Sporturi

VIDEO / 20 de rutieri, accident TERIBIL în Le Tour! Purito a cîştigat etapa a treia, Froome este noul tricou galben!

UPDATE, 6 iunie, ora 18:40 / Prima etapă cu finish în căţărare din Le Tour a avut un final foarte palpitant. Joaquim Purito Rodiguez a reuşit să cîştige în faţa lui Chris Froome, dar...
06.07.2015 | 18:50
VIDEO  20 de rutieri accident TERIBIL in Le Tour Purito a cistigat etapa a treia Froome este noul tricou galben

UPDATE, 6 iunie, ora 18:40 / Prima etapă cu finish în căţărare din Le Tour a avut un final foarte palpitant. Joaquim Purito Rodiguez a reuşit să cîştige în faţa lui Chris Froome, dar rutierul britanic are şi el motive să fie mulţumit. Cîştigătorul din 2013 a reuşit să le ia 11 secunde lui Nibali şi Quintana, iar pe Alberto Contador a reuşit să-l distanţeze cu 18 secunde. Iată cum arată clasamentul etapei a treia.

Capture

Cel mai neplăcut moment al etapei a avut loc cu 59 de kilometri înainte de finish, cînd 20 de rutieri au căzut în timp ce rulau cu aproximativ 70 de kilometri pe oră. Printre ei se afla şi Fabian Cancellara, cel care a început etapa îmbrăcat în tricoul galben.

Loading the player…

Etapa a treia a avut loc în Belgia, între Anvers şi Huy, pe distanţa a 159,5 kilometri. Mîine va avea loc prima etapă pe teritoriul Franţei, între Seraing şi Cambrai. Iată cum arată clasamentul general. Nibali este la un minut şi 38 de secunde, iar Quintana la un minut şi 56 de secunde.

Capture2

UPDATE, 5 iunie, ora 18:25 / Etapă nebună în Le Tour, în care doi dintre favoriţii la clasamentul general au pierdut secunde preţioase. Nibali şi Quintana au fost lăsaţi în urmă cu mai bine de 50 de kilometri înainte de finish şi, după ce s-a creat o bordură, nu au mai putut reveni în grupul fruntaş, din care au făcut parte şi Froome şi Contador. Pe sprintul final, britanicul a reuşit să îi fure patru secunde şi lui Contador.

Vincenzo Nibali şi Nairo Quintana au pierdut un minut şi 28 de secunde faţă de Chris Froome, şi cu patru mai puţine decît Alberto Contador. Astfel, britanicul are deja un avans nesperat după primele două etape, disputate în Olanda.

Sprintul a fost cîştigat de Andre Greipel, de la Lotto, urmat de Peter Sagan, Saxo, şi Fabian Cancellara. În mod surprinzător, Mark Cavendish a fost bătut în mof surprinzător şi a terminat doar al patrulea. Datorită locului pe podium obţinut astăzi, Fabian Cancellara este noul tricou galben din Turul Franţei.

Etapa a treia va avea loc mîine, în Belgia, pe o distanţă de 159,5 kilometri, între Anvers şi Mur de Huy, traseu obişnuit pentru clasice. Iată cum arată clasamentul de etapă şi cel general:

Clasamentul etapei a doua

Capture3

Clasamentul general / * Nibali este pe locul 33, la două minute şi nouă secunde. Quintana este pe 44, la două minute şi 27 de secunde. 

Capture4

UPDATE, ora 19:30 / Dennis Rohan, de la BMC, este cîştigătorul primei etape din Le Tour, contratimp individual la Utrecht. Australianul a terminat traseul de 13,8 kilometri în 14 minute şi 56 de secunde şi a l-a depăşit cu o diferenţă de cinci secunde pe Tony Martin, Quick Step, favorit uriaş înainte de startul etapei. Pe locul trei s-a clasat Fabian Cancellara, de la Trek, care a venit la şase secunde în urma învingătorului,

Între favoriţii la clasamentul general, Vincenzo Nibali a reuşit să termine peste Froome, Contador şi Quintana. Italianul, deţinătorul titlului, a terminat la 43 de secunde în urma lui Rohan, dar cu şapte secunde mai bine decît Froome şi 15 peste Alberto Contador. Faţă de Quintana, ciclist care a recunoscut că are mari probleme la contratimp, Nibali a reuşit să ia 18 secunde.

Următoarea etapă va avea loc mîine, de la ora 14:15, tot în Olanda, pe o distanţă de 166 de kilometri, între Utrecht şi Zelande.

……………………………………………………………………………………………………………..

Astăzi începe cea de-a 102-a ediţie a Turului Franţei, cea mai urmărită competiţie sportivă a planetei. Disputa din acest an se anunţă una absolut electrizantă, după cîţiva ani în care cîştigătorul a fost clar încă din a doua săptămînă de traseu. Acum, cîştigătorul de anul trecut, Vincenzo Nibali, îi va avea ca principali adversari pe Alberto Contador, cel care ocheşte dubla, după ce s-a impus şi în Giro, şi britanicul Chriss Froome. Nu trebuie neglijat nici Nairo Quintana, învingător în 2014 în Giro şi cu un parcurs interesant în Le Tour 2013.

