Interviu

„Sîntem pregătiţi dacă Bourceanu şi Tătă ne refuză”

Cum poate ieşi Steaua din grupa aceasta din Liga Campionilor?...
27.09.2013 | 13:37
Sintem pregatiti daca Bourceanu si Tata ne refuza

Cum poate ieşi Steaua din grupa aceasta din Liga Campionilor?

– Adversarii sînt mult mai puternici ca în anii precedenţi. Paradoxal, nu m-a speriat rezultatul de la Schalke, cît m-a speriat rezultatul pe care l-a făcut Basel pe Stamford Bridge. Dacă la pauză totul era perfect, noi eram la egalitate şi eram convins că vom fi peste Schalke, iar Chelsea marcase pe finalul primei reprize, la final au fost două veşti foarte proaste. Mergem înainte, mai avem meciuri şi le tratăm cum maximă seriozitate, însă la momentul actual obiectivul primordial este cîştigarea titlului cu numărul 25. După care, obiectivul imediat va fi calificarea în grupele Ligii Campionilor din nou!

„Dinu Gheorghe este singurul conducător pe care îl simt cu adevărat valoros”

Pare mai uşor să cîştigaţi titlul anul acesta?
– Anul trecut am avut un parcurs aproape fără sincope, contracandidatele noastre se încurcau între ele… De data aceasta există o echipă mult mai puternică decît anul trecut, cu un lot foarte echilibrat, foarte valoros, cu un conducător de calibru, Dinu Gheorghe, şi care a reuşit în primele patru deplasări să marcheze 16 goluri. Asta e linie de echipă care are şanse reale la titlu. Să ai golaveraj 16-3 în deplasare spune foarte mult despre forţa Astrei. Consider că echipa asta ar trebui să ne pună pe gînduri. E adevărat, echipele care joacă foarte închis împotriva Astrei îi poate pune probleme. Cine se deschide cu Astra nu are nici o şansă. Este o echipă care se descurcă foarte bine pe contraatac şi care are un antrenor bun. Un antrenor care a învăţat de la Răzvan Lucescu, iar Răzvan a fost un maestru al contraatacului. Dinu Gheorghe este singurul conducător din ţară pe care îl simt cu adevărat valoros. Dacă port o discuţie cu el despre fotbalul din Portugalia, Israel sau Cehia aş vorbi continuu pînă poimîine.

„Astra pe primul loc, Petrolul pe doi, pe trei… nimeni”

Petrolul?
– Are jucători de foarte mare calitate. Contra are foarte multe opţiuni, mai ales pe plan ofensiv. Cred că are probleme în compartimentul defensiv, acolo suferă. Cosmin Contra este un tehnician de mare perspectivă. E o echipă de care trebuie să ţinem cont. Nu o scot din discuţie, dar asta e ordinea contracandidatelor pe care o văd: Astra pe primul loc, Petrolul pe doi, pe trei… nimeni!

CFR este o surpriză neplăcută pentru tine?
– E una foarte plăcută! Eram convins că va fi cea mai periculoasă contracanditată, dar am fost sceptic cînd am văzut ce transferuri fac. Au adus jucători liberi, au împrumutat jucători. Din cîte ştiu eu, doar pe Voiculeţ şi pe Ogbu au plătit. E o problemă cînd vinzi jucători importanţi, cum au fost Bastos, Sougou, aproape 20 de jucători. Cînd aduci un atacant ca Tade, care a dat doar patru goluri în Scoţia, e o problemă.

Problema e la lot sau la antrenor?
– La lot. Clar! Ei ştiu mai bine care e situaţia lor. Făcuseră nişte rezultate foarte bune în pregătiri.

„Am plătit peste valoarea pieţei pe Varela pentru că am fost prinşi cu uşa”

Tot ai vorbit de Dinu Gheorghe. Cum comentezi declaraţia lui „Cu milionul care l-a dat pe Varela, Steaua îşi lua atacant”?
– E părerea lui. Şi eu consider că am fost prinşi puţin cu uşa şi am dat mai mult decît ar fi trebuit. Am plătit peste valoarea pieţei pe Varela. Eu consider că valoarea lui era de 500.000 de euro. Sînt de acord pînă la un punct cu ce zice Dinu Gheorghe. Atît timp cît eu sînt la Steaua, doar peste mine ar putea veni un jucător care cere 500.000 de euro la semnătură şi 300.000 salariu. Eu am altă filozofie. Eu consider că trebuie să fie un echilibru la salarii. Nu mi se pare normal ca un jucător să cîştige de trei ori cît altul.

Au apărut în presă astfel de exemple din vestiarul Stelei…
– Sînt nişte aberaţii. Kapetanos şi Varela nu au cele mai mari salarii de la Steaua. Nu spun mai multe! Astea sînt invenţii care să ne creeze probleme, dar e greu. Reghe stăpîneşte foarte bine situaţia. Chiar dacă este tînăr, s-a impus de la primul antrenament şi nu are nevoie de sprijin din punct de vedere al atmosferei în vestiar.

