News

„Scuzați-mi limbajul, dar ne c… pe sancțiunile Occidentului”. Ambasadorul Rusiei în Suedia, răspuns mahalagesc într-un interviu

Potrivit lui Viktor Tatarințev, sancțiunile cu care se confruntă deja țara sa au avut mai degrabă efecte pozitive asupra economiei și agriculturii, Rusia devenind autosuficientă.
13.02.2022 | 16:33
Scuzatimi limbajul dar ne c pe sanctiunile Occidentului Ambasadorul Rusiei in Suedia raspuns mahalagesc intrun interviu
ADVERTISEMENT

Ambasadorul Rusiei în Suedia a acordat un interviu publicației locale Aftonbladet pe tema situației tensionate din Europa și unei eventuale aderări a Suediei la NATO.

„Scuzați-mi limbajul, dar ne c… pe sancțiunile Occidentului”

Replica diplomatului, care vorbește fluent suedeză, exprimată în limbaj de mahala a fost scoasă în evidență chiar în titlul interviului postat pe pagina de internet a publicației Aftonbladet.

ADVERTISEMENT

Majoritatea publicațiilor străine care au preluat declarațiile ambasadorului rus au îndulcit ușor limbajul, preferând să o traducă prin “Nu dam doi bani pe/Nu ne pasă deloc de sancțiunile Occidentului”.

Dincolo de limbajul suburban al declarației, Tatarințev și-a continuat explicațiile: „Ni s-au impus deja atât de multe sancțiuni și, într-un fel, au avut efecte pozitive asupra economiei și agriculturii noastre. Suntem mai autosuficienți și am putut să ne creștem exporturile. (De exemplu) nu avem brânzeturi italiene sau elvețiene, dar am învățat să facem brânzeturi rusești la fel de bune folosind rețete italiene sau elvețiene”, a mai declarat el, potrivit Le Figaro.

ADVERTISEMENT

„Noile sancțiuni nu sunt bune, dar nu sunt atât de rele precum spune Occidentul”, a subliniat Tatarințev, care a insistat că țările occidentale nu înțeleg mentalitatea rusă. „Cu cât Occidentul pune mai multă presiune asupra Rusiei, cu atât răspunsul rus va fi mai puternic.”

Rusia încearcă să evite un război

Washingtonul spune că se teme de o invazie „iminentă”, subliniind că Moscova a adunat peste 100.000 de soldați lângă granița cu Ucraina și tocmai a început manevre militare în Marea Neagră și în Belarus, înconjurând de facto țara.

ADVERTISEMENT

Dimpotrivă, insistă Tatarințev, Rusia încearcă să evite un război. „Este cea mai sinceră dorință a liderilor noștri politici. Ultimul lucru pe care și-l doresc oamenii din Rusia este războiul.”

Moscova, care a anexat deja Crimeea în 2014, condiţionează detensionarea situației de o serie de cerinţe, în special asigurarea că Kievul nu va adera niciodată NATO. O condiție pe care occidentalii o consideră inacceptabilă.

ADVERTISEMENT

Mai multe runde de discuții din ultimele zile nu au reușit să facă progrese în direcția rezolvării crizei, pe care occidentalii o descriu drept una dintre cele mai periculoase de la sfârșitul Războiului Rece de acum trei decenii.

Tatarințev a numit extinderea Alianței Nord-Atlantice drept principala amenințare la adresa Rusiei, adăugând că Moscova se opune acum la apartenența Regatului Suediei la organizație.

„Dacă SUA și NATO nu ar fi provocat și agravat situația, nu ne-am fi opus aderării Suediei la NATO. Am fi respectat o astfel de decizie a Suediei. Dar acum situația de securitate în această parte a Europei s-a schimbat dramatic”, a spus diplomatul, citat de Realitatea.md.

În luna ianuarie, autoritățile suedeze au declarat că problema aderării Regatului la NATO nu era pe ordinea de zi.

ADVERTISEMENT
Tags: