News

Șomajul tehnic va fi acordat și după ieșirea din starea de urgență. Precizările ministrului Muncii

29.04.2020 | 23:49
Șomajul tehnic va fi acordat și după ieșirea din starea de urgență. Precizările ministrului Muncii
Violeta Alexandru, ministrul Muncii/ Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că acordarea șomajului tehnic se va face și după ieșirea din starea de urgență, fie pentru încă două săptămâni, fie o lună întreagă. Decizia definitivă va fi luată de Guvern în această săptămână, transmite Agerpres.

Șomaj tehnic prelungit sau ajutor pentru plata salariilor

Foarte probabil vom prelungi măsura şomajului tehnic. Nu ne-am hotărât dacă pentru două săptămâni, până la începutul lui iunie, sau pentru încă o lună, dar cu siguranţă o vom prelungi, şi zilele acestea, până la sfârşitul săptămânii, o să luăm o decizie (…) Deci asta este de fapt provocarea de bază, să facem o listă cu cele care rămân închise încă o perioadă, cel mai probabil cele care presupun public numeros – spectacole, activităţi cu public, ceea ce sper să nu însemne restaurante, pentru că aici avem în vedere o măsură tip distanţare”, a afirmat Violeta Alexandru, la o întâlnire cu antreprenorii, organizată de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali.

ADVERTISEMENT

Când se va renunța la acordarea șomajului tehnic, Guvernul intenționează să suporte o parte din  costurile cu salariile ale angajaților reveniți la muncă, dar cuantumul acestui tip de ajutor va fi mai  mic decât cel pentru șomaj  tehnic.

”Deci în funcţie de decizia primită de aceste domenii, şi măsurile vor fi printre următoarele: continuarea şomajului tehnic, acoperirea unei părţi din costurile salariale, atât pentru contractele cu normă întreagă, cât şi pentru cele cu normă parţială de lucru. Nu cred că vom merge pe reducerea programului de lucru, ci vom folosi cele două variante din legislaţia de astăzi, şi anume contract cu normă întreagă şi contract parţial. O parte din costurile salariale vor fi suportate de stat, adică transformăm şomajul tehnic tot într-o formă de sprijin, în sensul în care o parte din costul salarial, rămâne să decidem procentul, nu va fi nici ridicol de mic, dar nu va fi nici 75%, cum este şomajul tehnic. O parte din costul salarial îl acoperă statul, posibil pe un număr de câteva luni – până la trei luni, în aceeaşi sumă, după care va descreşte, perspectiva este de la multe luni, adică nu de trei, ci de cinci-şase, în primele luni în sumă fixă, după care descreşte, începem să descreştem din luna a patra şi tot aşa până în luna a şasea, dacă acesta va fi decizia finală”, a detaliat Violeta Alexandru.

ADVERTISEMENT

Ea nu a exclus însă ca măsurile preconizate să sufere modificări înainte de decizia finală a Guvernului. ”Suntem la începutul acestui proces, dar luaţi cu o uşoară rezervă – sunt totuşi afirmaţii pe care vi le face cineva din echipa guvernamentală, dar e posibil să apară schimbări”, le-a spus Violeta Alexandru antreprenorilor.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri