Sport

INTERVIU EXCLUSIV. Stanciu şi-a anticipat golurile: “Sînt puternic!”

FANATIK.RO a stat de vorbă cu Nicuşor Stanciu în urmă cu cîteva zile. Plin de încredere, fostul jucător al Stelei anticipa reuşitele pentru formaţia sa, pe care, iată, le-a reuşit în...
04.11.2016 | 00:03
INTERVIU EXCLUSIV Stanciu sia anticipat golurile Sint puternic

FANATIK.RO a stat de vorbă cu Nicuşor Stanciu în urmă cu cîteva zile. Plin de încredere, fostul jucător al Stelei anticipa reuşitele pentru formaţia sa, pe care, iată, le-a reuşit în Europa League – VIDEO AICI. Citeşte mai jos un interviu eveniment cu Nicuşor Stanciu.

…………………………………………………………………

Nicuşor Stanciu este raza de speranţă pentru fanii naţionalei României. Anderlecht l-a transferat pentru o sumă uriaşă, dar adaptarea în Belgia nu este deloc facilă. Cîteva evoluţii mai şterse i-au atras numeroase critici, dar internaţionalul român este pregătit să le arate tuturor de ce a fost supranumit ”magician” în Liga 1. FANATIK a stat de vorbă cu Stanciu despre noua lui viaţă, despre Steaua şi despre echipa naţională într-un interviu special.

Cum ţi se pare Belgia?

– E foarte ok. Bruxelles e un oraş frumos, lumea e mult mai liniştită şi nu e agitaţia care era la Bucureşti. Avem o echipă foarte bună şi la sfîrşit sper sa ieşim campioni.

De ce Anderlecht şi nu o echipă mai mare?

– E echipa ideală unde să cresc ca fotbalist şi să fac pasul apoi spre o grupare mai puternică. E mai bine aşa decît să mă duc la o echipă mare direct şi să nu joc.

Ce este diferit la Anderlecht faţă de perioada de la Steaua?

– Nu ştiu dacă este ceva foarte diferit. Ambele sunt două simboluri şi îşi propun în fiecare an lucruri măreţe.

Cum este nivelul fotbalului de acolo faţă de Liga 1?

– Ritmul de joc din campionat şi calitatea echipelor din Belgia sunt mai ridicate decît in România. Aici se joacă mai bărbăteşte, mai agresiv şi, mai ales, mai rapid decît în Liga 1.

“Nu regret că am ales Anderlecht, deşi am avut oferte pe bani mai mulţi!”

S-a plătit o sumă foarte mare pentru transferul tău. Cum simţi presiunea asta şi cît de mult te afectează?

– Nu e nici o presiune în plus. Se vorbeşte mult despre cele 10 milioane de euro, dar sînt alţi fotbalişti care au fost transferaţi pe sume şi mai mari şi au aceeaşi presiune. Încerc doar să îmi fac treaba cît mai bine atunci cînd intru în teren. Încerc să respect ceea ce-mi cere antrenorul şi îmi doresc să îmi ajut echipa să cîştige fiecare meci. Au fost şi alte oferte, poate pe bani mai mulţi, dar eu am ales să vin aici şi nu regret. Anderlecht mi-a arătat cît de mult mă vrea. La început ei nu aveau banii pe care îi cerea patronul Stelei, dar după ce au cedat cîţiva jucători au strîns suma necesară. Mă simt flatat că au strîns atîţia bani special pentru mine!

Cum te-au primit fanii?

– Fanii sînt fantastici, ne sprijină foarte mult. Ei ne motivează şi ne dau încredere.

“Azi spun că sînt cel mai bun, mîine că sînt cel mai slab. Care-i adevărul?”

Dar colegii?

– M-au primit excelent toţi. M-au făcut să mă integrez uşor. Comunic cu ei în limba engleză şi faptul că e şi Alex (n.r. Chipciu) aici m-a ajutat enorm. M-am adaptat rapid.

Ai reuşit trei pase de gol pînă acum. Presa şi foste legende de la Anderlecht te-au criticat. Au spus că doar ce ai avea nevoie de un psiholog să te ajute.

