Școlile din Suceava, în continuare fără toaletă. Câte dintre ele au accesat bani să scape de wc-ul din curte

Eduard Nicolae Popa   
în HotNews
25/08/2019, 10:51
Școlile din Suceava, în continuare fără toaletă. Câte dintre ele au accesat bani să scape de wc-ul din curte
Câte școli au toaletă în curte în România *foto: gorjeanul.ro

Anul școlar se apropie cu pași repezi pentru elevi, dar în Suceava aceștia vor fi însă întâmpinați cu aceleași condiții horror. Asta după ce doar un sfert din școlile din județ au optat pentru instalarea toaletelor de tip container, desi Inspectoratul Școlar Suceava primise banii pentru 29 de unități de învățământ din județ, se arată într-un comunicat Mediafax.

Școlile din Suceava au rămas fără toaletă după ce n-au accesat banii

Chiar dacă ministerul a propus această soluție, ea nu a fost agreată deloc în rândul primarilor din Suceava. Astfel, doar șapte din cele 29 de școli care aveau nevoie de unități sanitare au optat pentru instalarea unor toalete ecologice. Inițial, doar cinci primari au optat pentru aceste toalete, după care containerele au mai fost solicitate în alte două școli:

„În majoritatea localităților, din cele 29, erau trecute hotărârile de consiliul local și toaletele erau în faza de proiectare. Este adevărat că soluția pentru containere a fost adoptată de mai puține comune, în urmă cu două săptămâni la prima centralizare, era vorba de cinci localități între timp s-au mai adăugat două. A fost un lucru nou pentru toată lumea – ideea aceasta de container și poate că aici, la noi, în Bucovina lumea ține mai mult de construcțiile puternice, așezate. Mie această idee nu mi se pare una de refuzat pentru că costurile sunt mici și este și încadrare bugetară”, a spus Inspectorul Școlar General al ISJ Suceava, Gabriela Mihai. Interesant este că Ministerul Educației alocase o sumă de două milioane de lei pentru rezolvarea problemelor în județul Suceava.

Câte școli au toaletă în curte în România
Câte școli au toaletă în curte în România *foto: Pro Tv

Câte școli au toalete în curte în România. Statistica îngrijorătoare

La începutul lui 2019, ministrul Educației Ecaterina Andronescu se lăuda cu faptul că Programul Național de Dezvoltare Locală a reușit să reducă simțitor numărul școlilor care au toaletă în curte. Cu toate acestea, numărul școlilor cu toaletă în curte a rămas uriaș și se pare că nu se va diminua prea curând:

„La începutul anului 2018, erau 2.600 de școli cu toaletă în curte, diferența dintre 1.460 și 2.600 a fost prinsă în programele PNDL I și II. Ca urmare ne-au mai rămas acestea, pentru care, din fericire, avem bani în buget, așa încât sper să fie ultima dată când discutăm despre acest subiect”, declara ministrul Educației, în luna februarie a acestui an. Ea a precizat că investiția în acest domeniu atinge 70 de milioane de lei.

Închide ×