Fotbal intern

Se revoluţionează fotbalul! Ce se întîmplă cu cel care face un penalty din postura de ultim apărător

Decizie importantă în ceea ce priveşte fotbalul. Internaţional Football Association Board a decis ca un penalty comis din postura de ultim apărător să nu mai fie sancţionat cu cartonaş roşu....
28.04.2016 | 10:52
Se revolutioneaza fotbalul Ce se intimpla cu cel care face un penalty din postura de ultim aparator

Decizie importantă în ceea ce priveşte fotbalul. Internaţional Football Association Board a decis ca un penalty comis din postura de ultim apărător să nu mai fie sancţionat cu cartonaş roşu.

În schimb, dacă acelaşi fault se va produce în afara careului, arbitrul poate lua decizia de a îl elimina pe jucătorul care a comis faultul.

“Dacă, pînă acum, împiedicarea unui adversar aflat într-o situaţie clară de a marca de către un apărător, se sancţiona automat cu lovitura de pedeapsă, eliminarea jucătorului care a comis greşeala respectivă şi urma şi suspendarea acestuia ca urmare a eliminării între 1-3 etape. Era vorba de trei pedepse pentru o greşeală. Plecîndu-se de la această constatare, cei de la IFAB s-au decis să facă o diferenţiere în ceea ce înseamnă greşelile care se produc în suprafaţa de pedeapsă şi care sînt sancţionabile cu lovitura de pedeapsă. 

Astfel, au propus şi s-a şi aprobat următoarea schimbare: Dacă un jucător opreşte un adversar aflat într-o situaţie clară de a marca, în mod voit, printr-un fault (o greşeală comisă cu picioarele), se va acorda lovitura de pedeapsă, dar jucătorul nu va mai fi eliminat, ci doar avertizat. Deci, pentru un fault în suprafaţa de pedeapsă, într-o situaţie clară de gol, jucătorul nu va mai fi eliminat, dacă va efectua o greşeală care se produce printr-un joc incorect al piciorului, piedică, atac prin alunecare, împingere, în încercarea de a juca mingea. Dacă arbitrul consideră că nu ai avut nici un fel de intenţie sau nici un fel de posibilitate de a juca mingea, ci pur şi simplu ai încercat să loveşti adversarul, se va respecta legea de pînă acum şi se va acorda cartonaş roşu.

Dacă, spre exemplu, un atacant scapă singur cu portarul advers şi, în afara suprafeţei de pedeapsă, un adversar vine din spate sau din lateral, efectuează un atac prin alunecare, nu atinge mingea şi produce un fault, oprind adversarul să marcheze un gol aproape foarte clar, regula rămîne valabilă. Jucătorul va fi sancţionat cu lovitură liberă directă şi eliminare. Pentru aceeaşi fază, în suprafaţa de pedeapsă, nu va mai fi eliminare, ci doar avertizment. Motivaţia a fost foarte clară. Nu se poate sancţiona un jucător pentru o greşeală cu trei sancţiuni”, a spus fostul arbitru Marius Beudeanu la Sport Total FM.