Fotbal intern

ŞOC pentru Chiricheş: “Va avea dureri TOATĂ viaţa!”

* Problemele care îl ţin pe fundaşul lui Tottenham pe tuşă vin de la o lombosciatică de care nu poate scăpa decît prin operaţie. Ceea ce ar însemna sfîrşitul carierei...
20.02.2014 | 16:03

* Problemele care îl ţin pe fundaşul lui Tottenham pe tuşă vin de la o lombosciatică de care nu poate scăpa decît prin operaţie. Ceea ce ar însemna sfîrşitul carierei

Vlad Chiricheş este indisponibil de la sfîrşitul lunii ianuarie. Motivul oficial invocat de doctorii lui Tottenham: dureri puternice la spate. Ar fi trebuit să stea în afara gazonului două săptămîni. Doar că staff-ul medical al formaţiei londoneze, în urma unor investigaţii mai amănunţite, a dat un nou termen. De această dată, unul mult mai sever: aproximativ şase săptămîni de absenţă! Altfel spus, Chiricheş se poate întoarce pe teren pe la jumătatea lunii martie! Verdictul a căzut ca o ghilotină pentru fundaşul central, care se acomodase excelent la echipă. De ce este distrus super-fotbalistul român? FANATIK a aflat că în spatele unei accidentări aparent banale se ascunde de fapt un adevăr extrem de dur. Iar veştile pentru căpitanul naţionalei şi pentru fanii ei sînt cît se poate de proaste: Chiricheş va avea dureri toată viaţa!

„Are probleme la L4 – L5 şi S1”

Una dintre persoanele apropiate fotbalistului, care ştie în detaliu situaţia lui medicală, a acceptat să vorbească despre mica dramă prin care trece acesta. „Vlad este foarte îngrijorat. Este şi normal. Are dureri foarte mari de spate. El are probleme la nervii lombari L4 – L5 şi la cel sacral S1, o sciatică păcătoasă. Nu e prima oară cînd i se întîmplă acest lucru. Dimpotrivă, în ultima perioadă este sîcîit de aceste dureri din ce în ce mai tare. Şi nici nu are cum să scape de ele decît prin repaus total. Nu are voie să se mişte rapid, brusc sau timp îndelungat. Trebuie să fie atent la orice efort pe care îl face”, susţine sursa FANATIK.

sciaticaaa

Varianta operaţiei îi termină cariera!

Pentru afecţiunea pe care o are Chiricheş există o singură alternativă care ar pune capăt definitiv durerilor: o intervenţie chirurgicală. Aceasta implică, însă, şi un grad de risc extrem de ridicat. „Vlad ştie că va juca toată cariera lui cu aceste dureri. Va fi măcinat în timp de ele, dar acceptă ideea că nu are pur şi simplu ce face. Singura modalitate prin care ar putea scăpa de aceste momente insuportabile ar fi să se opereze! Însă toţi medicii i-au recomandat să nu facă acest lucru. Perioada de recuperare e undeva la 6-8 luni. Problema ar fi, însă, că există posibilitatea ca după operaţie să nu mai fie acelaşi om, să nu mai aibă aceeaşi mobilitate. Pentru un sportiv de performanţă, o astfel de intervenţie poate însemna sfîrşitul carierei, ar putea fi nevoit să se lase de fotbal! Aşa că el nu se va opera, chiar dacă este clar că astfel de episoade dureroase vor recidiva. Va juca în continuare cu infiltraţii”, a dezvăluit apropiatul jucătorului.

Clima din Anglia, periculoasă pentru român

Cum s-a ajuns în această situaţie? Chiricheş are aceste dureri de mai mult timp, dar odată cu transferul său în Anglia s-au acutizat. „Vremea din Londra şi, în general, din Anglia nu îi face deloc bine. Mai precis, umiditatea foarte ridicată este unul dintre factorii care declanşează problemele pe care le are Vlad. La fel şi duelurile fizice foarte dure care au loc în Premier League şi în timpul cărora toţi muşchii sînt contractaţi la maximum. Efortul este mult mai mare decît era în România, astfel că şi efectul asupra corpului său este mai puternic”, susţine aceeaşi sursă pentru FANATIK.

