 2018/2019

  1. Stephen Curry (Golden State Warriors) 37.457.154 $
  2. Chris Paul (Houston Rockets) 35.654.150 $
  3. LeBron James (Cleveland Cavaliers) 35.654.150 $
  4. Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder) 35.350.000 $
  5. Blake Griffin (Detroit Pistons) 32.088.932 $

Cele mai mari salarii din top 4 SUA, sezonul 2018/2019

NBA: Stephen Curry (Golden State Warriors)   37.457.154 $
MLB: Clayton Kershaw (Los Angeles Dodgers) 35.571.428 $
NFL: Jimmy Garoppolo (San Francisco 49ers)  37.000.000 $
NHL: John Tavares (Toronto Mapple Leafs)     15.900.000 $

„Când aveam cinci ani, familia mea avea mari probleme financiare. Ne-am mutat de șapte ori într-un singur an, din apartament în apartament, uneori dormeam la prieteni. Mama îmi zicea «Să nu te împrieteneşti prea mult cu ceilalţi copii, că s-ar putea să nu stăm aici prea mult»”

– LeBron James

„În orice investiţie pe care am făcut-o, am căutat să mă simt bine şi să fac bani! Fără baschet, bineînțeles că n-aveam de unde face nicio investiție”

– Michael Jordan

37.457.154 de dolari este cel mai mare salariu în NBA, în sezonul 2018/2019, cel al lui Stephen Curry, la Golden State Warriors, echipă din Oakland, California

1,6 miliarde dolari este averea lui Michael „Air Jordan