News

Sancțiuni mai mari pentru șoferii care încalcă legea! Ce trebuie să știe toți cei care au permis de conducere

08.07.2019 | 15:41
Sanctiuni mai mari pentru soferii care incalca legea Ce trebuie sa stie toti cei care au permis de conducere

Șoferii și-ar putea pierde permisul de conducere pentru o perioadă mult mai mare față de perioada actuală, dacă sunt priși sub infuența alcoolului de către polițiști sau dacă depășesc neregulamentar! Un parlament liberal vrea să reducă numărul de accidente din România și a depus în acest sens un proiect de lege care înăsprește amenzile pentru cele două fapte amintite mai sus! În plus, amenzile s-ar putea dubla!

Se triplează perioada de suspendare a permisului de conducere

Liberalul Florin Roman a depus deja la Senat proiectul de lege prin care dorește creșterea sancțiunilor între 9 și 20 de puncte amendă și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile pentru depășire neregulamentară sau conducerea sub influența alcoolului!

În acest moment, pentru faptele menționate mai sus legea stipulează sancțiuni încadrate în clasa a II-a, respectiv 4 sau 5 puncte amendă plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile.

Perioada suspendare permis de conducere
Perioada suspendare permis de conducere

Șoferii de tramvai vor rămâne fără permis timp de un an, dacă sunt prinși sub influența băuturilor alcoolice

Liberalul susține că situația din România referitoare la numărul de decese din accidentele rutiere este motivul principal pentru care vrea modificarea legii. “România ocupă în continuare un neonorant loc 1 în statistica europeană referitoare la numărul de decese din accidentele rutiere, având o medie de 98 de decese la un milion de locuitori, media europeană fiind de 49 de decese la milionul de locuitori, conform datelor oficiale” , a punctat acesta în expunerea de motive a proiectului.

“În cazul nerespectării regulilor privind depășirea se propune trecerea într-o clasă superioară de sancționare de la amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile, la sancționarea cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile”, a subliniat acesta.

El vrea ca în cazul condusului unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune, sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce să se dispună pentru o perioadă de un an de zile, în comparație cu 90 de zile, cât prevede legea în prezent.

„Schimbarea comportamentului la volan se poate obține prin combinarea celor două pârghii de acțiune – campanii de prevenție și conștientizarea pericolului conducerii sub influența alcoolului și a încălcării regulilor de circulație, precum și intervenții asupra legislației în domeniu”, a arătat Florin Roman, în expunerea de motive a propunerii legislative.permis suspendat