“Valoarea maghiarilor? Nu e dracul atît de negru!”

Laszlo Bölöni, unul dintre cei mai mari jucători şi antrenori din România, care acum lucrează la Al-Khor (Qatar), a declarat, într-un interviu pentru FANATIK, să nu ne speriem prea tare de...
04.09.2013 | 16:15
Valoarea maghiarilor Nu e dracul atit de negru

Laszlo Bölöni, unul dintre cei mai mari jucători şi antrenori din România, care acum lucrează la Al-Khor (Qatar), a declarat, într-un interviu pentru FANATIK, să nu ne speriem prea tare de valoarea maghiarilor şi să ne mai gîndim la baraj şi dacă vom da chix contra Turciei. Tehnicianul în vîrstă de 60 de ani crede că toate excesele naţionaliste care escaladează în preajma meciurilor cu vecinii de la Nord – Vest n-au nici un sens. Fost coleg cu Piţurcă în echipa Stelei care în 1986 cucerea Cupa Campionilor, Bölöni susţine că tricolorii nu vor ieşi din calculele calificării la barajul pentru Campionatul Mondial din 2014, din Brazilia, chiar dacă din “dubla” cu Ungaria (6 septembrie) şi cu Turcia (10 septembrie) vor obţine doar 3 puncte. Cu o condiţie, înfrîngerea să nu fie cu Ungaria.

Domnule Bölöni, se apropie meciul cu Ungaria. Cît de important este jocul pentru accesul la baraj?

– Toate partidele dintr-o grupă de calificare sînt foarte importante, cu atît mai mult cu cît de apropii de finalul jocurilor, dar, cu siguranţă, ceea ce vă spun nu este o noutate. Va fi teribil de greu şi de important.

Progamarea meciurilor cum vi se pare? Se va descurca naţionala?

– Nu cred că e un dezavantaj, ba dimpotrivă, e o programare bună. N-avem de ce să căutăm motive să ne plîngem. Important este ca această “dublă” să ne aducă patru puncte, cu toate că şi 3 n ajung ca să ne luptăm în continuare. Dar cele 3, să fie neapărat cu Ungaria. Sigur, perfect ar fi să luăm 6.

S-a tot vorbit despre faptul că jucători importanţi precum Marica şi Torje, care n-au mai jucat de luni bune un meci oficial, sînt chemaţi la lot. E corectă convocarea lor?

– E o situaţie pe care nimeni nu şi-o doreşte. Dar Piţurcă, dintre toate soluţiile pe care le avea la dispoziţie, sigur a ales-o pe cea mai puţin rea. N-a făcut-o din plăcere, nici din vreo ambiţie personală.

“Dan Petrescu e un tip inteligent, nu un «vampir»”

Chiricheş n-a mai jucat de cîteva meciuri, apoi a prins transferul vieţii, la Tottenham, iar acum are din nou probleme. Cum credeţi că va juca după toate aceste evenimente din ultima vreme?

– Staţi! Chiricheş n-a lipsit un an, ci doar cîteva meciuri. Odihna aceasta îi va face bine înainte de aceste meciuri. S-a şi liniştit după trecerea la Tottenham.

Maghiarii cum vi se par? Piesele lor importante au jucat foarte bine în această toamnă. Dzsudzsak a evoluat constant la Dinamo Moscova, Szalai a dat deja multe goluri la Schalke.

– N-am urmărit evoluţiile jucătorilor din naţionala Ungariei, am avut alte preocupări. Valoarea lor e cunoscută, dar noi avem reflexul ca valorii lor să-i mai adăugăm un 10-20 la sută. Nu e dracul att de negru!

Acelaşi Dzsudzsak s-a văitat în presa maghiară că Dan Petrescu, tehnicianul de la club, l-ar fi stors de puteri înainte de acest meci, tocmai pentru a-i afecta randamentul.

– Nu ştiu dacă a declarat aşa ceva sau dacă nu sînt doar nişte fabulaţii ale unor jurnalişti. Eu mă bazez doar pe inteligenţa lui Dan, care, dacă ar fi considerat că se poate folosi de Dzudzsak lăsîndu-l să se antreneze mai moale, aşa ar fi făcut. L-a antrenat atît de mult  intens cît a crezut de cuviinţă. Eu ştiu un singur lucru, că Dan Petrescu este un tip inteligent, nu un “vampir”, cum ziceţi că l-ar fi numit  Dzudzsak.