News

Spitalul ”Marie Curie”, pe drumul cel bun. Copiii bolnavi de inimă au o şansă la viaţă

Până de curând, copiii bolnavi  de inimă nu puteau fi internaţi la Marie Curie. Spitalul nu avea medici specialişti, iar secţia de Cardiologie fusese dezafectată în 2011.  Abia un an mai...
11.09.2013 | 09:23
Spitalul Marie Curie pe drumul cel bun Copiii bolnavi de inima au o sansa la viata

Până de curând, copiii bolnavi  de inimă nu puteau fi internaţi la Marie Curie. Spitalul nu avea medici specialişti, iar secţia de Cardiologie fusese dezafectată în 2011.  Abia un an mai târziu au fost angajaţi medici, iar din 2013 cel mai mare spital de copii din România are spaţiul potrivit pentru  micii pacienţi care au nevoie de internare:  o secţie de cardiologie nou-nouţă.  “Aici copilul meu e ajutat să trăiască”, spune Maria Dan, mama unui băieţel de 5 luni diagnosticat cu Tetralogie Fallot.

“E primul pas”, promite Daniel Buzatu, managerul  de la Marie Curie, anunţând că în curând, spitalul va deschide şi  clinica de chirurgie cardiovasculară a spitalului, un proiect ambiţios iniţiat în 2009 de Asociaţia Inima Copiilor.

Banii au provenit din donaţii, 1,5 milioane de euro, strânşi de Inima copiilor, dar şi din contribuţia Ministerului Sănătăţii, care a completat restul, peste 3 milioane şi jumătate de euro.   Deşi secţia e gata de mai bine de doi ani de zile, ea zace închisă, timp în care copiii cu malformaţii la inimă mor pe capete  pentru că nu toţi au bani şi noroc ca să ajungă la operaţii în Italia, în Germania sau la Viena.

S-ar fi putut opera poate mulţi pacienţi. Pentru asta era nevoie să fie angajaţi medici şi asistente. O schemă aprobată de Minister, dar care n-a devenit  funcţională. Între avize şi birocraţie, secţia a rămas închisă, posturile vacante – nescoase la concurs, iar copiii românilor – duşi pe banii statului la operaţie în străinătate.

Acum,  după demiterea fostului manager de la Marie Curie şi după implicarea directă a şefului de la Sănătate, proiectul Cardiologie devine, în sfârşit, realitate. “Prima operaţie pe cord la copil în clinica de chirugie cardiovasculară a spitalului va fi realizată în curând, iar până la sfârşitul anului aici ar putea fi operaţi 20 de copii”, a anunţat marţi dimineaţă managerul Marie Curie, Daniel Buzatu.

Anunţul l-a făcut în holul secţiei de cardiologie, avându-I alături pe cei trei medici care le diagnostichează românilor copii cu malformaţii cardiace – Alin Nicolescu, Eliza Cinteză şi Cristina Filip.

Secţia inaugurată marţi a fost renovată şi împărţită în patru saloane, un cabinet, o sală de tratamente şi anexele necesare, dotate cu aparatură şi instalaţii noi.

Este un important pas inainte pentru pornirea programului de Cardiochirurgie pentru care am muncit deja atât de mult”, spune Alex Popa, de la Inima Copiilor.

“Era nevoie de secţia asta”, explică şeful secţiei Cardiologie de la Marie Curie, medicul primar cardiolog Alin Nicolescu. “Este o secţie care se adresează unei patologii clare, patologia cardiacă, predominant a malformaţiilor cardiace. Este nevoie de această secţie în Bucureşti, nu există deocamdată o secţie de cardiologie pediatrică cu internare nou-născuţi şi sugari care să se adreseze acestei patologii. Există doar la Târgu Mureş şi a existat la Cluj. Patologia este în continuă creştere, este un segment de vârf, atât din punct de vedere clinic cât şi din punct de vedere chirurgical“, mai spune doctorul Nicolescu.

Secţia are zece paturi, ceea ce înseamnă că, la ritmul actual de internare, poate primi aproximativ 300 de copii anual.

Sursa: Gîndul