Sărbătoare creştin-ortodoxă. Cui TREBUIE să-i spui LA MULŢI ANI astăzi

În data de 5 mai, în calendarul creştin ortodox este prăznuită Sfânta Mare Muceniţă Irina....
05.05.2015 | 09:19
Sarbatoare crestinortodoxa Cui TREBUIE sai spui LA MULTI ANI astazi

În data de 5 mai, în calendarul creştin ortodox este prăznuită Sfânta Mare Muceniţă Irina.

Sfânta Mare Muceniţă Irina este pomenită în calendarul creştin ortodox la 5 mai. Părinţii ei, Liciniu şi Licinia, erau oameni foarte bogaţi. Liciniu era guvernator al provinciei.
Sfânta Irina a trăit în vremea părinţilor apostolici, într-un oraş din Tracia, de lângă graniţa cu Macedonia. A fost botezată de către Sfântul Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel. Numele dinaintea botezului a fost Penelopi. Tatăl său, dorind să-şi protejeze fiica de influenţe dăunătoare asupra caracterului şi creşterii sale, a izolat-o într-o clădire construită special pentru aceasta. Sfânta Irina era însoţită doar de câteva slujnice şi se afla în grija unei bătrâne, Caria, şi a unui dascăl, Apelian.

Dascălul său, Apelian, era creştin în taină şi de la el a aflat despre propovăduirea şi viaţa Mântuitorului Iisus Hristos. Atunci când prin cetate a trecut Sfântul Timotei, Penelopi a fost botezată de acesta, primind numele de Irina. Liciniu, în urma mărturisirii credinţei creştine de către Sfânta Irina, s-a tulburat şi a poruncit să fie torturată.
Îndurând chinurile, Sfânta Irina şi-a convertit întreaga familie la creştinism. A fost adusă de mai multe ori la judecata autorităţilor. A scăpat de fiecare dată din mâna călăilor, prin răbdarea cu care suferea torturile la care era supusă, convertind mulţime mare de popor la creştinism, propovăduind tot timpul Cuvântul lui Dumnezeu.
A murit la Efes, intrând singură într-un mormânt nou şi cerând să fie astupată uşa încăperii şi să fie deschisă după patru zile. După acest timp creştinii care au deschis uşa mormântului l-au găsit pe acesta gol.

SURSA LIBERTATEATEA