Simona Halep a vorbit, în premieră, despre retragere, într-un interviu pentru FANATIK: “Nu cred că e cazul, dar nu va fi o dramă!”

INTERVIU EXCLUSIV
Vlad Roşca   
în Simona Halep
20/10/2018, 10:15
Simona Halep a vorbit, în premieră, despre retragere, într-un interviu pentru FANATIK: “Nu cred că e cazul, dar nu va fi o dramă!” GALERIE FOTO INTERVIU EXCLUSIV
Simona Halep a vorbit în premieră despre retragere, într-un interviu acordat FANATIK.RO la Singapore

Paradoxal, deși a avut parte de cel mai bun an al carierei, încununat și cu desemnarea sa ca cea mai bună jucătoare a anului din circuitul WTA, Simona Halep trăiește, poate, cel mai trist final de sezon, lucru recunoscut chiar şi vineri, la Gala de deschidere a turneului Campioanelor de la Singapore, de către româncă, turneu la care Simo a fost obligată să se retragă din cauza accidentării la spate, deşi se calificase pentru a cincea oară consecutiv. “Sunt tristă că nu pot juca şi mi-ar prinde bine o îmbrăţişare de la tine”, a glumit, amar, Simona, cu Andrew Krasny, co-host la Tennis Channel şi prezentatorul tuturor evenimentelor importante organizate de WTA.

Înainte de plecarea din Singapore pentru o lungă vacanţă şi refacere, Simona Halep a acceptat invitația FANATIK.RO pentru o discuție amplă, în exclusivitate, legată despre accidentare, în care a dezvăluit că are dureri și când nu joacă tenis, despre greșeala făcută la Wuhan și faptul că e gata să se retragă fără regrete atunci când corpul i-o va spune să o facă, inclusiv şi dacă ar fi cazul în urma acestei accidentări!

Simona Halep este foarte apriopiată de Andrew Krasny, co-hostul WTA la toate evenimentele majore din circuitul WTA
Simona Halep este foarte apriopiată de Andrew Krasny, co-hostul WTA la toate evenimentele majore din circuitul WTA

Simona Halep, totul despre accidentarea la spate, într-un interviu exclusiv pentru FANATIK.RO

– Simona, cum a fost la tragerea la sorți, ce sentimente te-au încercat fiind în postura de calificată, dar fără a putea participa!

A fost ciudat din punctul ăsta de vedere… De acum înainte când voi avea emoții înainte de un meci, îmi voi spune că e mult mai greu în afara terenului decât în teren. În rest însă, m-am simțit bine la Gala de deschidere a Turneului Campioanelor, chiar a fost o seară frumoasă.

– Paradoxal, desi este cel mai bun an al carierei tale, finalul de an este, poate, cel mai trist din carieră?

Este trist pentru că nu pot juca la Turneul Campioanelor, dar, per total, este un an extraordinar, cel mai bun an din carieră și nu vreau să las perioada asta de accidentare să-mi strice cumva starea de bine pe care o am.

Simona Halep, la ceremonia WTA Finals de la Singapore, unde a primit titlul de cea mai bună jucătoare în 2018
Simona Halep, la ceremonia WTA Finals de la Singapore, unde a primit titlul de cea mai bună jucătoare în 2018

Simona Halep nu s-a putut antrena deloc din cauza herniei de disc: “Spatele e o zonă sensibilă”

– Ce n-a mers în tratamentul și recuperarea făcute în ultimele săptămâni? Cum te-ai simțit la cele câteva antrenamente făcute?

A fost greu să mă antrenez pentru că am avut dureri la spate. Practic, nu pot să spun că m-am antrenat. Nu pot spune că ceva anume nu a mers, pentru că nu am avut timp să stau, să mă odihnesc și să mă recuperez, de aceea probabil nu mi-am revenit la timp. Este o problemă destul de dificilă, sensibilă, la spate, la coloană, și trebuie foarte multă atenție. Acum, că nu o să mai joc, o să mă odihnesc și o să fac exact ceea ce trebuie.

– Ai avut probleme la spate și în trecut, în 2013, la Doha, Dubai sau Marrakesh. Care e diferența între atunci și acum? Cum simți spatele?

Da, dar atunci am avut probleme la o coastă, nu la coloană ca acum. Orice durere este însă grea în zona spatelui, a mijlocului, dar trec. Au trecut toate, sper că va trece și asta cât mai repede.

