Sport

STEAUA. EXCLUSIV: „Rădoi a greşit venind la Steaua acum!”

Omul momentului în Liga 1 are un nume: Cernat! Florin Cernat. Viitorul Ovidiu. Şi a ales să se destăinuie cititorilor FANATIK....
11.08.2015 | 00:11
STEAUA EXCLUSIV Radoi a gresit venind la Steaua acum

Omul momentului în Liga 1 are un nume: Cernat! Florin Cernat. Viitorul Ovidiu. Şi a ales să se destăinuie cititorilor FANATIK.

La 35 de ani, într-un sezon în care sînt mai mulţi tineri promovaţi ca în ultimele ediţii, eşti jucătorul momentului. Cum te face acest paradox să te simţi?

Cîtă cruzime! Şi-a îngropat cîinele de viu! Ce s-a întîmplat cu animalul

– Le mulţumesc celor care mă consideră cel mai în formă jucător din acest început de campionat, dar eu nu evoluez în funcţie de critici sau aprecieri. Sincer, cred că forma se datorează şi modului în care se lucrează la Viitorul, este ceva cu totul nou. Dacă la toate echipele, inclusiv la Dinamo Kiev, s-a pus accent pe o pregătire fizică spartană, fără minge, aici totul se face cu balonul. Şi asta doar ca totul să ţi se pară ţie, jucător, mai uşor. Deşi, de fapt, este infinit mai greu. Însă e plăcut, face jucătorul să nu se gîndească la efortul depus.

Nu e nici un alt secret la mijloc?

– (n.r. – rîde) Nu există elixirul tinereţii! Mereu m-am pregătit cum a trebuit şi cred cu tărie că rezistenţa din prezent se datorează şi pregătirii fizice din trecut, de la Dinamo Kiev.

Culisele divorţului Antoniei. Cîţi bani trebuie să plătească pentru a fi iar liberă

„Decarul clasic o să dispară din fotbal”

Se mai spune că eşti ultimul decar clasic din fotbalul românesc. Crezi că aceste caracteristici ale coordonatorului de joc vor dispărea odată cu retragerea ta?

– Fotbalul s-a schimbat mult, iar decarul nu prea mai există. Spectacolul pe care mijlocaşul îl făcea printr-o pasă sau printr-un dribling tinde să dispară. Din păcate, au dispărut aceste caracteristici ale decarului. Acum se doreşte viteză, forţă, să se facă şi faza defensivă. În plus, sistemele de joc care sînt implementate scot din joc acest tip de fotbalist. Singurul mod în care se mai pronunţă cuvîntul spectacol este susţinut de goluri.

LOVITURĂ pentru toţi ROM NII CARE AU FACEBOOK! DECIZIA lui Klaus IOHANNIS e DEFINITIVĂ şi se aplică imediat! 

De ce această formă de invidiat pe care o ai survine pe final de carieră?

– Eu nu mă gîndesc la retragere. Nici prin cap nu îmi trece! Simt că mai pot juca şi asta nu doar un sezon. Mă simt bine şi, în plus, nu ştiu nici ce fac mîine, dar peste trei-patru ani…

Ai lîngă tine mulţi tineri cu nişte calităţi native de lăudat. Aşa a fost şi la Oţelul, iar parcursul bun al echipei l-a dus pe Tudorie la Steaua.

– Este un transfer care o să îl ajute pe Alex să progreseze în carieră. Însă trebuie să fie conştient că încă e un copil, trebuie să se dezvolte rapid, pentru că acolo e o concurenţă puternică, iar presiunea este mare.

Pariurile Ianis Hagi şi Gabi Iancu

Acum ai de crescut alţi copii, iar Ianis Hagi e cel mai răsunător nume datorită moştenirii numelui.

– Sînt mulţi tineri de calitate la Viitorul, foarte mulţi. Ianis Hagi şi Florin Tănase sînt doar doi dintre ei. Credeţi-mă, sînt foarte mulţi tineri care pot face performanţă la nivel înalt. Însă ei trebuie să înţeleagă că fără muncă nu vor reuşi nimic. Multă muncă şi seriozitate în fiecare moment! Ianis e fraged încă, nu e copt pentru a pune presiune pe el. Dar în doi ani o să se vorbească de el la nivel internaţional. Fiecare grupă de la Academia Hagi are cîte doi-trei copii de care se vorbeşte intens.

ATENŢIE ROM NI! Avertisment de ultimă oră din partea autorităţilor! ÎNŞELĂCIUNEA ASTA face prăpăd pe internet!  NU DESCHIDEŢI MAILUL care VĂ FURĂ banii din conturi!

Mai sînt tineri de acest gen şi la alte echipe?

