News

Schimbări în programele Prima Casă şi Prima Maşină! Planul lui Eugen Teodorovici

07.05.2019 | 17:00
Schimbari in programele Prima Casa si Prima Masina Planul lui Eugen Teodorovici

Guvernul vrea să facă schimbări foarte importante în programele Prima Casă şi Prima Maşină, astfel încât renunțarea la ROBOR să scadă și în aceste cazuri valoarea ratelor! Renunțarea la indicele ROBOR pentru calcularea ratei dobânzilor la creditele în lei luate de populație se pare că a dus la scăderea valoarei ratelor! Dar nu toți românii se pot bucura de această schimbare gândită de Guvernul României, deoarece noul indice, denumit indicele de referință pentru creditele consumatorilor, se calculează doar pentru creditele noi.

Schimbările gândite de Guvern pentru programul Prima Casă ar scădea ratele românilor

Astfel, românii care au luat deja credite în lei, dar care au fost împovărați în ultimii ani de creșterea ROBOR, pot cere o refinanțare a creditului respectiv, pentru a scăpa de indicele care le creșterea ratele la bănci. Altfel stau lucrurile însă pentru cei care și-a cumpărat casă prin programul guvernamental ”Prima Casă”. Aceștia nu au cum să renunțe la ROBOR, deoarece creditul luat de ei nu poate primi refinanțare.

Guvernul se pare că vrea săvină în ajutorul lor. Zilele acestea, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere un proiect de hotărâre prin care se vrea modificarea schemei de calcul a dobânzilor pentru cele mai importante programe la care aderă românii: Prima Casă, Prima Mașină și “Investește în tine”.

In urma schimbarilor gandite de Guvern, ratele la creditele pentru Prima Casa ar putea sa scada

Noul indice după care se calculează ratele la credite, mai mic decât ROBOR

Ministerul Finanțelor Publice a publicat deja pe site proiectul de Hotărâre pentru modificarea unor acte normative în domeniul programelor guvernamentale de garantare în numele și în contul statului. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, după ce a decis înlocuirea ROBOR cu noul indice IRCC, vrea acum să modifice și schema de calul a dobânzilor și pentru restul programelor prin aplicarea noului indice și celorlalte credite garantate de stat.

Așa cum a anunțat și BNR, noul indice este o variabilă care intră în metoda de calcul a dobânzii la credit, acesta se numește IRCC – indicele de referință pentru creditele consumatorilor, iar aceasta este de 2,36%, față de 3,32% cât este în prezent indicele ROBOR.