Medicul naţionalei: „Are această afecţiune, dar nu e foarte grav”

Contactat telefonic, medicul echipei naţionale, Pompiliu Popescu, a vorbit despre problemele medicale ale lui Vlad Chiricheş. Popescu confirmă existenţa sciaticei, dar afirmă că situaţia nu este dramatică. „Da, este adevărat că el are sciatică. Sînt dureri, mai mari sau mai mici, care apar şi dispar. E posibil să aibă aceste probleme de acum încolo pe termen lung, dar nu e foarte grav. Face repaus şi poate juca. Nu se pune problema unei operaţii la el”, a spus doctorul pentru FANATIK.

pompiliu popescu 4418

Şi la Steaua a suferit din acelaşi motiv

Problemele la spate pe care le are Chiricheş nu sînt noi. În ultimul an petrecut la Steaua, apărătorul s-a confruntat de mai multe ori cu aceste simptome. În turul sezonului 2012-2013, el a absentat de mai multe ori de la antrenamente din cauza durerilor la spate. Cele mai importante partide la care a lipsit din acelaşi motiv au avut loc, însă, în vara anului trecut. Este vorba despre dubla cu Legia Varşovia, din preliminariile Ligii Campionilor. Atunci, deşi medicii campioanei au făcut eforturi uriaşe, Chiricheş nu a putut fi recuperat, iar locul său în primul 11 a fost luat de Gardoş, acesta dovedind că este o soluţie viabilă pentru Reghecampf. Ar fi fost ultimele două meciuri în tricoul Stelei, pentru că în acea perioadă s-a oficializat transferul la Tottenham. „Vlad a fost foarte dezamăgit atunci. îşi dorea enorm să joace, să ajute echipa. L-au deranjat foarte tare zvonurile care susţineau că el se dă lovit doar ca să nu cumva să evolueze şi să se accidenteze, iar transferul la Tottenham să pice. El ar fi vrut să poată să îşi ia rămas bun de la fanii Stelei de pe teren, dar nu s-a putut”, afirmă amicul internaţionalului.

I se trage şi de la „episodul gheaţa”?

Misterul care planează asupra stării de sănătate a fundaşului de la Tottenham a fost amplificat şi de un moment mai puţin plăcut al cărui protagonist a fost acesta. Astfel, pe 27 ianuarie, Cancan a dat publicităţii o serie de imagini în care Chiricheş, aflat într-o evidentă stare de ebrietate, alunecă pe gheaţă şi cade cu spatele de pămînt. Apoi, pe 29 ianuarie, el joacă împotriva lui Manchester City. Absenţa sa ulterioară de pe gazon a fost pusă iniţial sub semnul unei posibile pedepse pe care clubul londonez ar vrea să i-o aplice, dar această ipoteză a fost infirmată apoi categoric de gravitatea problemelor sale medicale.

Spatele, zonă sensibilă pentru fotbalişti

Afecţiunile coloanei, mai ales în zona lombară, sînt destul de răspîndite în rîndul fotbaliştilor. Cele mai cunoscute cazuri similare cu al lui Chiricheş vin chiar din Premier League. Primul care a avut de suferit din cauza sciaticii a fost francezul Henry, pe vremea cînd juca la Arsenal. În 2006, el a lipsit destul de des din trupa lui Wenger din cauza durerilor la spate. Ulterior, cu tratament, el le-a ţinut sub control. Apoi, a venit rîndul fundaşului Nemanja Vidic, stînca din apărarea lui Ferguson la United, să se lupte cu sciatica. În iulie 2013, el a lipsit cîteva săptămîni de pe gazon din acest motiv. Se pare că desele probleme medicale i-au determinat pe oficialii lui United să nu îi mai prelungească înţelegerea care expiră în vara acestui an.

Cel mai recent şi mai răsunător nume care se confruntă cu probleme la spate este cel al galezului Gareth Bale, transferat de Real Madrid pentru 91 de milioane de euro. Acesta a stat pe tuşă săptămîni bune, presa spaniolă speculînd pe seama unei posibile hernii de disc! Real Madrid, evident, a negat informaţia. „Este absolut falsă informaţia cu privire la hernia de disc între vertebrele L5-S1 şi o protruzie la alte două vertebre. Jucătorul nu are hernie de disc! El are o mică protruzie de disc cronică, afecţiune destul de frecventă în rîndul fotbaliştilor, dar care nu îi împiedică în nici un fel activitatea profesională”, se arăta în comunicatul emis de clubul iberic.

Low-Back-Pain-BLUE_02

La un pas să se lase cînd era junior

Accidentările i-au dat bătăi de cap lui Chiricheş încă din primii ani ai carierei sportive. Fundaşul are un istoric medical destul de „bogat”. Astfel, în perioada în care evolua pentru juniorii Benficăi, a suferit două accidentări grave. Prima oară a trebuit să se opereze la menisc şi a lipsit două luni de pe gazon. A doua oară, a avut o fractură de femur care l-a doborît nu doar fizic, ci şi psihic. A vrut să se lase de fotbal, dar sprijinul mamei lui l-a determinat să continue recuperarea şi să revină la o formă foarte bună. În mai 2013, a fost la un pas de o altă accidentare groaznică, după un atac criminal la genunchi al dinamovistului, pe atunci, Sorin Strătilă. La prima vedere părea o ruptură a ligamentelor, ceea ce ar fi necesitat minimum 6 luni de pauză. Spre norocul lui, Chiricheş a avut doar o entorsă, care l-a ţinut departe de gazon 6 săptămîni. În fine, după transferul la Tottenham, fundaşul a suferit încă o accidentare teribilă. Într-un meci cu Newcastle, apărătorul a fost lovit de un adversar în faţă, alegîndu-se cu o fractură nazală. Din acest motiv, el a ratat turul meciului de calificare a naţionalei la Mondialul din 2014, contra Greciei. La retur şi apoi în alte cîteva partide, Chiricheş a jucat cu o mască de protecţie.

Ratează duelul cu Messi şi derby-urile londoneze!

Problemele medicale cu care se confruntă căpitanul naţionalei au ajuns şi la urechile selecţionerului Victor Piţurcă. Astfel, acesta a decis să nu îl convoace pe Chiricheş pentru meciul amical cu Argentina, programat pe 5 martie, fundaşul ratînd astfel un duel de vis împotriva starului Lionel Messi. Nici Tottenham nu se va putea baza pe serviciile fundaşului român în două dintre partidele cele mai importante ale acestui sezon. Astfel, mai mult ca sigur, pe 8 martie, cînd trupa lui Sherwood va da piept cu Chelsea, în deplasare, Chiricheş nu se va afla pe gazon. Şansele lui de a juca sînt scăzute şi pentru derby-ul de acasă cu Arsenal, de pe 16 martie, pentru că e greu de crezut că meciul său de revenire poate fi unul atît de intens precum se anunţă a fi cel cu „tunarii”.

Ce este lombosciatica?

Lombosciatica este un sindrom care se manifestă prin dureri simultane în regiunea lombară, iradiind de-a lungul membrului inferior pe faţa posterioară a coapsei şi gambei, extinzîndu-se uneori în direcţia halucelui (degetul mare) sau degetului 5 (degetul mic). În cazul discopatiei şi herniei de disc, lombosciatica este consecinţa iritării mecanice a rădăcinilor nervului sciatic de către inelul fibros degradat sau de fragmentele migrate ale nucleului pulpos care îngustează zonele de trecere ale filetelor nervoase la nivelul găurilor de conjugare.

1,4 milioane de euro este salariul anual al lui Vlad Chiricheş la Tottenham

8,5 milioane de euro a plătit Tottenham pentru aducerea lui Chiricheş