Soţul Cristinei Rus, ARESTAT preventiv pentru 30 de zile

Ionuţ Cataramă   
în Nicio categorie
10/12/2014, 08:48
Soţul Cristinei Rus, ARESTAT preventiv pentru 30 de zile

UPDATE Ora 08:48 / Curtea de Apel Bucureşti a dispus, luni noapte, arestarea preventivă pentru 30 de zile  a soţului Cristinei Rus, Dragoş Bâlteanu şi a omului de afaceri Najib El Lakis, încuviinţînd în parte cererea DIICOT. Celelalte 3 persoane au scăpat de arestul preventiv: “Admite în parte propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – D.I.I.C.O.T. În baza art. 226 C.proc.pen. dispune arestarea preventivă pentru o durată de 30 de zile începând cu data încarcerării a inculpaţilor Bîlteanu George Dragoş şi El Lakis Najib. Respinge ca nefondată propunerea de arestare preventivă formulată faţă de inculpaţii Mergeani Nicolae, Prodan Victor şi Stere Gardan. În baza art. 227 alin. 2 C.proc.pen. dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţii Mergeani Nicolae, Prodan Victor şi Stere Gardan. În baza art. 215 alin. 1 C.proc.pen., pe durata măsurii controlului judiciar inculpaţii Mergeani Nicolae, Prodan Victor şi Stere Gardan vor trebui să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor de către organul judiciar care a dispus măsura (secţiile de poliţie în raza cărora îşi au domiciliul), conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi. În baza art. 215 alin. 2 C.proc.pen., impune inculpaţilor Mergeani Nicolae, Prodan Victor şi Stere Gardan următoarele obligaţii: – să nu depăşească limita teritorială a Municipiului Bucureşti; – să nu ia legătura în nici un mod între ei, precum şi cu inculpaţii Bîlteanu George Dragoş şi El Lakis Najib. Atrage atenţia inculpaţilor Mergeani Nicolae, Prodan Victor şi Stere Gardan că încălcarea obligaţiilor menţionate mai sus atrage înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. Supravegherea respectării de către inculpaţii Mergeani Nicolae, Prodan Victor şi Stere Gardan a obligaţiilor menţionate revine Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. – D.I.I.C.O.T. În baza art. 275 alin. 2 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în cameră de consiliu, azi 10.12.2014, ora 2.30. “

Procurorii DIICOT au reţinut cinci persoane în dosarul de delapidare a SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia.

Printre persoanele reţinute se află Dragoş Bîlteanu, şeful SIF Banat-Crişana, omul de afaceri Najib El Lakis (membru în CA de la SIF Banat-Crişana), Stere Gardan (acţionar casă de brokeraj), avocatul Nicolae Mergeani şi Adrian Victor Prodan (membru în CA de la SIF Muntenia).

Aceştia vor fi prezentaţi judecătorului cu propunere de arestare preventivă.

Prejudiciul în acest dosar este estimat de procurorii DIICOT la peste 62,5 milioane lei.

Procurorii DIICOT au efectuat luni 31 de percheziţii domiciliare în judeţele Ilfov şi Arad şi în Bucureşti, acţiunea vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate care a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucureşti prin delapidarea acestora.

Gruparea este specializată în comiterea infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani.

La sediul DIICOT — Structura Centrala au fost audiate 25 de persoane.

“În perioada 2012—2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucureşti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/ traficării), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora. În acest scop, aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/ 2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

DIICOT precizează că există şi suspiciuni că membrii grupului infracţional organizat s-au implicat şi în operaţiuni de manipularea pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12, 13 şi 16 septembrie 2013 la Bursa de Valori Bucureşti.

“Mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF Banat-Crişana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi preţul instrumentelor financiare, pentru ca, după operaţiunile de pe piaţa “deal”, preţul acţiunilor în cauză să revină la nivelurile iniţiale”, se mai spune în comunicat.

Beneficiarii acestor operaţiuni au fost chiar liderii grupului, care şi-au consolidat poziţia în interiorul SIF Banat-Crişana SA, prin deţinerile directe/ indirecte peste limita impusă de prevederile legale, subliniază procurorii.

sursa: agerpres.ro

P: 120.000 € va asteapta lunar in Cazinoul Sportingbet. O oferta noua in fiecare zi!

 

 

Închide ×