Fotbal international

Omul care l-a făcut “ţigănuş şmecher” pe Mutu se retrage

Se încheie o nouă eră a unui patron în Serie A. După Silvio Berlusconi, care timp de 30 de ani a fost patronul lui AC Milan, un alt nume greu, Maurizio Zamparini, de la Palermo, trage cortina...
28.02.2017 | 11:21
Omul care la facut tiganus smecher pe Mutu se retrage

Se încheie o nouă eră a unui patron în Serie A. După Silvio Berlusconi, care timp de 30 de ani a fost patronul lui AC Milan, un alt nume greu, Maurizio Zamparini, de la Palermo, trage cortina după el şi lasă loc unui grup de invesitori anglo-americani.

Şi-a bătut joc de toată lumea

Se închide astfel o etapă de lucruri care au alternat după un algoritm ştiut numai de Zamparini, de la agonie la extaz şi invers, începută în anul 2002, când prelua clubul de la Franco Sensi. Zamparini este un fel de Gigi Becali al Peninsulei, pentru că a făcut multe declaraţii picante şi pentru că a fost poreclit de presa din Cizmă Devoratorul de antrenori.

Palermo este clubul care a schimbat antrenorii ca pe ciorapi, în special în ultimele patru stagiuni, patronul reuşind astfel să creeze un haos incredibil în vestiar, iar rezultatele catastrofale nu au fost decât o consecinţă firească a acestei stări tensionate, întreţinută permanent de la vârful clubului.

Zamparini este cel care se lua în 2007 de  Adrian Mutu, în urma unui gol marcat pentru Fiorentina, în timp ce unul dintre jucătorii sicilieni, Guana, se afla întins pe gazon. Mutu nu avusese nici o legătură cu faza şi nimeni nu îl faultase pe jucătorul lui Palermo, care se autoaccidentase, dar colericul Maurizio l-a catalogat pe român drept un ţigănuş şmecher.

Iată câteva dintre expresiile pline de coloratură din din colecţia Zamparini, oferite de Gazzanet, pagina online a Gazzettei dello Sport

1. După concedierea antrenorului Stefano Pioli: “Îmi mînânc acum al doilea testicul, pentru că l-am dat afară. Pe primul l-am mâncat deja”.

2. Către antrenorul Davide Ballardini, care cerea întăriri de lot în perioada de transferuri: “Ballardini să tacă. Să înveţe să tacă şi să lase terenul să vorbească pentru el”

3. Despre antrenorul Iachini: “Are grave deficienţe. E nebun. Echipa joacă prost şi el nu vrea să îu spui aşa ceva”

4. “Gianni Infantino a fost ales preşedinte FIFA pentru că a cumpărat cele mai multe voturi de la şeic”

5. “Allegri îl distruge pe Paulo Dybala. El este ca Messi, dar Allegri nu poate înţelege asta”.

6. Din nou despre Iachini: “Am văzut o echipă fără testicule. Iachini ar merita să fie luat la şuturi în fund, am văzut o atitudine fricoasă”

7. Despre Walter Novellino: “Înainte eram eu cel care dădea afară antrenorii. Acum văd că pleacă singuri. Sunt foarte sceptic cu Novellino în privinţa salvării”

8. “La Palermo eu nu am fost contestat. De câte ori lumea m-a văzut plimbându-mă prin oraş, m-a tratat cu multă afecţiune. Cei 50 care fac gălăgie dau  o imagine complet falsă adevăraţilor suporteri din Palermo”

9. “Cred că Ibrahimovici e gelos pe Pastore. Nu cred că e ură, dar un fel de gelozie sigur este pentru că Pastore clar străluceşte peste el”

10. Despre transferul lui Franco Vasquez: “Milan a venit să-mi ofere 25 de milioane de euro pentru Vasquez, dar le-am spus că discutăm doar de la 30 în sus”. Peste o lună avea să îl vândă la Sevilla pentru 15 milioane…

36 de antrenori au fost demişi din 2002 până în prezent