Fotbal international

Santiago Bernabeu, arena pe care s-au jucat cele mai importante finale din istoria fotbalului! Azi se dispută River – Boca

09.12.2018 | 13:49
Santiago Bernabeu arena pe care sau jucat cele mai importante finale din istoria fotbalului Azi se disputa River  Boca

Santiago Bernabeu găzduiește finala Copei Libertadores dintre River Plate și Boca Juniors și devine arena pe care joacă cele mai importante finale din lume. De-a lungul timpului pe legendarul stadion s-a disputat ultimul act la 5 competiții importante: Cupa Mondială, Campionatul European, Liga Campionilor, Cupa UEFA și acum Copa Libertadores.

Mutarea finalei celei mai importante competiții de cluburi din America de Sud pe o arenă din afara continentului este o premieră. Acest lucru a fost posibil pentru că partida retur dintre Rive Plate și Boca Juniors nu s-a mai putut organiza în Argentina, datorită gradului mare de risc al acestei întâlniri. Au fost incidente grave provocate de suporterii lui River Plate și, după ce meciul a fost amânat de două ori, Federația sud-americană de fotbal a decis să fie mutat pe stadionul lui Real Madrid.

Finala Copei Libertadores a fost mutată pentru prima oară în istorie în afara continentului

Finala Cupei Mondiale din 1982, cel mai important meci jucat pe Santiago Bernabeu

Cele mai importante finale care au avut loc pe Santiago Bernabeu au fost cele de turnee finale. Pe 21 iunie 1964 a fost prima oară când pe stadionul din capitala Spaniei s-a jucat o finală importantă la o competiție interțări. A fost ultimul act de la Euro 1964, când Spania obținea în premieră trofeul. Ibericii învingeau Rusia cu 2-1 în finala cu cea mai mare asistență din istoria campionatelor europeane, 105.000 de oameni fiind prezenți la acea partidă pe Santiago Bernabeu. În preliminariile pentru acea competiție naționala României a jucat și ea pe arena lui Real Madrid. Ion Nunweiler și Titus Ozon cu Titi Teașcă selecționer nu au avut însă nicio șansă și a fost surclasată de Spania cu 6-0.

Cel mai important trofeu care s-a dat vreodată pe Santiago Bernabeu a fost însă cel al Cupei Mondiale. A fost finala din 1982, când Italia lui Enzo Bearzot învingea mașina de fotbal germană, cu 3-1. A rămas celebră din acel meci bucuria lui Marco Tardelli la reușita de 2-0, când italianul a sprintat de la marginea careului spre banca echipei sale. A fost finala de Campionat Mondial cu cea mai mare asistență dintre cele care s-au jucat în Europa.

Cristi Chivu a luat Liga Campionilor pe Santiago Bernabeu

La nivel de echipe de club, Santiago Bernabeu a găzduit ultimul act la cele mai importante competiții europeane. Prima finală importantă care a avut loc pe stadionul lui Real Madrid a fost pe 30 mai 1957 când echipa spaniolă cucerea a doua oară consecutiv Cupa Campionilor Europeni, actuala Champions League. A fost prima finală dintre cele 4 ale celei mai importante competiții la nivel de club din Europa, care s-au jucat pe Santiago Bernabeu. Celelelate au a fost, în 1969 AC Milan – Ajax 4-1, în 1980 Nottingham Forest – Hamburg 1-0 și în noul format de Liga Campionilor în 2010, Bayern Munchen – Inter Milano 0-2, când Cristi Chivu și Jose Mourinho cucereau trofeul.

Cristi Chivu a cucerit în 2010 Liga Campionilor cu Inter Milano pe stadionul Santiago Bernabeu

Santiago Bernabeu a avut ocazia să găzduiască și finala Cupei UEFA, vechea competiție ce s-a transformat în Europa League de astăzi. S-a întâplat în doi ani la rând când Real Madrid a ajuns în finala competiției. De fiecare dată madrilenii au luat trofeul. În 1985 au pierdut acasă cu Videoton 0-1, dar au câștigat cu 3-1 la general, iar în următorul sezon Real Madrid trecea cu 5-1 pe Santiago Bernabeu de FC Koln și după 0-2 în Germania cucearea a două oară consecutiv Cupa UEFA.

Copa Libertadores se joacă în premieră în afara continetului

Acum cu organizarea finalei celei mai importante competiții a echipelor de club din America de Sud, Santiago Bernabeu devine singurul stadion din lume ce găzduiește ultimul act al celor mai importante competiții de fotbal din lume: Cupa Mondială, Campionatul European, Liga Campionilor, Europa League și Copa Libertadores. River Plate – Boca Juniors se joacă duminică 9 decembrie, de la ora 21:30.

În tur pe La Bombonera a fost 1-1. River Plate – Boca Juniors a fost mutată în Europa, după ce manșa a doua a finalei dintre cele două a fost marcată de incidente provocate de suporterii celor de la River Plate. În ziua în care returul trebuia să aibă loc, pe 24 noiembrie, aceștia au atacat cu pietre autocarul rivalilor de la Boca Juniors și partida a fost mai întâi amânată pentru 24 de ore, după care finala a fost mutată în Europa, pe Santiago Bernabeu.

  • 124.000 de spectatori au asistat la finala Ligii Campionilor din 1957 de pe Santiago Bernabeu, Real Madrid – Fiorentina 2-0