Sport

Sex-gate la vârful FIFA! Se cere anchetarea unui vicepreședinte într-un caz de exploatare sexuală

Victor Montagliani, președintele CONCACAF și vicepreședinte FIFA, este vizat într-un dosar sex-gate. Foste jucătoare ale echipei Vancouver Whitecaps, agresate sexual, cer suspendarea acestuia până la finalizarea anchetei.
01.11.2021 | 15:30
Sexgate la varful FIFA Se cere anchetarea unui vicepresedinte intrun caz de exploatare sexuala
Un vice-presedinte FIFA este acuzat ca a acoperit abuzuri sexuale. Credit foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vancouver Whitecaps, o echipă feminină din MLS, pare să fie un magnet pentru antrenori cu înclinații către abuzuri sexuale. Cazurile, relevă o anchetă The Guardian, se țin lanț. Clubul nu a luat măsuri dure. Iar oficialii MLS și cei ai federației, unii ajunși chiar în poziții de conducere la nivelul FIFA, ”protejează clubul, nu jucătoarele”.

Primul scandal din acest sex-gate, în 2009

Primul caz de tip sex-gate datează din 2009. Acuzat de abuz de către elevele sale, antrenorul Bob Birarda, cel care a condus și naționala feminină a Canadei, a părăsit Vancouver Whitecaps după ce contractul s-a încheiat prin acordul părților. Avea însă să revină ca antrenor, în regiune, câteva luni mai târziu.

Birarda a fost arestat anul trecut la Vancouver. Împotriva sa sunt șase capete de acuzare de exploatare sexuală, două de agresiune sexuală și o acuzație de ademenire a copiilor. Iar faptele s-au petrecut de-a lungul a 20 de ani, între 1988 și 2008.

Hubert Busby Jr, al doilea pe listă

N-a fost însă singurul caz. Jucătoarea americană Malloree Enoch a lansat acuzații similare împotriva lui Hubert Busby Jr. Cel care este în prezent selecționer al naționalei feminine din Jamaica.

Într-un interviu acordat pentru The Guardian, Enoch a detaliat acuzațiile de comportament inadecvat al lui Busby în perioada 2010-2011. Enoch a spus că Busby i-a promis un contract profesionist. Și după ce a cazat-o în mod repetat alături de el în călătorii a început să o preseze să facă sex.

Jucătoarea afirmă că i-a semnalat totul directorului de dezvoltare al echipei, Dan Lenarduzzi. Dar acesta nu a luat vreo măsură. În octombrie 2011, Busby Jr. a plecat de la gruparea din Vancouver. A fost ulterior secund al naționalei statului Jamaica. Iar din ianuarie 2020 este selecționer.

Protejat de președintele CONCACAF?

Problemele legate de modul în care directorii Whitecaps au tratat reclamațiile de abuz nu s-au limitat la echipele feminine. În 2017, mama unui jucător al echipei de tineret Vancouver Whitecaps, care ar fi fost agresat sexual de colegii săi, a susținut că clubul l-a descurajat pe băiat și pe familia lui să raporteze imediat incidentul la poliție.

În plus, în pofida declarațiilor jucătoarelor, nu s-a ajuns încă la vreo decizie împotriva lui Birarda. Acesta este liber, sub cauțiune, iar procesul întârzie. În timp ce, pe de altă parte, pentru moment, Busby Jr. își vede liniștit de treabă în Jamaica.

Jucătoarele care au reprezentat Vancouver Whitecaps în sezoanele 2008 și 2011 și sunt parte în acest scandal sex-gate sunt sprijinite de Asociația Fotbaliştilor Profesionişti din Canada (PFACan). Iar acum solicită demiterea directorilor Rachel Lewis, Dan Lenarduzzi, Greg Anderson și Bob Lenarduzzi. Cărora li se reproșează că deși cunoșteau acuzațiile, nu au luat vreo măsură.

În plus, un alt cap de acuzare este împotriva lui Victor Montagliani. Președintele CONCACAF și vicepreședinte FIFA. Care este acuzat că l-a protejat pe Birarda. Și nu a luat vreo măsură împotriva sa, atunci când Birarda era antrenor a naționalei Under 20 a Canadei, iar Montagliani ocupa funcția de director al echipelor naționale.

Reacția lui Montagliani

”Acuzațiile au fost tratate cu seriozitate”, spunea Montagliani în 2019. „Federația a fost anunțată prin secretariatul nostru general. Au fost câteva zile de discuții și interviuri și am ajuns a concluzia că antrenorul nu mai este în programul nostru. Nu era angajat al federației. Îl plăteam doar cu ziua pentru antrenamente”.

Tot el recunoștea însă că nu a văzut raportul. Și că a considerat că informațiile oferite de către consilieri sunt suficiente pentru a nu mai lua alte măsuri.

Tocmai lipsa lui de reacție îl poate costa însă acum. Pentru că jucătoarele și reprezentanții PFACan au decis să ceară CONCACAF suspendarea lui Montagliani până la finalizarea anchetei. O măsură prin care speră să pună presiune și asupra forurilor de specialitate, dar și a justiției pentru a rezolva cazurile din acest sex-gate.

Tags: