Fotbal intern

STEAUA-CITY. “Bucureşti AMAR” pentru englezi! Îi răpunem IAR?

Dorinţa lui Gabi Tamaş a devenit realitate. Steaua o va înfrunta pe Manchester City, în play-off-ul Ligii Campionilor, partida tur urmînd să se dispute la Bucureşti, ora 21:45, pe Arena...
16.08.2016 | 09:16
STEAUACITY Bucuresti AMAR pentru englezi Ii rapunem IAR

Dorinţa lui Gabi Tamaş a devenit realitate. Steaua o va înfrunta pe Manchester City, în play-off-ul Ligii Campionilor, partida tur urmînd să se dispute la Bucureşti, ora 21:45, pe Arena Naţională.

“Ne visăm cît mai sus, ne mobilizăm foarte bine cu echipele mari şi sper să picăm cu cea mai bună. Manchester City sau dacă e una mai bună ca City să picăm cu aia. Să îi scoatem pe ei, dacă vrem să ajungem în Champions League să jucăm cu cei mai bună şi să arătăm adevărata valoare”, declara fundaşul înaintea tragerii la sorţi.

Fără discuţie, Steaua porneşte cu şansa a doua. Mulţi se aşteaptă ca Manchester City să ofere o lecţie de fotbal roş-albaştrilor. Şi un scor pe măsură. Rămîne, însă, de văzut care va fi deznodămîntul. Pentru că nici o partidă nu este dinainte cîştigată. Iar Steaua are antecedente cu formaţiile mari. În 2013, a jucat de la egal la egal cu Chelsea, în optimile de finală ale Ligii Europa. Formaţie care sosea la Bucureşti din postura de deţinătoare a Ligii Campionilor. Şi care a părăsit Bucureştiul învinsă. FANATIK.RO vă prezintă, pas cu pas, fimul unei victorii care va rămîne în istoria fotbalului românesc.

CE S-A ÎNTÎMPLAT ÎNAINTE DE MECI

Chelsea este ultima formaţie din Anglia pe care Steaua a învins-o într-o competiţie europeană. La conferinţa de presă de dinaintea partidei, Rafa Benitez era precaut în declaraţii, semn că era conştient de forţa roş-albaştrilor. “Ştim că Steaua e o echipă bună, de calitate, însă noi ne-am pregătit bine pentru acest meci. Am urmărit Steaua video şi prin intermediul scouterilor. Steaua e o echipă care e capabilă de un pressing avansat şi are un contraatac foarte bun, cu jucători foarte buni pe benzi. Joacă bine şi din spate. E o echipă echilibrată, poate juca sus în presing sau se poate apăra şi ataca pe contraatac”, declara Benitez.

Surprinzător, mult mai optimist era Laurenţiu Reghecampf. “Consider că avem şanse foarte mari să ne calificăm mai departe. Toţi jucătorii sînt sănătoşi, au ajuns la un nivel de pregătire foarte ridicat, ceea ce îmi dă încredere. Indiferent de rezultatul din primul meci există şi o partidă retur. Aşa cum s-a întîmplat şi la meciul cu Ajax, unde noi nu aveam nici o şansă din partea nimănui, am reuşit să ne calificăm. Calificarea, cu siguranţă că se va juca la Londra. Dacă vom reuşi să nu primim gol, cu siguranţă vom avea şanse mari de calificare”, spunea Reghecampf.

COTE DE PIAŢĂ

Chelsea a adus la Bucureşti fotbalişti cu cote incredibile de piaţă. Diferenţa era ca de la cer la pămînt între cele două loturi. La momentul respectiv, elevii lui Rafa Benitez valorau 387 de milioane de euro, în timp ce cei ai lui Laurenţiu Reghecampf doar 41 de milioane de euro. Un calcul simplu arăta faptul că lotul Stelei era de aproape 9.5 ori mai ieftin faţă de cel al lui Chelsea.