– Nu citesc presa şi nici nu mă deranjează criticile. Azi spun că sînt cel mai bun şi la următorul meci prost vor zice că sînt cel mai slab. Lumea îşi schimbă părerile foarte repede, aşa că nu pun la suflet ceea ce se vorbeşte despre mine! După primul meci, toată lumea mă lăuda, iar acum deja s-a răzgîndit?! Evident că pot juca şi mai bine, dar pentru asta nu am nevoie de ajutor. Sînt puternic, nu am nevoie de psiholog. Psihologul meu sînt eu şi, evident, familia.

Eu din primii bani mi-am luat o bluză şi pe restul i-am dus acasă

Ce obiective ai pe termen scurt?

– Încerc să devin mai bun. Nu sînt eu cel mai important, echipa este. Îmi doresc să cîştigăm toate meciurile din campionat şi să fim pe primul loc, să intrăm în playoff cu şanse mari pentru cîştigarea titlului şi sper să reuşim calificarea din grupe în Europa League.

Cum este pentru un fotbalist tînăr să ajungă la un salariu de sute de mii de euro? Te-au schimbat banii?

– Banii nu m-au schimbat şi nu mă vor schimba niciodată! E adevărat că acum am mai multe posibilităţi să trăiesc mai bine şi să-i ajut şi pe cei din familie sau pe cei apropiaţi. Cred că depinde de fiecare om cum gestionează astfel de momente în aşa fel încît aspectul financiar să nu îi ia minţile. Eu din primii bani mi-am luat o bluză şi pe restul i-am dus acasă.

“Alibec va face diferenţa de la început”

Mai ţii legătura cu colegii de la Steaua?

– Da. Vorbesc des cu cîţiva colegi de acolo. Adi Popa, Enceanu, Ovidiu Popescu, Mihalcea şi Pintilii. Cu ei mă înţelegeam cel mai bine şi mai păstrez legătura. Mă bucur de fiecare dată cînd ne întîlnim la lot sau cînd vin eu în ţară.

Cine ar putea fi “noul Nicolae Stanciu” de la Steaua?

– Nu ştiu. Sînt mulţi jucători la Steaua cu calitate foarte mare şi îmi doresc ca ei să cîştige campionatul. Fiecare trebuie să fie el însuşi.

Îl ştii pe Denis Alibec de la naţională. Ce sfat îi poţi da legat de Steaua şi de acomodarea acolo?

– Nu-mi permit ei să-i dau sfaturi lui Denis. Pot să îţi zic însă că e un jucător foarte bun şi sînt sigur că la Steaua o să facă diferenţa încă de la început.

“Daum are altă mentalitate şi tuturor ne place”

Cum ţi se pare selecţionerul Daum? Ce a adus în plus?

– E un tip foarte ok. Sînt alte antrenamente, a venit cu altă mentalitate şi cred că tuturor oamenilor şi jucătorilor din cadrul echipei le place mult de el.

Cum te-a ajutat pe tine să devii un fotbalist mai bun?

– Prin faptul că îmi arată încredere şi că mă consideră un om important al echipei. Asta mă motivează şi mă face să dau totul mereu cînd vin la naţională.

Apropo de asta. După meciul cu Kazahstan, au existat voci care au spus că nu te-ai implicat prea mult şi că te-ai ferit de teama unei accidentări.

– Eu am încercat să-mi fac treaba cît mai bine. Chiar nu sînt în măsură să mă cert cu cineva. Fiecare are opinia lui şi eu le respect pe toate.

Cum putem învinge Polonia?

– Nu pot să-ţi răspund la întrebarea asta. Vom vedea ce tactică va alege domnul Daum şi cum va pregăti meciul. Cert este că avem nevoie de victorie şi vom face totul pentru a o obţine.

Ce şanse avem să ne calificăm?

– Avem o echipă naţională foarte bună şi cred că avem şanse mari să ne calificăm. Sînt 2 puncte faţă de locul 1 şi mai sînt 7 meciuri de disputat. Eu sunt încrezător şi cred că vom reuşi să ajungem cel puţin la baraj.

A refuzat Fenerbahce

Anderlecht nu a fost singurul club care s-a arătat interesat de serviciile lui Nicolae Stanciu. Turcii de la Fenerbahce l-au vrut pe mijlocaşul stelist cu cea mai rapidă ascensiune la naţională, în aceeaşi perioadă în care şi belgienii tatonau. Mai mult, otomanii ofereau un preţ foarte mare, 14 milioane de euro, plus un salariu de două milioane lui Stanciu. Fotbalistul a fost cel care a refuzat oferta, fiind, între alte motive, speriat şi de atentatele teroriste şi de tentativa de lovitură de stat, în urma căreia şi-au pierdut viaţa cîteva sute de oameni.

DECLARAŢII STANCIU

„Hagi a fost cel mai mare fotbalist român şi eu îl respect enorm, dar e greşit să fim comparaţi cu el”

„L-am rugat pe domnul Reghecampf şi pe apropiaţii patronului să discute cu dumnealui pentru a mă lăsa să plec la Anderlecht. Pentru mine am simţit că e momentul ideal să las Steaua pentru un campionat mai puternic”

„Nu mi-a venit să cred că s-a plătit o sumă atît de mare pe mine, pentru că mie şi 4-5 milioane de euro mi se păreau bani foarte mulţi pentru un fotbalist din România”

“Messi sau Ronaldo? Sînt fan al lui Real Madrid şi cu asta am spus totul. În timpul liber îmi place să mă joc pe calculator, mai ales FIFA. Dacă ar fi să aleg unde să mă transfer în viitor între Primera şi Premier League… le-aş alege pe ambele!”

DECLARAŢII DESPRE STANCIU

“Forma internaţionalului român începe să devină îngrijorătoare. Foarte multe erori tehnice din partea sa. Un jucător bun care nu mai poate oferi o pasă de cinci metri. Ceva se întîmplă. Poate că antrenorul nu este suficient şi e nevoie de ajutorul unui psiholog” –  HLN (ziar din Belgia)

“Toată lumea se aştepta ca Stanciu să evolueze la cel mai înalt nivel, inclusiv, noi, cei de la Anderlecht. La început a impresionat, însă, treptat, jocul său a scăzut. Problema sa este de ordin mental. Dacă îl urmăreşti la antrenamente poţi vedea că este talentat” – Herman von Holsbeeck (manager general Anderlecht)

”Stanciu nu poate să fie decît lăudat! Am văzut un playmaker excelent, un jucător extraordinar, care va deveni repede favoritul publicului. Stanciu are acea clasă în plus faţă de ceilalţi jucători, iar fanii lui Anderlecht sînt atît de sensibili cînd văd un asemenea fotbalist. Eu cred că Stanciu are nevoie de un singur an excelent pentru a forţa apoi un transfer la o echipă şi mai mare. Eu mă aştept ca Stanciu să crească foarte mult şi atunci sînt tare curios cît timp va putea Anderlecht să-l ţină” – Marc Degryse (fost jucător de legendă al lui Anderlecht)

“L-a plăcut cineva foarte mult de la Anderlecht, ca să dai banii ăştia trebuie să fie un jucător de super clasă. Sigur că Stanciu are nişte calităţi foarte-foarte bune şi eu sper să crească la Anderlecht. Am văzut aproape toate meciurile pe care le-a disputat. N-a ieşit în evidenţă foarte mult. Sigur, a alergat foarte mult, s-a încadrat în jocul lui Anderlecht. Însă, cînd eşti un jucător pe care se dau 10 milioane, şi el n-are nici o vină în cazul ăsta, trebuie să dai mult mai mult. La Anderlecht am vazut jucatori mai tineri ca Stanciu foarte buni, foarte valoroşi” – Victor Piţurcă (fost selecţioner al României)

10 milioane de euro a costat-o pe Anderlecht transferul lui Stanciu de la Steaua

800.000 de euro este salariul anual al lui Stanciu

3 pase de gol a dat Stanciu de la venirea sa la Anderlecht