„Cojocaru întruneşte toate calităţile să devină cel mai bun portar din toate timpurile”

Cît de mare e riscul ca Tătăruşanu şi Bourceanu să nu continue cu Steaua?
– Îi vom face o ofertă concretă, dar bineînţeles că există planul B. Eu ca manager al Stelei iau în considerare o strategie care îl include pe Cojocaru. În momentul în care un portar de 19 ani va apăra la Steaua va putea însemna mult pentru clubul nostru. De foarte mult timp, Steaua nu a reuşit să scoată o mare valoare. Copilul ăsta întruneşte toate calităţile să devină cel mai bun portar din toate timpurile ale fotbalului românesc! La nici 18 ani poate să ajungă un portar mare.

Bourceanu?
– Lui Bourceanu i s-a transmis oferta făcută de club.

Cum îl simţi tu?
– Numai el poată să răspundă la întrebarea asta. Ne dorim foarte mult ca el să continue, dar sîntem foarte bine pregătiţi în situaţia în care el refuză oferta noastră.

„După meciul de la Schalke, Lukas era disperat. Se uita continuu pe telefon. Lua cadru cu cadru să vadă pe unde s-a dus mingea. Am dat-o în glumă cu el, apoi a doua zi a fost petrecerea surpriză a lui Reghe, cu ideea Anei, şi s-a şters totul cu buretele”

Scăderea de formă a lui Adi Popa are vreo legătură cu absenţa lui Chipciu?
– Nu există aşa ceva. Aceasta este o judecată a oamenilor care nu-l cunosc pe Adi Popa. Dacă Adi Popa nu ar fi avut atitudine sau dacă s-ar fi prezentat la meciuri ca şi cum ar fi ştiut că joacă titular, atunci ar fi fost valabilă teoria asta. N-are nici o legătură absenţa lui Chipciu cu modul în care se prezintă Adi Popa. În opinia mea, Adi Popa este peste ce era sezonul trecut. Adi Popa este unul dintre cei cinci jucători care a jucat fiecare secundă a campaniei de succes pe care a avut-o Steaua. Au fost şase meciuri în preliminariile Ligii Campionilor, iar Adi Popa a jucat în fiecare secundă.

„E normal ca Ilie Dumitrescu să-şi apere fostul coleg, pe Stelea”

Una dintre veştile bune este că la meciul cu Basel va reveni Chipciu.
– Asta rămîne de văzut. Mi-aş dori să revină mai repede. Una este să fie refăcut din punct de vedere medical, alta e să fie refăcut din punct de vedere fizic şi cu totul altceva să fie pregătit din punct de vedere sportiv. De regulă, pentru a-ţi recăpăta forma sportivă trebuie ca de la momentul revenirii pe gazon trebuie să treacă o perioadă la fel de mare cît timp jucătorul a stat accidentat. Un Chipciu sută la sută îl vom avea abia în retur. Dar Alex este capabil să dea toate teoriile astea peste cap.

Cum s-a rezolvat cazul Iancu?
– Din punctul nostru de vedere, greşeala lui Iancu e minoră. Atîta timp cît s-a minţit, noi nu putem lua nici o măsură. Singura măsură o poate lua Gigi, care decide ce jucători vor încasa bonusuri pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor.

Te-a deranjat declaraţia lui Ilie Dumitrescu care a zis că persoanele care îl apără pe Iancu vor plăti mai tîrziu?
– Nu am cunoştinţe de declaraţia asta. Ilie Dumitrescu e normal să-şi apere fostul coleg, pe Bogdan Stelea, doar că noi nu-l învinovăţim pe Stelea, ci pe Constantinovici, cel care a minţit. Indiferent ce ar spune despre mine, nu m-aş certa niciodată cu Ilie Dumitrescu, este unul dintre cei mai mare stelişti în viaţă. În schimb, altora care mă jignesc şi nu merit acele jigniri am să le răspund în permanenţă de acum încolo.

„Egervari ăsta al ungurilor a venit în România să se predea!”

Piovaccari?
– Piovaccari este un caz excepţional. Noi ştiam că el abia aşteaptă să joace în Liga Campionilor, iar asta e o motivaţie foarte mare pentru el. Nu ne-am înşelat în privinţa lui. Vedeţi că marchează aproape meci de meci. Am avut noroc că nu am dat peste un italian cu multe jocuri în picioare şi cu nasul pe sus. Piovaccari este un jucător care dă totul pentru echipă. Dacă Dragomir nu înţelege valoarea lui Piovaccari, n-am ce să-i fac eu. A marcat şase goluri pînă acum, dintre care trei extrem de importante.

Kapetanos e o variantă la Piovaccari sau vor juca amîndoi?
– Lupta se cîştigă la mijlocul terenului. Nu poţi evolua cu doi atacanţi de acelaşi profil. Cine nu înţelege fotbalul mai poate juca cu doi număr nouă în acelaşi timp. Toată lumea caută sisteme să aibă un jucător în plus în compartimentul median, acolo se cîştigă campionate. Uită-te ce au făcut ungurii la Bucureşti cu România! Au jucat cu două vîrfuri împinse, cu Bode şi Szalai, iar eu cu Reghe rîdeam de nu mai puteam în tribună. Egervari ăsta al ungurilor a venit în România să se predea.