Juan Mata era cel mai scump jucător al englezilor, cu o cotă de 42 de milioane de euro. Spaniolul era urmat de Eden Hazard (40 de milioane de euro ), Oscar (32 de milioane de euro), Fernando Torres (28 de milioane de euro) şi Ramires (27 de milioane de euro). Steaua riposta cu Chiricheş (5 milioane de euro), Rusescu (4.3 milioane de euro), Tănase (3.5 milioane de euro), Bourceanu (2.8 milioane de euro) şi Chipciu (2.6 milioane de euro). Pe hîrtie, bătălia era cîştigată net de englezi. Lucrurile au stat, însă, altfel la partida tur.

CE S-A ÎNTÎMPLAT LA MECI

În partida tur, disputată pe 7 martie pe Arena Naţională, roş-albaştrii s-au impus cu 1-0, graţie golului marcat de Raul Rusescu, din penalty, în minutul 34. Vedete de zeci de milioane de euro precum David Luiz, Terry, Lampard, Hazard şi Torres au fost răpuse de Rîpă, Chiricheş, Bourceanu, Chipciu şi Tatu. Victoria obţinută a făcut înconjurul Europei. Pentru că întreaga suflare fotbalistică se aştepta ca deţinătoarea Ligii Campionilor din acel moment să calce în picioare pe Steaua.

Situaţia este similară cu cea din prezent. Nimeni nu oferă nici o şansă trupei lui Reghe cu City. Roş-albaştrii au dovenit, însă, de-a lungul timpului că în partidele importante se pot autodepăşi. Revenind la dubla cu Chelsea, trebuie precizat că trupa lui Rafa Benitez s-a calificat, în cele din urmă, în sferturile de finală ale Ligii Europa, după un 3-1 pe Stamford Bridge. Steaua a părăsit competiţia cu capul sus, iar Chelsea a tremurat serios pentru calificare.

CE S-A ÎNTÎMPLAT DUPĂ MECI

Roş-albaştrii au strălucit în partida de pe Arena Naţională, iar golul marcat de Rusescu va rămîne în istorie. După partidă, Laurenţiu Reghecampf a fost rezervat în declaraţii, chiar dacă Steaua obţinuse o victorie de povestit nepoţilor. “Cu siguranţă, calificarea se va juca la Londra. Dacă vom continua să jucăm în acest ritm, în aceasta îndîrjire, cred că vom avea şanse. Dar trebuie să fim realişti, să ramînem cu picioarele pe pămînt”, declara antrenorul Stelei.

Rănit în orgoliu. Rafa Benitez, antrenorul lui Chelsea a încercat să insinueze că victorie roş-albaştrilor a fost obţinută cu noroc. “Steaua a avut un portar în formă foarte bună. Am controlat jocul, nu am avut ocazii, dar nici ei. Gazonul a fost destul de prost, dar tot am controlat jocul. Ei au rămas periculoşi după penalty, dar nu au fost probleme mari, dovadă că Cech nu a avut ce apăra. Tătăruşanu a avut o contribuţie foarte importantă la acest rezultat. Totuşi Chelsea a fost peste Steaua”, declara tehnicianul spaniol.

GIGI BECALI A FĂCUT SHOW

Imediat după victoria cu Chelsea, Gigi Becali a avut o reacţie de-a dreptul fabuloasă. “E o victorie mare, Steaua e o echipă mare. Nu am avut mari emoţii, pentru că tot aşteptam să o văd pe Chelsea. Jocul nu m-a dus la emoţii. Ei n-au mişcat, n-au avut nici o fază acolo. Terry s-a <<terizat>> pe acolo, Mata s-a <<matizat>>, Hazard s-a <<hazardat>>… Deci nimic!

Regina Europei e Steluţa. E de ajuns acest 1-0, pentru că noi marcăm şi la Londra. După meciul de la Londra, toată lumea o să iasă pe stradă. O să fie mai multă lume decît la Revoluţie. Steaua nu mai poate fi învinsă. Nu mă interesează pe mine de Abramovici. Mi-a plăcut de Rîpă cel mai mult, pentru că l-a ţinut pe Hazard de nu a atins mingea”, preciza, euforic, latifundiarul din Pipera imediat după terminarea partidei.