Problemele cu spatele pentru Simona Halep au pornit de la Wuhan
Problemele cu spatele pentru Simona Halep au pornit de la Wuhan

“Am dureri şi când stau!”

– Dar în comparație cu 2016, când ai purtat un brâu medicinal la US Open, cum e? Și te întreb pentru că am văzut că ai purtat un astfel de brâu la antrenamente…

A fost un brâu diferit la New York. Practic, doar la Moscova am purtat un brâu medicinal, la US Open am avut un brâu care să-mi țină de cald doar. Au fost situații diferite.

– Ai dureri doar când joci sau și în afara terenului?

Da, din păcate, am dureri și în timpul liber…

– Și în timpul nopții? E nevoie de un anumit tip de saltea pe care să dormi în toată această perioada de recuperare?

Momentan nu, dar voi discuta mai multe cu doctorii când ajung acasă.

Simona Halep acuză dureri din cauza herniei de disc şi în afara terenului de tenis!
Simona Halep acuză dureri din cauza herniei de disc şi în afara terenului de tenis!

Darren Cahill a atenţionat-o pe Simona: “Nu te speria, dar ai mare grijă!”

– Te-i gândit cumva și la operație? Te întreb pentru că…

(nu mai așteaptă finalul întrebării) Exclus!

– Te întreb pentru că Andy Murray, spre exemplu, s-a operat în 2013 pentru hernie de disc

E exclus! Nu mă gândesc la așa ceva!

– Darren Cahill ce ți-a transmis? Pe vremea în care îl antrena pe Agassi, și Andre a avut probleme la spate şi chiar s-a retras din cauza asta…

Mi-a spus să nu mă sperii pentru că este o accidentare oarecum normală pentru jucătorii de tenis, pentru că ne răsucim și forțăm foarte mult atunci când jucăm. Că probleme de acest gen apar, dar mi-a subliniat că trebuie să am mare grijă și de asta el a fost mult mai hotărât decât mine când m-a sfătuit să mă retrag de la Singapore. Darren este convins că, tratându-mă, cu exerciții pe care să le fac zi de zi și cu multă seriozitate, voi fi 100% la începutul anului viitor.

– Dar cu Ion Ţiriac ai vorbit? Ce te-a sfătuit?

Sigur că da, mi-a spus să prioritizez problema cu spatele, să o tratez și să am grijă în primul rând de sănătate.

Darren Cahill i-a atras atenția Simonei Halep să aibă mare grijă cu accidentarea!
Darren Cahill i-a atras atenția Simonei Halep să aibă mare grijă cu accidentarea!

Halep regretă că a jucat accidentată la Wuhan şi Beijing: “Poate acum aş fi fost refăcută pentru Turneul Campioanelor”

– Regreţi că nu te-ai retras la Wuhan? Crezi că dacă nu ai fi forțat acolo, în meciul cu Cibulkova și, mai apoi, la Beijing, erau șanse să joci la Turneul Campioanelor?

Da, nu ar fi trebuit să joc în China! Poate dacă mă opream acolo, la Wuhan, poate aș fi avut o șansă în plus să joc la Singapore. Dar niciodată nu poți ști de înainte cum e mai bine. Am făcut cum am simțit la acel moment.

– Este această jumătate de an cea mai dificilă din întreaga ta cariera? Fără victorie din august, de la semifinala câștigată la Cincinnati

Nu neapărat! Perioada aceasta este dificilă pentru că  nu am reușit să joc meciuri. Dar vreau să privesc partea plină a paharului, că am jucat doar în 13 turnee și în condițiile în care din august nu am mai jucat la potențial maxim, am reușit să păstrez poziția de lider mondial, înseamnă foarte mult pentru mine și nu voi lăsa perioada dificilă să șteargă lucrurile extraordinare din 2018 pe care le-am realizat. Am avut un nivel foarte ridicat, am jucat bine pe toată perioada anului, atât cât am putut să joc!

Halep regretă că a jucat accidentată la Wuhan şi Beijing:
Halep regretă că a jucat accidentată la Wuhan şi Beijing: “Poate acum aş fi fost refăcută pentru Turneul Campioanelor”

“Momentul de pe Arena Naţională a fost unic!”

– Spuneai de curând ca ești o persoană foarte sensibilă. Ce te ajută cel mai mult în această perioadă dificilă să-ți găsești echilibrul? Familia? Nepoțica Tania? Psihologul?

Toată lumea, toți apropiații mei, prietenii, faptul că am o echipă extrem de apropiată de mine și pozitivă, toate acestea mă ajută foarte, foarte mult. Toată lumea cu care interacționez mă ajută și le mulțumesc pentru asta.