– Da, clar! Nicuşor Stanciu şi Gabi Iancu sînt doi dintre aceştia. Jucători foarte, foarte buni. Iar unul dintre pariurile mele e Gabi Iancu. O să explodeze, trebuie doar să ştii cum să îl iei. Fiecare jucător are personalitatea sa, antrenorul trebuie să ştie să gestioneze situaţia şi să provoace explozia fotbalistului. De asta unii tehnicieni sînt mari şi ajung să fie colosali! Însă trebuie să fim răbdători cu ei, sîntem la începutul campionatului şi nu e deloc uşor să evoluezi la trei sau patru zile.

Accident cumplit în România: 5 persoane au murit! Este incredibil ce făcea şoferul vinovat în timpul mersului!

Dacă tot am ajuns la Steaua…

– Nu mai doresc să dezbat acest subiect! Pînă la urmă, am ales să mă duc unde am fost dorit. Nu am făcut nimic mai mult. Şi nici nu regret alegerea făcută. Niciodată nu m-am autopropus la o echipă. Ştiu ce pot, îmi ştiu valoarea, nu am nevoie de asemenea gesturi pentru a ajunge undeva.

„Cu Viitorul în Liga Campionilor”

Dar spuneai că ţi-ai dori să mai joci în Liga Campionilor, este un vis pentru tine.

– Da, aşa este. Este competiţia care te face să te simţi fotbalist, sentimentul este unic. Nu există nimic mai mult ce să îţi doreşti de la fotbal. Însă pot să o fac şi acum.

DIVORŢ CU SCANDAL! VEDETA S-A SĂTURAT! CÎNTĂREAŢA ŞI-A PĂRĂSIT SOŢUL: “M-AI ÎNŞELAT!”

Cu Viitorul?

– Da, putem visa şi spera! Mai ales că la anul se duc două echipe în Liga Campionilor.  Bine, noi trebuie să luăm lucrurile pas cu pas, altfel nu ajungem niciodată să realizăm ceea ce dorim. Întîi să ajungem în play-off, dar după aceea ne dorim să jucăm în cupele europene! Nici nu concep altceva!

Dar transferul la Steaua este un vis spulberat?

– Nu este, în fotbal niciodată nu ştii ce se întîmplă şi trebuie să fii optimist. Dar în acest moment, consider că am făcut alegerea cea mai bună.

STEAUA. „E posibil să fi făcut echipă bună cu Muniru”

S-a speculat că transferul tău la Steaua a fost refuzat de Gigi Becali. Asta chiar dacă Mirel Rădoi a insistat foarte mult.

FOTO. Scenariu înfiorător! NASA a confirmat. Un asteroid cu diametru de 4 kilometri VA LOVI Pămîntul în septembrie 

– Nu pot să acuz pe cineva sau să înaintez un nume. Ceea ce ştiu cu siguranţă e că Mirel Rădoi a insistat foarte mult pentru mine, am şi avut o discuţie cu el legată de transferul meu, dar după aceea s-a întîmplat ceva. Ce? Nu ştiu.

O întrebare de imaginaţie. Cum crezi că arăta Steaua cu tine?

– Este greu să mă pronunţ! Se poate să fi făcut echipă bună cu Muniru (n.r. – rîde). Serios, este greu să anticipez cum ar fi fost Steaua cu mine. Poate eu nu reuşeam să aduc un plus jocului şi în acest moment echipa suferea. Se poate, de asemenea, ca rezultatele să fi fost mai bune.

S-a hazardat Mirel Rădoi cînd a preluat direct Steaua?

– Poate că a greşit că prima echipă antrenată de el este Steaua, cea mai titrată echipă din România. Toţi marii antrenori au început cu echipe mici. Însă Mirel are parte de ceva ce nu au avut ceilalţi: susţinerea necondiţionată a patronului. Ceea ce face ca presiunea venită de sus să nu mai fie aşa puternică. Are sprijinul total al lui Gigi Becali care, din cîte am înţeles, va mai face transferuri. Deci Mirel are la dispoziţie şi un lot puternic!

Anunţ şoc: „Refuz naţionala!”

Ai o şansă, prin jocul pe care îl afişezi, să ajungi iar în vederile naţionalei…

– Nu! Nu mă gîndesc la naţională şi nu consider că o convocare a mea ar trebui să existe. Naţionala are un nucleu de jucători care a ajuns omogen, s-a maturizat. În plus, actualii fotbalişti convocaţi au rezultate. Deci nu mă gîndesc la aşa ceva!

Eşti primul jucător care refuză naţionala.

– Am fost la vremea mea la echipa naţională! Acum, în acest moment, aşa văd lucrurile!

Dacă tot vorbim de trecut, care a fost cea mai mare prostie pe care ai făcut-o, de-a lungul carierei?

