News

Guvernul Cioloş a trecut de Parlament cu 389 de voturi PENTRU

Guvernul Cioloş a fost validat de Parlament cu 389 de voturi "pentru" şi 115 "împotrivă"....
17.11.2015 | 15:30
Guvernul Ciolos a trecut de Parlament cu 389 de voturi PENTRU

Guvernul Cioloş a fost validat de Parlament cu 389 de voturi “pentru” şi 115 “împotrivă”.

UPDATE 15.30. Votul s-a încheiat. Se vor număra voturile. Pentru a trece, sunt necesare 274 de voturi.

UPDATE 15.14 Votul pentru deputaţi s-a încheiat. Urmează senatorii.

UPDATE 15.06 Prima dată votează deputaţii. S-a ajuns la litera ”R”.

UPDATE 15.00 Zeci de parlamentari s-au aşezat la rând pentru a-l felicita pe Dacian Cioloş. Inclusiv Serban Mihăilescu, cunoscut drept Mickey Spaga. Rovana Plumb s-a îmbrăţişat cu una dintre membrele Guvernului.

UPDATE 14.47 Votul a început

UPDATE. Dacian Cioloş a revenit la tribună pentru concluzii, după intervenţiile grupurilor parlamentare.

Nu cred într-o democraţie în care cetăţenii nu cred şi în care cetăţenii nu se regăsesc. Ei îşi exprimă opinia odată la cinci ani, cu ocazia alegerilor, dar cred că putem face mai mult decât atât şi asta va încerca să facă acest Guvern: să deschidem actul guvernamental şi să fim receptivi la ce vine din societate.

UPDATE 14.38.Cristiana Anghel a anunţat că ar trebui cerută suspendarea preşedintelui Iohannis,, după ce acesta nu ar fi mulţumit de decizia judecătorilor prin care a pierdut o casă.

UPDATE 14:25 Vasile Blaga vorbeşte de la tribuna Parlamentului. Acesta afirmă susţinerea PNL pentru Guvernul Cioloş.

UPDATE 14.17 Haralambie Vochiţoiu, senator UNPR, a venit să îşi susţină discursul. Acesta a menţionat numele şefului UNPR, ”Gabriel Oprea, preşedintele nostru”, moment în care a fost huiduit de către grupul PNL.

UPDATE 14:15 Dacian Cioloş studiază cu atenţie mai multe foi. Cel mai probabil sunt cele cu programul de guvernare.

UPDATE 14:06  Varujan Pambuccian îşi susţine discursul în faţa parlamentarilor. Sala este din ce în ce mai goală.

UPDATE 13:58 Kelemen Hunor a luat cuvântul. Parlamentarii au început să părăsească sala.

UPDATE 13:54 În discursul său, Tăriceanu a afirmat că ”tehnocraţia ucide România” şi a lansat mai multe atacuri la adresa SRI şi DNA:

Cred, stimate domnule pmim-ministru desemnat că, după o perioadă lungă în care aţi lucrat în străinătate, departe de mentalităţile româneşti, sunteţi pe cale să intraţi într-un joc ale cărui reguli şi consecinţe nu le cunoaşteţi încă. În România, sub pretextul combaterii corupţiei, s-a constituit în afara Constituţiei un cartel instituţional netransparent, cunoscut ca binomul SRI-DNA. Aşa rezultă din declaraţiile publice ale domnului Dumbravă, general SRI activ. În România, contrar legii, serviciile secrete şi-au infiltrat ofiţerii acoperiţi în minister şi serviciul public, aşa cum au reclamat asociaţiile profesionale ale magistraţilor. România nu e stat de drept, în prezent. În România prezumţia de nevinovatie e anulata de DNA care, prin scurgerile premeditate catre presa de informatii selectate cu grija (…)

Sursă: www.realitatea.net

UPDATE 13:45 În timp ce Călin Popescu Tăriceanu îşi susţine discursul, Elena Udrea îl ascultă cu atenţie. În sală sune prezenţi foarte puţini foşti miniştri din Guvernul Ponta, Victor Ponta lipsind la rândul său. Eugen Teodorovici se află în primele bănci.

UPDATE 13.34 Alina Gorghiu a venit la tribuna Parlamentului spunând în debutul discursului său, că PSD a pierdut puterea şi că PNL nu a cerut vreun post de ministru în actualul Guvern. Aceasta a urat succes Guvernului Cioloş, în numele PNL.