– Ai mai revăzut acele momente cu tine pe Arena Națională, aclamată de 20.000 de români? Ai mai simțit vreodată un asemenea sentiment de mândrie personală ca atunci?

Nu, îți dai seama că nu am mai trăit un asemenea moment pentru că a fost foarte special, unic, fiind acasă, în București. Dar sunt multe momente speciale în viața mea, dar diferite, și fiecare dintre ele are locul său. Sincer, în ultima vreme, nu m-am mai uitat la momentele de atunci, dar am filmulețele salvate și o să le revăd cu drag pentru tot restul vieții.

– În perioada asta ce mesaje ai primit din țară?

Foarte multe și 99% dintre ele chiar îmi merg la suflet și mă bucur că toți îmi spun să mă gândesc în primul rând la sănătate și apoi la restul, să pun tenisul pe locul 2. Mă bucură asta pentru că înseamnă că am oameni lângă mine cărora le pasă de persoana mea în primul rând și privesc tenisul ca pe un sport și atât. Viața contează mai mult decât orice altceva.

Simona Halep spune că a trăit un moement unic pe Arena Națională după câștigarea Roland Garros
Simona Halep spune că a trăit un moement unic pe Arena Națională după câștigarea Roland Garros

Simona Halep nu mai riscă nimic: “Revin pe teren numai când sunt 100% refăcută!”

Care este cel mai mare regret din acest an? Și cel mai greu moment, în afara acestei accidentări?

Nu știu dacă pot să spun că am vreun regret, pentru că mi-a mers foarte bine. Mă bucură faptul că după acea finală pierdută cu Wozniacki de la Australian, am avut puterea să revin mai puternică și să câștig un Grand Slam. A fost un moment dificil peste care am trecut cu brio!

– Ce-ți propui în 2019? Când apreciezi și simți că vei reveni la antrenamente și, mai apoi, pe teren la potențial maxim?

Eu sper să fiu 100% la Shenzhen, așa cum apreciază și Darren. Consider că perioada până la turneul din China este destul de lungă și am timp să mă refac, să fiu aptă. Dar nu pot să fiu sigură, pentru că, iată, am învățat că nu te joci cu accidentările. Sper să fiu bine, mai multe nu mă hazardez să spun!

– Revii numai dacă ești 100% recuperată?

Dacă nu sunt 100% refăcută, sigur nu voi reveni pe teren în meciuri oficiale!

Simona Halep continuă și în 2019
Simona Halep continuă și în 2019 “cu cei trei băieți ai mei”

Simona Halep a vorbit în premieră despre retragere: “Nu ar fi nicio dramă!”

– Este Australian Open în pericol?

Nu, nu cred.

– Te sperie cumva gândul că ai putea, în caz extrem, să te retragi din activitate din cauza acestor probleme cu spatele? 

Nu cred că este cazul să mă gândesc la așa ceva. Nu este o accidentare chiar atât de gravă. Însă, și dacă s-ar pune problema de așa ceva, nu o să fie o dramă! O să-mi închei cariera și o să merg mai departe, viața are multe alte lucruri frumoase de oferit. Nu stau într-un sport și viața nu se termină odată cu terenul de tenis. Voi privi mereu partea pozitivă a vieții!

– Continui cu Darren Cahill și anul viitor?

Da!

– Vacanţa unde ţi-o faci?

Nu m-am decis încă, am 4 locaţii alese. Voi vedea… Cert este că imediat cum ajung acasă va trebui să încep exerciţiile şi recuperarea, aşa că nu va fi o vacanţă prea plăcută din punctul ăsta de vedere.

Simona Halep și premiul obținut la Singapore din partea WTA
Simona Halep și premiul obținut la Singapore din partea WTA

Simona Halep în 2018

  • locul 1 WTA la final de sezon pentru al doilea an consecutiv
  • desemnată cea mai bună jucătoare de tenis a anului
  • 48 de săptămâni din 52 lider mondial în 2018
  • primul Grand Slam al carierei, la Roland Garros, și o finală, la Australian Open
  • 2 alte titluri: Rogers Cup și Shenzhen
  • 3 finale: Australian Open, Roma și Cincinnati 
  • 2 semifinale: Doha și Indian Wells
  • încheie anul cu 4 înfrângeri la rând
  • în august a obținut ultima victorie a anului, în semifinale la Cincinnati
Închide ×