– Nu îmi aduc aminte, însă nu am fost genul de jucător care să facă probleme sau să iasă din cuvîntul antrenorilor. De exemplu, nu am plecat niciodată din cantonament. Aşa că nu îţi pot da un exemplu.

Despre Dinamo Kiev, Lobanovski şi fotbalistul Cernat

Opt ani la Dinamo Kiev. Ce a însemnat această perioadă pentru tine?

– Pffff… cei mai frumoşi ani! A fost perioada în care am jucat la cel mai înalt nivel, Dinamo Kiev era o prezenţă constantă în grupele Ligii Campionilor! Acolo am cunoscut fotbalul mare. Înainte eram jucător de fotbal şi acolo am devenit fotbalist.

Pare să fi fost totul lapte şi miere la Kiev.

– Nicidecum! Cînd m-am transferat în iarnă, am trecut prin cea mai grea perioadă. Eram singur, departe de casă, în acea perioadă îmi cunoscusem şi actuala nevastă. Stăteam tot timpul pe telefon. Plus că în primul cantonament cu Dinamo Kiev am stat trei luni!!! Mai mult, Valeri Lobanovski ne punea să alergăm incredibil de mult, iar mie nu mi-a plăcut niciodată să alerg. Niciodată!

Ce înseamnă Valeri Lobanovski pentru Dinamo Kiev?

– Este tot pentru acest club! Cel mai mare antrenor din istoria lui Dinamo Kiev. Nimic nu se mişca la club fără ştirea lui, ştia şi dacă erau muşte în camere! Şi foarte serios! Foarte serios, exigent, dar şi corect! O singură dată l-am văzut zîmbind, în urma unei discuţii cu Surkis. O singură dată! Dar nici un jucător nu s-a considerat trădat de el. Pentru mine e numărul unu ca antrenor. Nu există altul mai bun!

IMAGINI BOMBĂ CU ELENA UDREA LA PLAJĂ! FOTOGRAFIILE SÎNT VIRALE PE INTERNET! COSTUMUL DE BAIE LASĂ LA VEDERE TOT!

Cel mai…
…neplăcut moment: Au fost două: înfrîngerile cu Juventus (n.red. 5-0) şi cu Steaua (4-1). Nici acum nu pot uita înfrîngerea cu Steaua, au fost foarte grele zilele care s-au scurs după aceste meciuri”
…amuzant moment: Au fost mai multe, dar unul e de povestit. Eram la antrenament, trebuia să facem ture de alergat. Serii de cinci ture, fiecare 300 de metri. Dar într-un anume timp, patru-cinci secunde. Antrenorul ne-a pus în ture de cîte cinci, iar eu am căzut cu Kaka Kaladze, care ulterior a ajuns la AC Milan. Păi el nici nu a terminat prima serie că a şi căzut cu capul în zăpadă. La propriu! Şi cine crezi că l-a urmat după a doua serie? Eu”
…puternic adversar: „Steven Gerrard, emblema lui Liverpool. Un fenomen! Mi-a fost greu cu el, mai ales că avea şi un joc dur, era agresiv”

Cernat despre…

…porecla Păstrugă: „Totul s-a întîmplat la Dinamo. Acolo, cu poreclele se ocupa Giani Kiriţă. Şi eu, venind de la Dunăre, m-am ales pentru o perioadă cu porecla Crapul. Dar după aia, mi-au pus Giani cu Mihali porecla asta, Păstrugă”

…Dosarul Transferurilor: „Nu am fost deloc bucuros că mi-am văzut numele în acel dosar, chiar dacă eu nu am avut nici o treabă. Pe mine m-a interesat doar să am un salariu cît mai bun. Cînd am auzit pentru prima oară despre acest dosar, nici nu ştiam ce, cum, cînd, parcă tocmai căzusem din copac. După aceea m-am documentat şi eu şi am rămas uimit”

„Un mare regret personal este că nu am salvat Oţelul de la retrogradare, dar am făcut ce am putut. Am venit acasă doar pentru a reuşi asta”
„Nu poate fi descrisă atmosfera de pe Anfield Road! Pur şi simplu, orice aş spune ar fi incomparabil cu ce trăieşti acolo. Păi cînd am ieşit la încăzire, erau doar cîţiva agenţi de pază, atît. Am făcut noi încălzirea, ne-am dus la vestiare şi cînd ne-am întors ce să vezi? Stadionul plin pînă la refuz şi îşi cîntau imnul, <You’ll never walk alone>, de se clătina stadionul!”

130 de meciuri şi 31 de reuşite are Cernat în tricoul lui Dinamo Kiev

2 goluri în 14 partide a marcat mijlocaşul Viitorului pentru echipa naţională