Simona Halep

Serena Williams şi acuzaţiile de dopaj, eternul mister! E vânată sau protejată?

20.01.2019 | 23:51
Serena Williams si acuzatiile de dopaj eternul mister E vanata sau protejata
Serena Williams şi acuzaţiile de dopaj, eternul mister! E vânată sau protejată?

Serena Williams este una dintre cele mai titrate jucătoare din istorie și un model pentru mai toate tinerele care practică sportul alb. Dar cariera marii campioane a lăsat și un mare semn de întrebare. Au fost de multe ori acuze de dopaj, la care Serena a răspuns ironic, agresiv, sau chiar cu furie. În funcție de dispoziție. Un subiect care a iritat-o mereu pe adversara Simonei Halep de la Australian Open 2019. Vezi meciul LIVE punct cu punct şi toate rezultatele zilei de la Australian Open accesând aplicaţia de mai jos!

Ceea ce era până atunci mai degrabă un subiect tabu, a devenit imposibil de ignorat în 2016. La scurt timp după ce Maria Șarapova a fost suspendată pentru consum de meldonium, un grup de hackeri ruși au lovit puternic. Aceștia au spart mai multe fișiere ultra secrete al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), care arătau că nume mari din tenis, și nu numai, au primit acordul pentru a folosi substanțe interzise pentru restul sportivilor. Pentru perioade mai scurte, sau mai lungi, pentru a trata diferite afecțiuni.

Serena Williams şi acuzaţiile de dopaj. 6 titluri de Grand Slam câștigate cât a folosit TUE!

Este vorba despre așa numitele “TUE” (Therapeutic Use Exemptions). Excepții terapeutice! De care Serena Williams a beneficiat în mai multe perioade ale carierei. Nu mai puțin de șase titluri de Grand Slam obținute de jucătoarea din SUA au fost folosite în perioade în care aceasta a beneficiat de TUE. Și asta doar din datele publicate de cei de la Fancy Bears.

Desigur, nu este nimic ilegal în ceea ce a făcut Serena Williams, în condiţiile în care totul a fost aprobat de WADA. Doar că sistemul de acordare a acestor “TUE” a fost de multe ori pus la îndoială. Şi, de asemenea, au fost suspiciuni că nu toţi sportivii ar avea parte de acelaşi tratament din partea forului internaţional. Fişa medicală a Serenei arată că aceasta ar fi primit, între 2010 şi 2015, mai multe aprobări pentru a folosi substanţe interzise: oxicodonă, hidromorfonă, prednison și metilprednisolon.

Chiar Richard McLaren, autorul celebrului “Raport McLaren”, prin care WADA acuza Rusia că sponsorizează dopajul între sportivii săi de elită, a recunoscut că modalitatea de acordare a TUE ar necesita îmbunătăţiri: “Este o arie care pune în continuare mari probleme. Are nevoie de reglementări mult mai concrete. În acest moment există o elasticitate în ceea ce priveşte deciziile importante”.

Serena Williams şi acuzaţiile de dopaj. TUE acordat retroactiv de WADA

De multe ori, Serena Williams, la fel ca şi alţi sportivi, au beneficiat de TUE acordat retroactiv. La câteva zile, sau chiar câteva săptămâni după ce au folosit substanţele interzise. S-a considerat că, într-un program foarte încărcat, sportivii nu au timp să îşi procure aceste acte pentru a putea participa la competiţii. “Nu ar trebui să se mai acorde retroactiv, poate doar când vorbim de urgenţe. Trebuie să se ofere mai multe explicaţii, în special pentru aceste cazuri”, a mai spus McLaren.

Acordarea de TUE ţine cont de anumite reglementări. “Trebuie să fie o problemă de sănătate importantă, să nu aibă un efect foarte mare asupra performanţelor sportivului şi să nu existe o altă modalitate de tratare”. Doar că toate aceste cxondiţii sunt, în mod evident, relative şi uşor interpretabile. Cazul Williams este o dovadă în acest sens.

Serena Williams şi acuzaţiile de dopaj! A refuzat un control înainte de Wimbledon 2018, apoi a acuzat că este discriminată

Problemele medicale pentru care Serena Williams a primit TUE nu au fost niciodată făcute publice. Singurele informaţii vin din câteva declaraţii făcute de sportiva din SUA, care a explicat cât de bolnavă era în perioadele în care a participat la competiţii folosind TUE. Totuşi, rămâne imposibil de stabilit dacă se întocmeau condiţiile de acordare prevăzute mai sus.

La scurt timp după revenirea în circuit, la Indian Wells 2018, un jurnalist a întrebat-o pe Serena în legătură cu aceste TUE pe care le-a primit. “Scuze, poți vorbi mai tare? Să audă toată lumea că mă întrebi despre dopaj”, au fost primele cuvinte rostite de Serena. Apoi, nişte aşa zise explicaţii, răstite: “Niciodată nu am fost testată pozitiv, ai putea să verifici asta. În 2016 am fost incredibil de bolnavă și n-aș fi putut juca la Roland Garros fără medicamente. Nu știu cum am câștigat și aveam nevoie de un decongestionant (n.r prednison). Asta a fost. Mereu am fost fericită să răspund acestor întrebări. Am jucat de peste 20 de ani și mereu am fost corectă. Sunt mândră de asta, mai ales că am un copil. N-aș putea să mă uit în ochii copilului și să îi spun «Mama a trișat». Ar fi iresponsabil. Mereu am avut atitudinea asta și am fost o astfel de jucătoare. Dacă mă bați, mă bați. Și o să te felicit. Dar niciodată nu voi încerca să am un avantaj față de alții. Nu sunt așa și nu voi fi”.

Cu puţin timp înainte de Wimbledon 2018, Serena Williams a lansat un atac dur, considerându-se nedreptăţită prin faptul că este testată mai mult decât alţi sportivi. Asta chiar după ce ar fi refuzat un control neanunţat, chiar înaintea turneului de Grand Slam la care a jucat finala. Serena chiar l-a sunat pe Steve Simon, preşedintele USAD (Agenţia Anti Doping din SUA) pentru a reclama tratamentul la care este supusă.

Este acel moment al zilei când sunt aleasă ‘la întâmplare’ pentru un test inopinant. Dintre toţi jucătorii, Serena este cea mai testată! Discriminare? Eu aşa cred. Dar cel puţin păstrăm sportul curat, iar eu fac orice este nevoie pentru asta”, a scris Serena Williams pe Twitter după această întâmplare.