Domnule prim-ministru desemnat, doamnelor si domnilor, este a treia oara din ultimii 25 de ani in care Parlamentul e chemat sa investeasca un Guvern tehnocrat. De fiecare data specialistii independenti au guvernat intr-o perioadă de criza, o perioada de maximum un an inaintea alegerilor. Sa nu uitam ca in ’91 am avut o criza sociala, in 2000 a avut loc o criza a managementului politc. Astazi avem de-a face cu o criza mult mai profunda. Avem de-a face cu o criza in clasa politica. Partidele care astazi rasufla usurate ca nu mai vad oameni in strada gresesc si vor pierde in continuare credibilitatea pe care o mai au.

Spun acest lucru cu regret ca un om care are convingerea ca partidele politice sunt o componenta esentiala a democratiei unui stat. Dar nemultumirea sa stiti ca e tot in strada. De la aceasta realitate suntem obligati sa pornim.

O alta realitatea de la care trebuie sa pornim: PSD a pierdut puterea. Abuzul guvernamental si folosirea banului public in scop electoral pot fi, de astazi, stopate. OUG 28, dedicatie exclusiva din bugetul public pentru primarii PSD, poate sa fie istorie. Tot incepand de astazi se poate creiona un cadru transparent nou.

PNL nu a propus un Guvern politic. Nu a cerut niciun post de ministru in acest cabinet Ciolos si nu a solicitat niciun avantaj politic. Doar daca este un parid nascut in 1875 ca PNL, trecut prin toate, poti sa faci aceasta optiune in mod credibil. Intreaga clasa politica e intr-un mare impas, dar sa stiti ca o putem transforma intr-o mare oportunitate.

Alegem o solutie azi venita de la cetateni, iar PNL crede in aceasta solutie. E nevoie de o reforma serioasa a partidelor pentru ca acestea sa se poata incarca cu vointa de schimbare. Vom vota noul Guvern. Domnule prim-ministru, veti avea in PNL un partener loial in toate masurile bune pe care le veti lua, dar si o voce critica.

UPDATE 13:10 Liviu Dragnea a luat cuvântul: Depinde de dumneavostră dacă vom fi parteneri sau adversari

Dragi colegi,

Ne aflam astazi intr-o zi mai putin obisnuita pentru ca trebuie sa dam votul de investitura unui guvern din care nu face aprte niciun partid politic. Nu este asumat de nicio majoritate parlamentara. As vrea sa ii spunem dlui Ciolos care ne sunt asteptarile. De felul in care va raspunde guvernul Ciolos la asteptarile noastre va depinde si pozitia PSD si nu doar la votul de astazi. S-a facut ieri un bilant al guvernarii noastre, nu voi relua acum cifrele. Sunt cateva realizari pe care vreau sa le subliniez: Cresterea economica. Veniturile populatiei. S-a redus deficitiul bugetar. O politica sociala nu este doar corecta d moral, din punct de vedere moral, dar este si performanta dpdv economica. Guvernarea noastra lasa in vistieria tarii 6 mil euro, in conditiile inc are am platit si 9 mil de euro din datoria lui Traian Basescu. Domnule prim-ministru, misiunea dvs este sa cresteti salariul minim, sa asigurati cresterea cu 10% a tuturor bugetarilir asa cum a votat parlamentul, aveti bani pt aceasta crestere. Depinde de dvs daca vom fi parteneri sau adversari. Aveam toate motivele sa continuam guvernarea si aveam tot dreptul sa cerem ca functia de prim ministru sa revina psd-ului si am si facut-o. A fost o alta nominalizare. Si nu puteam sa ignoram situatia in care se afla Romania. Am ales sa punem stabilitatea Romaniei inainte de intereselor noastre.

UPDATE 13.06 Dacian Cioloş susţine discursul în faţa plenului reunit.

Va multumesc pentru pregatirea audierii ministrilor intr-un timp atat de scurt. Sunt constient ca asteptarile sunt uriase si va asigur ca eu si echipa mea vom face tot ce ne sta in putina pentru a le raspunde. Acest Guvern apare intr-un context social si politic exceptional. Romania pe care vrem sa o sadim este Romania lor. Tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie sa se mai intample vreodata. E datoria morala pe care trebuie sa ne o asumam cu totii. Este un moment critic, increderea in mediul politic, in aut statului pare slabita. oamenii asteapta o schimbare a felului de a dministra interesul public. Programul propus de acest guvern trebuie sa corespunda acestei realitati. Sarcina acestui Guvern va fi de a crea cadrul necesar netru dpdv politic care sa spuna bazele acestor transformari structurale. Sunt constient ca nu se poate angaja pe toate fronturile de reforma in societatea romaneasca, insa ne asumam un set de masuri concrete cu impact si importanta sistemica.

Ne asumam un numarr de masuri pentru care la final de mandat vom da seama in fata societatii si o guvernare bazata pe 3 principii: transparenta responsabilitate si deschidere pentru dialog. Din momentul in care presedintele mi a incredintat acest mandat am urmarit formarea unei echipe de specialisti integri. Am credinta ca audierile v-au convins de acest lucru. Formularea unui progrm de guvernare care sa aiba impact si relevanta intr un timp scurt lasand in urma modelele si practicile de lucru pentru viitor. Cuprinde 5 teme majore: ciclul politic constitutional. La nivel Administrativ, sarcina va fi sa ne asiguram ca toti romanii pot vota indiferent unde se afla. Institutiile de resort vor lucra pentru infomatizarea acelor partid in procesul electoral care au creat mereu nemultumire populara. A doua prioritate- deschiderea catre societate la toate nivelurile ei.

Vom urmari aceeasi deschidere si transparenta si fata de mediul politc. Parlamentul ramane singura forta democratica de reprezentare a societatii, Guvernul va ramane un partener activ.

Vom veni in mod proactiv in fata dvs pt a ne asigura ca masurile de aplicare ale acestui Guvern au inelegerea si sustienrea forului democratic al tarii. Am pregatit proiectul nostru de guvernare in doar cateva zile fara a beneficia de o platforma programtica prealabila asa cum ar avea un partid politic. De aceea masurile introduse nu sunt exhaustive. Ramanem deschis la idei noi si le vom cauta activ in perioad urmatoare. Intentionez sa revenim pana pe 15 decembrie la dvs pt a discuta masurile deja inclusee in program si idei noi.

Subliniez sprijinul neconditonat al guvernului fata de indepedenta justitiei si lupta impotriva coruptiei. Numirile vor fi ghidate doar de perfrmanta profesionala si integritate.

A 4 lea element fundamental e sustinerea in continuare a cresterii economice. Economia Romaniei e integrata intr o piata comuna. Vom sustine relansarea durabila a cresterii economice si stabilitatea finantelor publice pentru a crea un mediu propice pentru investitii. In privinta cheltuielilor, 2 factori sunt importanti.

Vom urmari implementarea Codului Fiscal (…) pentru a sustine crearea de locuri de munca in randul tinerilor.. In ce priveste fondurile europene, avem restante pentru parioada financiara 2007-2013 pe care vom incerca sa le eliminam. Nu vom putea face minuni pentru a evita o dezangajare totala dar vom urmari sa finalizam implementarea.

Ne vom concentra eforturile pentr redefinirea rolului si statului personalului medical in societate si pe reducerea acestora in străinătate. In Educatie, vom muta accentul de la transmiterea de informatii spre crearea de competente. Toate aceste prioritati se inca si in ancorarea puternica a Romaniei la agenda europeana si internationala. Atentatele din ultima perioada sunt inca o dovaa a vulnerabilitatii in fata terorismului şi a urii. Doresc sa va asigur ca vom mentine reperele existenete ale politcii externe. O Romanie puternic ancorata in UE angajam la NATO si responsabitatile care ne revin din participarea la aceste aliante. As trage un semnal de alarma la bug pe 2016 unde va trebui sa acoperim si toate aceste angajamente ale tarii. In plan european vreau sa crestem ponderea R in UE si sa participam mai activ la deciziile strategice.

În deschiderea şedinţei s-a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor de la atentatele din Paris.

UPDATE 13.04 La şedinţă sunt prezenţi Elena Udrea, Vasile Blaga sau Liviu Dragnea.

Şedinţa plenului reunit al Parlamentului, în care se va vota noul Guvern, a început. Toate partidele, în afară de cel al lui Călin Popescu Tăriceanu, şi de cel al lui Traian Băsescu, au anunţat că vor vota pentru guvernul Cioloş. UNPR, UDMR şi Minorităţile şi-au dat girul şi au cerut întâlniri mai dese. Însă ALDE şi Mişcarea Populară vor vota împotrivă. Şi Victor Ponta se opune, deoarece, spune fostul premier, guvernul Cioloş nu are nevoie de votul său.

Membrii Guvernului Cioloş au intrat in plen. Şedinţa este condusă de Valeriu Zgonea.

Sursă: www.realitatea.net