 

Motoraşul, sperietoare pentru UCI

Soluţia paşaportului biologic părea să fi rezolvat în mare parte problemele legate de dopaj care au afectat enorm imaginea acestui sport în anii trecuţi. În ultima perioadă, un nou scandal uriaş a lovit lumea ciclismului. UCI suspectează că în pluton ar exista biciclete cu motoraş. La început părea o acuză puerilă, dar a prins din ce în ce mai mult contur, după anumite declaraţii ale unor foşti ciclişti care au asigurat că metoda se practică. Mai exact, un motoraş foarte mic este ascuns undeva în cadru, cel mai probabil, şi poate fi activat dintr-un buton amplasat în cauciucul care îmbracă manetele frînelor. După ce este activat motoraşul, minune! Roţile se învîrt singure. Primele suspiciuni au fost adresate unui fost cîştigător din Giro, Ryder Hejsedal. Canadianul a participat şi la Turul Spaniei 2014, cînd după o căzătură a provocat un moment care iniţial a stîrnit amuzament. Roata sa din spate continua să se învîrtă, chiar dacă bicicleta era pe jos. De atunci se încearcă descoperirea unui motoraş pe biciclete. Fără succes, însă.

Detectivi UCI la Turul Franţei

Oficialii Uniunii Cicliste Internaţionale au pornit o adevărată contra adversarului invizibil, motoraşul. Au sporit numărul comisarilor de cursă, iar o parte dintre aceştia vor avea un rol cît se poate de clar. Să încerce să depisteze orice tentativă a vreunui rutier de a folosi ajutorul unui motoraş. Dacă pe zonele în care plutonul compact este imposibil să se întîmple aşa ceva, aceştia vor fi extrem de atenţi în special pe marile căţărări, dar şi pe zonele de pavate.

Froome, super echipă! Contador, vulnerabil

Alberto Contador s-a impus în Giro şi acum este pregătit pentru dubla istorică. Ibericul pare într-o formă de zile mari şi anunţă că s-a putut reface după efortul depus pentru a cîştiga tricoul roz. Doar că marea lui problemă ar putea fi ajutorul echipei. Saxo a dat semne de slăbiciune şi în Italia, iar pentru Franţa nu se anunţă vremuri mai bune. Marele ajutor ar trebui să vină de la Rafal Majka, polonezul care a impresionat în 2014, după ce “El Pistolero” a fost nevoit să se retragă. Doar că Majka nu pare un ajutor suficient în războiul cu Sky. Chriss Froome are parte de o echipă de vis în Franţa. Porte, Kennaugh, Roche şi Konig sînt oameni care îi pot oferi multă siguranţă lui Froome în etapele de căţărare. Nibali se bazează şi el pe ajutorul unor rutieri ca Fuglsang şi Kangert. Quintana speră să aibă ajutor de la Anacona, Insausti, Herrada şi Valverde îl pot ajuta.

VEZI ÎN GALERIA FOTO COMPONENŢA CELOR 16 ECHIPE CARE IAU STARTUL ÎN LE TOUR

 

Totul se decide în L’Alpe d’Huez

Pentru a preveni situaţiile din ultimii ani, cînd cîştigătorul era deja clar înainte de ultima săptămînă, organizatorii au pregătit un traseu plin de momente complicate. În mod surprinzător, un singur contratimp individual, de doar 13,8 kilometri, chiar în etapa inaugurală, la Utrecht, în Olanda. Cea mai mare provocare a primei săptămîni vine în etapa a patra. Pe parcursul celor 223 de kilometri de la Seraing la Cambrai, rutierii vor  fi nevoiţi să se lupte cu pavatele. Această suprafaţă le-a dat multe bătăi de cap cicliştilor şi în 2014, iar mulţi au cerut să fie scoasă din traseul Le Tour, deoarece este foarte periculoasă. Etapa a zecea este prima de munte, iar de atunci vor începe mai multe dueluri între favoriţii la general. Chiar în ultima zi înaintea finalului de la Paris are loc cea mai importantă etapă, căţărarea mitică de la L’Alpe d’Huez.

Nibali îi subestimează pe Contador şi Froome

Cei patru mari favoriţi la cîştigarea Le Tour au oferit cîteva declaraţii surprinzătoare înaintea startului de la Utrecht. Vincenzo Nibali pretinde că principalul său adversar este Nairo Quintana, plasîndu-l pe columbian peste Froome şi Contador.

* “Pot să spun că sînt cam în aceeaşi formă în care eram şi anul trecut. În trecut m-aş fi mulţumit cu un loc pe podium, dar acum obiectivul este clar: să-mi apăr titlul din 2014. Ultimul italian care s-a impus de două ori la rînd în Le Tour a fost Ottavio Bottecchia, în anii ’20, deci acest gînd mă motivează. Vorbind de rivali, cred că Nairo Quintana este cel mai periculos, cu Alberto Contador şi Chris Froome un pic mai jos decît el” (Vincenzon Nibali)

* “Sînt mulţumit de traseu, cred că se potriveşte pentru caracteristicile mele. M-am pregătit foarte bine pentru etapele grele. Mă simt diferit faţă de acum diferit. Eram emoţionat atunci, dar acum sînt liderul echipei mele şi pregătit să îmi asum toate responsabilităţile” (Nairo Quintana)

* “Nu pot spune că am obţinut ceva pînă acum, turul Italiei a fost doar un pas în obiectivul meu. Îmi doresc enorm să cîştig ambele tururi, aşa cum mi-am propus pentru acest sezon. Rămîne de văzut şi cum va rezista corpul meu” (Alberto Contador)

* Este fantastic ceea ce încearcă Alberto Contador, dar sînt curios cum se va simţi în a treia săptămînă de cursă. Mă gîndesc la această ediţie a Le Tour încă de cînd am căzut anul trecut şi a trebuit să mă retrag. Avem cea mai bună echipă care ia startul aici, iar faptul că nu mai sînt campionul en-titre îmi dă motive în plus să lupt. Cred că va fi cea mai disputată ediţie din ultimii ani” (Chris Froome)

Cotele pentru victorie în Le Tour

2,62 – Chris Froome

3,25 – Nairo Quintana

5,00 – Alberto Contador

5,50 – Vincenzo Nibali