Simona Halep are cel mai greu sfert de tablou conform specialiştilor!

După efectuarea tragerii la sorţi specialiştii au stabilit, conform unui algoritm ce ţine cont de formă şi palmares, şansele fiecăreia dintre cele 4 favorite de a ajunge în semifinale. Halep are cel mai greu parcurs!
14.01.2018 | 16:52
Simona Halep are cel mai greu sfert de tablou conform specialistilor

Tragerea la sorţi a Openului Australian a dat startul speculaţilor cu privire la potenţialele meciuri din fazele finale ale competiţiei, atât la masculin cât şi la feminin. Tot ceea ce se poate face în acest moment, înaintea începerii tablourilor de concurs, sunt calcule, predicţii şi anticipări. Pentru a fi însă cât mai exacţi cu privire la acestea, specialiştii au pus la cale un algoritm pentru a prezice cu marjă de eroare minimă configuraţia fazelor finale ale competiţiei.

Dacă pe tabloul masculin Roger Federer este marele favorit, cu o şansă de 38.9% de a-şi apăra titlul, paradoxal şansa sa de a ajunge în semifinală este cea mai mică dintre primi 4 favoriţi, cu 39.9%. Prin comparaţie, Rafael Nadal ce are, se pare, cel mai simplu sfert de tablou are o şansă de 52.4% pentru a accede în semifinale, dar doar a treia şansă la titlu, după Federer şi Djokovic. Cel de-al patrulea favorit, conform acestor calcule, este Juan Martin del Potro. Aruncând o privire de ansamblu asupra acestei analize observăm faptul că 3 dintre primii 4 favoriţi la titlu pe tabloul masculin provin din jumătatea inferioară a tabloului.

Simona Halep cu şansa a doua la titlu!

Mult mai echilibrată este situaţia în cazul tabloului feminin, acolo unde ecarturile dintre favorite sunt mult mai mici, atât în ceea ce priveşte şansa de a ajunge în semifinale, cât şi în ceea ce priveşte şansa de a cuceri trofeul. Simona Halep, Garbine Mugurza, Elina Svitolina şi Caroline Wozniacki sunt marile candidate, conform clasamentului WTA, pentru cucerirea titlului, ocupând primele 4 poziţii în ierarhia capilor de serie.

Totuşi, algoritmul australienilor nu respectă această ordine. Sfertul de tablou al Simonei Halep este considerat cel mai dificil, sportiva noastră având o şansă de doar 25.4% de a ajunge în semifinale. Mugruza este a treia în ierarhia şanselor, cu 26.6%, Svitolina ocupă cea de-a doua poziţie, cu 30.1%, în timp ce daneza Caroline Wozniacki, cap de serie 2, are cea mai mare şansă de accede în semifinale, cu 39.0%.

Lucrurile se schimbă în momentul în care sunt analizate şansele la trofeu. Şi se schimbă în bine pentru Simona Halep, aceasta fiind a doua favorită conform calculelor, cu 12.8%. Ucrainianca Elina Svitolina este principala favorită având în vedere tragerea la sorţi, şansa acesteia fiind cotată la 15.5%. Caroline Wozniacki, deşi are cea mai mare şansă de a ajunge în semifinale este doar a treia la capitolul victoriei finale, cu 10.6%, în timp ce opţiunea cu numărul patru a algoritmului este constituită de finalista din sezonul precedent, Venus Williams, cu doar 5.4%. Aşadar, Svitolina, Halep şi Wozniacki se disting în această ierarhie, fapt ce constituie un argument în plus pentru speranţa tenisului românesc de a ajunge mai departe decât oricând la Melbourne.

Sigur, este vorba doar despre un calcul matematic ce nu ia în seamă o mulţime de variabile ce pot apărea pe teren meci de meci. Însă, este cea mai fidelă reprezentare în acest moment a configuraţiei fazelor finale ale competiţiei. Şi cine ar refuza cel puţin o finală pentru Simona Halep?