News

SONDAJ. Cine cred românii că a fost Arsenie Boca

În completarea măsurătorii privind relaţia dintre români şi Religie, Barometrul INSCOP-Research a inclus şi un set de întrevări ce vizează percepţia populaţiei faţă de una dintre cele...
29.07.2015 | 18:19
SONDAJ Cine cred romanii ca a fost Arsenie Boca

În completarea măsurătorii privind relaţia dintre români şi Religie, Barometrul INSCOP-Research a inclus şi un set de întrevări ce vizează percepţia populaţiei faţă de una dintre cele mai dezbătute teme religioase a momentului: fenomenul Arsenie Boca.

În contextul în care datele prezentului sondaj au arătat că românii au o raportare consistentă la religie şi că în marea lor majoritate nu resping fenomenul religios am căutat să vedem si cum este percepută o temă religioasă foarte promovată în ultimele luni în media. Desigur, pentru cler sau pentru credincioşii „foarte” practicanţi, Arsenie Boca este o figură centrală a ortodoxiei româneşti. A cunoscut însă în ultimii ani o popularitate extraordinară, mai ales ca urmare a unei masive promovări mediatice de multe ori mai degrabă prin aspecte spectaculoase legate de activitatea sa religioasă.

Mai poate deci religia genera în România teme de amploare mediatică? Şi până la urmă, ce ştiu românii despre Arsenie Boca?

90,6% dintre români au auzit de Arsenie Boca, 8,4% nu au auzit. Nonrăspunsurile reprezintă 1%. Notorietatea lui Arsenie Boca este extraordinară şi se datorează în bună măsură tipului de promovare mediatică de care a avut parte în ultima vreme. Deci o tematică religioasă poate genera notorietate foarte mare dacă este promovată la televizor, în special prin abordări de tip tabloid (accent pe senzaţional, minuni etc.). Probabil nicio altă personalitate religioasă nu are în acest moment în România o promovare comparabilă.

Poza

Cine cred românii că a fost Arsenie Boca

Din totalul celor care au auzit de Arsenie Boca, 34,8% spun că reprezintă pentru ei un sfânt, 17,2% că a fost preot, pentru 6,9% nu reprezintă nimic, 5,9% îl consideră un călugăr, 5,3% spun că reprezintă ideea de credinţă, 3,1% un duhovnic, 2,4% un om bun, 2,2% că te duce cu gândul la ideea de minune dumnezeiască, 2,2% părinte, 2,1% personalitate religioasă. 1,4% spun că este vorba despre un profet, 1,3% că e un model, 1,1% că e o afacere pentru Biserică, 1,1% spun că este vorba de un mit, 1% că e un părinte spiritual, 0,9% că e un mit creat de presă, alţi 0,8% că e un simbol, 0,6% că e un vizionar, iar 0,5% că e un idol. 3,8% dintre respondenţi au indicat alte semnificaţii, iar 5,3% este procentul non-răspunsurilor.

Darie Cristea, director Inscop, face o precizare metodologică: „Întrebarea a fost de tip deschis, tocmai pentru că subiectul pachetului de întrebări este mai neconvenţional şi am încercat să evităm a oferi nişte variante de răspuns care riscau să inducă răspunsuri convenţionale. Pe scurt, deşi fenomenul Arsenie Boca este în mod cert o creaţie mediatică, publicul îl percepe pe fostul monah în primul rând pe latura religioasă, notorietatea tabloidizată fiind în acest caz convertită în popularitate. Există o rată infimă de respingere a fenomenului Arsenie Boca. Desigur, cunoaşterea fenomenului este la mâna a doua, nu este una informată propriu-zis, ci una centrată pe minimul de informaţii oferit publicului în context mediatic – a se vedea faptul că un procent important îl asociază pe Arsenie Boca cu statutul de sfânt”.

Arsenie Boca a fost canonizat de public înaintea Bisericii

Tot la nivelul celor care declară că au auzit de Arsenie Boca, 55,1% cred că ar trebui canonizat de Biserica Ortodoxă, 17,6% nu sunt de acord cu această idee, iar 27,3% reprezintă nonrăspunsuri. Darie Cristea, director general INSCOP, oferă unele explicaţii: ”Aici singura rezervă ar putea ţine de înţelegerea de către public a conceptului de canonizare sau de ce utilitate are ideea respectivă – practic de aici vine numărul mare de non-răspunsuri. Între cei care au răpuns efectiv la întrebare, canonizarea este susţinută de o mare majoritate. Citit în primul rând prin acţiuni care trimit la ideea de minune, de har, Arsenie Boca este canonizat de facto de publicul interesat de problemă”.

Citeste mai mult pe www.adevarul.ro

 

Tags: