Fotbal international

Stanciu, regretat la Anderlecht! “Aveam impresia că putea să-mi câştige singur un meci”

01.08.2018 | 20:01
Stanciu regretat la Anderlecht Aveam impresia ca putea sami castige singur un meci

Pare greu de crezut, dar există oameni care îl regretă pe Nicolae Stanciu pentru faptul că a plecat de la Anderlecht. Românul a fost transferat la Sparta Praga în iarna lui 2018, după un an şi jumătate de calvar petrecuţi la Bruxelles. Cât timp s-a aflat în tricoul violet Stanciu a stat sub o imensă presiune, atât din partea oficialilor clubului, cât şi a fanilor şi a mass-mediei. Ceea ce a contat mult pentru execitarea acestei presiuni a fost faptul că românul a reprezentat cel mai scump transfer din istoria lui Anderlecht, aproape 10 milioane de euro plătiţi la FCSB, conform înţelegerii semnate în vara lui 2016. Evident, suma nu a fost achitată toată odată, ci în tranşe.

Stanciu, regretat la Anderlecht. Stanciu a marcat 5 goluri în 36 meciuri. A costat 10 milioane euro

Stanciu, regretat la Anderlecht. A jucat 36 de meciuri şi a marcat 5 goluri

Nicolae Stanciu a jucat în acel an şi jumătate petrecut pe “Constant van den Stock” 34 de meciuri, marcând cinci goluri. Departe de aşteptări, pentru că un jucător devenit cel mai scump transfer din istoria clubului trebuie să aibă obligatoriu alte cifre. Însă, dacă Stanciu a jucat atât de puţin, acest lucru s-a datorat şi antrenorilor săi, Rene Weiler la început şi Hein Vanhaezebrouck la final, care au acordat puţin credit sau deloc românului, în special ultimul, ţinându-l pe banca de rezerve.

Stanciu, regretat la Anderlecht! Nicolas Frutos credea în calităţile românului

Nicolas Frutos a stat foarte puţin pe banca lui Anderlecht, ca interimar, exact de la plecarea lui Rene Weiler şi până la numirea lui Hein Vanhaezebrouck. Însă argentinianul, care a fost şi jucător al violeţilor între 2005 şi 2010, marcând 41 de goluri în 69 de meciuri, o medie excelentă pentru un atacant, are cu totul altă opinie despre calităţile lui Stanciu decât ceilalţi doi tehnicieni.  El este convins că românul merita mult mai mult credit.

“L-am avut pe Stanciu la antrenamente doar de câteva ori. Rene Weiler a lucrat cu el un sezon întreg, iar Hein Vanhaezebrouck l-a avut sub comandă între mijlocul lui octombrie şi sfârşitul lui ianuarie.

Câte meciuri a jucat în această perioadă? Aşa că mai bine întrebaţi-i pe Vanhaezebrouck şi Weiler de ce nu a reuşit Stanciu la Anderlecht. Mereu am avut sentimentul că-mi poate câştiga un meci. A şi făcut-o, împotriva lui Waasland-Beveren. Cine ştie, dacă rămâneam, poate că încă era la Anderlecht, e greu de zis” – a declarat Frutos pentru Sport/Voetbalmagazine.

Stanciu e lider la Sparta Praga

Argntinianul a pregătit pe Anderlecht doar patru meciuri, dar a avut un procentaj senzaţional, pentru că a câştigat trei din acele partide. Şi Nicolae Stanciu spunea la vremea respectivă că a sosit un antrenor care are mult mai multă încredere în el şi că se simte apreciat cum nu mai fusese până atunci. Însă greşeala conducerii a fost că nu s-a decis păstrarea lui Frutos şi a fost adus Hein Vanhaezbrouck.

În schimb, la Sparta Praga poziţia lui Nicolae Stanciu a fost una de lider şi evoluţiile sale din sezonul anterior, de fapt din  a doua parte, pentru că el a sosit în iarnă, au fost bune, devenind repede jucătorul favorit al fanilor. La Praga, din cele 15 meciuri jucate din iarnă până la final de sezon Stanciu a marcat de şase ori. Iar acum, când lângă Stanciu a ajuns şi fostul coleg din Belgia, Alex Chipciu, situaţia sa este şi mai bună.