REACŢIA PRESEI ENGLEZE

Victoria roş-albaştrilor a provocat stupoare în rîndul jurnaliştilor englezi. Care au avut puterea să recunoască, la unison, superioritatea Stelei. “The Mirror” a sintetizat perfect rezultatul, titrînd: “Amarul Bucureşti: Chelsea învinsă în România în prima manşă a optimilor Europa League”. Au continuat: “Rafa Benitez insistă ca Chelsea este încă în viaţă în Europa League, în ciuda înfrîngerii în ţara lui Dracula care a înfipt o nouă ţepusă în inima sezonului lor”. “The Sun” a ţinut să menţioneze că golul lui Rusescu a “scufundat Chelsea” şi că “victoria este una utilă pentru români”. “Benitez a subliniat intervenţiile extraordinare ale portarului, Ciprian Tătăruşanu, ca dovadă a dominaţiei echipei sale, dar, în realitate, acest lucru nu a fost impresionant”, a notat “The Guardian”.

SĂRBĂTOARE ÎN STRADĂ

La victoria istorică împotriva lui Chelsea au asistat peste 53.000 de spectatori. Pe locurile destinate persoanelor cu handicap s-au aflat mii de persoane care se înghesuiau să vadă partida. De asemenea, la ultimul nivel al Arenei Naţionale, pe ultimele rînduri, erau alte sute de fani care stăteau şi cîte trei pe un loc. După încheierea partidei, suporterii au sărbătorit în Piaţa Universităţii. Mii de persoane s-au strîns în centrul Bucureştiului, unde au cîntat pînă aproape de dimineaţă. De asemenea, nu mai puţin de şase milioane de români au urmărit partida la Pro TV, postul care a difuzat meciul tur cu Chelsea.

PARIURI

Interesant este şi felul în care au variat cotele după victoria obţinută de Steaua pe Arena Naţională. Iniţial, roş-albaştrii aveau cele mai mici şanse pentru a cîştiga Liga Europa, cota 125.00. Situaţia s-a schimbat radical după golul lui Rusescu, iar cota pentru cucerirea trofeului ajunsese la 41.00! S-au modificat inclusiv cotele de calificare după partida tur. Dacă înainte de disputa de la Bucureşti, Steaua avea cota 5.00 la calificare, după victoria de pe Arena Naţională aceasta scăzuse la 2.20. De asemenea, imediat după tragerea la sorţi, Chelsea primea cota 1.13 pentru accederea în faza următoare. Care avea să ajungă la 1.67, după partida tur.

STEAUA – CHELSEA 1-0 (Rusescu 34 – pen.)

STEAUA Bucureşti: Tătăruşanu – Rîpă, Szukala, Chiricheş, Latovlevici – Bourceanu, Pintilii (Prepeliţă 58) – Ad. Popa, Chipciu, Tănase (Tatu 82) – Rusescu (Gardoş 90+2). Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.

CHELSEA Londra: Cech – Ivanovici, David Luiz, Terry, Bertrand – Obi Mikel, Lampard – Benayoun (Mata 64), Oscar, Hazard (Marin 75) – Fernando Torres. Antrenor: Rafael Benitez.

Cartonaşe galbene: Pintilii 50 / Bertrand 34, Obi Mikel 66.

Arbitri: Serghei Karasev (central) – Anton Averianov, Nikolai Golubev (asistenţi) – Maksim Laiuşkin, Aleksei Nikolaev (asistenţi suplimentari) – Dmitri Mosiakin (rezervă) – toţi Rusia.

60 de lei a costat cel mai ieftin bilet la partida Steaua – Chelsea, din 7 martie

250 de fani ai lui Chelsea au asistat la partida de pe Arena Naţională