„Eram reticent cu Ana la început. Credeam că intră şi pe felia mea”

În ce relaţii eşti cu Ana Maria Prodan?
– Atîta timp cît Reghe este fratele meu, în ce relaţia aş putea să fiu cu soţia lui? Am fost reticent, la început cînd mă gîndeam că se va implica Ana Maria. Mă gîndeam că va merge atît de departe încît să intre şi pe felia mea. Nu a fost aşa! Am fost reticent pînă la un anumit moment cînd am realizat faptul că ea face asta doar ca să ne ajute, să îşi ajute soţul. Atunci mi-am dat seama că este ok situaţia aceasta. Niciodată nu poţi să bănuieşti că soţia antrenorului, în calitate de agent al jucătorilor, ar putea face ceva neconvergent cu interesele clubului. Este foarte adevărat că agenţii au o foarte mare putere, dar la noi este o situaţie fericită, pentru că Ana Maria nu are cum să servească alte interese, decît pe cele ale soţului ei.

„Poza aia a fost o glumă, pentru că eu mergeam cu Adrian de mînă şi ziceam că e copilul meu”

Cum ai interpretat poza pusă de Ana pe Facebook, în care tu apăreai cu capul pe umărul lui Adi Minune?
– Eu am vrut să facem poza aia! A fost o glumă pe care am făcut-o cu Adrian pe care îl ştiu de foarte mulţi ani. Scuză-mă dacă nu ascultăm Bach! Petrecerea aia a fost botezul băiatului celui mai bun prieten al meu. Ana Maria şi Reghe au fost invitaţi din partea mea. La petrecerea aia au cîntat Tinu Vereşezan, Horia Brenciu şi Adrian Minune. Am făcut poze cu toată lumea, dar poza aia a fost o glumă, pentru că eu mergeam cu Adrian de mînă şi ziceam că e copilul meu. Am pus capul pe umărul lui. Nu m-a deranjat deloc. Dacă mă deranja, nu apărea. Ana m-a întrebat dacă e în regulă să o posteze.

„Nu realizez de ce le-a trebuit celor de la Sevilla inflaţia asta de jucători pe postul lui Rusescu. De ce au adus atîţia?! Nu au avut încredere în el? Eu sînt convins că Rusescu, dacă este folosit, poate marca mai multe goluri decît Gameiro. Nu s-a pus problema ca el să revină la Steaua sub formă de împrumut. Noi nu acceptăm politica de a împrumuta jucători” 

 

„Reghe e ok, Petrescu era o fiară!”

Există vreo fisură în relaţia cu Reghecampf?
– Între mine şi Reghe este o relaţie foarte solidă. Sîntem prieteni. Petrecem ziua împreună la lucru, dar ne întîlnim şi în weekend, ieşim împreună. Ăla mic a lui Reghe îmi sare în braţe mereu cînd mă vede. Reghe e un om foarte ok. Cu Dan Petrescu am lucrat excepţional, dar era un tip dificil. Non-stop pune presiune pe toată lumea. Nu era uşor de lucrat cu el. Era o fiară! Reghe e un tip calculat, plăcut, cu care se lucrează uşor. Nu e genul cu care să faci scandal. Reghe e acelaşi şi după rezultate proaste, şi după rezultate bune. E acelaşi om care a venit de la Concordia. Că pare la un moment dat arogant în relaţia cu alţii, da, se poate asta! Şi eu încerc să fiu cît mai arogant pentru că oamenii aceea ne enervează.

„Cine e Adi Matei? Primul om care a mers cu trabucul în gură la Lupeni. Asta da, performanţă!”

Te cam enervează mulţi în ultima vreme…
– Nu poţi fi altfel cu oamenii care abia aşteaptă să facem un rezultat prost ca să iasă şi să ne critice în cel mai urît mod. Era normal să se spună despre Reghe că a luat-o razna? Păi cînd a antrenat Puiu Iordănescu în Liga Campionilor ca să ştie el cum e acolo?! Ei au voie să spună orice şi noi nimic… Îmi asum toate riscurile şi-mi atrag toată antipatia, dar nu-i mai las să vorbească atunci cînd n-au dreptate! Cînd au dreptate tac, ne asumăm greşeala şi mergem mai departe. Adi Matei ne ceartă de ne rupe. Păi ăla a fost antrenor la Lupeni? Mergea pe stradă cu trabucul în gură. Asta a fost singura performanţă pe care a făcut-o. A fost primul om care a mers cu trabucul în gură la Lupeni pe stradă… A fost vreodată antrenor la vreo echipă, a fost vreun manager?! Răchită ne-a zăpăcit. Ce a făcut Răchită ca manager?! Că, dacă nu venea Gigi Mulţescu, o retrograda pe Petrolul pe banii lui Walter, bani mulţi! Liţă Dumitru m-a rupt în două! Păi ce ai făcut tu, Liţă, ca antrenor?! Nu mai las pe nimeni să mă atace! În fiecare zi o să-mi rezerv o jumătate de oră să le răspund. Ba nu, 25 de minute, că sînt ocupat!

mm stoica 4934