Fotbal intern

STEAUA. Povestea lui Moke! Azi e titular, ieri SE CHINUIA să trăiască

STEAUA. Wilfred Moke şi-a găsit liniştea la Steaua, după ce în urmă cu şase luni, pe cînd evolua la Rapid, era gata să renunţe şi la bani doar pentru a pleca din România. Mijlocaşul s-a...
21.09.2016 | 00:03
STEAUA Povestea lui Moke Azi e titular ieri SE CHINUIA sa traiasca

STEAUA. Wilfred Moke şi-a găsit liniştea la Steaua, după ce în urmă cu şase luni, pe cînd evolua la Rapid, era gata să renunţe şi la bani doar pentru a pleca din România. Mijlocaşul s-a impus Rapid ca titular şi a bifat deja patru partide în tricoul roş-albastru, cu FC Botoşani, Astra, Osmanli şi ACS Poli. FANATIK.RO vă prezintă prin ce chinuri a fost nevoit să treacă Moke pînă să ajungă la un club cu adevărat profesionist. 

STEAUA. Wilfred Moke a făcut cunoştinţă cu fotbalul românesc în iulie 2015. Liber de contract după despărţirea de Burgos CF, liga a III-a spaniolă, mijlocaşul a semnat cu Rapid. Grupare care la momentul respectiv activa în Liga 2 şi avea ca obiectiv promovarea. În tricoul alb-vişiniu, congolezul a avut evoluţii foarte bune.

STEAUA. Care l-au adus în vizorul formaţiilor din primul eşalon. FC Voluntari a plătit în schimbul său 25.000 de euro, iar Moke a primit şansa să joace împotriva unor formaţii ca Steaua, Dinamo sau Astra. Şi a făcut-o foarte bine. Indiferent pe postul pe care a fost utilizat. Pentru că africanul este polivalent. Poate evolua atît ca fundaş central, cît şi ca mijlocaş defensiv. Ultima poziţie îi convine, însă, cel mai mult.

Clauză de 1,5 milioane de euro

STEAUA. Iar evoluţiile în linia mediană i-au adus transferul vieţii. Moke a semnat, la sfîrşitul lui august, un contract cu Steaua. Care se întinde pe un sezon, cu opţiune de prelungire pe încă trei. „A rămas clauza de 150.000 de euro achitată şi o să mai primim 10 la sută dintr-un viitor transfer, plus alte bonusuri de pînă la 150.000 de euro dacă se vor îndeplini anumite condiţii.

Dacă va rămîne la Steaua cel puţin două sezoane şi dacă va juca un anumit număr de meciuri”, a spus Dan Leasă, managerul lui FC Voluntari. Gigi Becali i-a fixat lui Wilfred Moke şi o clauză de reziliere de 1,5 milioane de euro. Congolezul s-a impus rapid ca titular în primul „11” al „roş-albaştrilor” şi a avut prestaţii perfecte. Semn că Steaua a adus un jucător util atît pentru competiţiile interne, cît şi pentru Liga Europa.

Nu a avut unde să facă duş

STEAUA. La Steaua, Moke se simte fotbalist adevărat. Este impresionat de profesionalismul pe care l-a găsit la clubul patronat de Gigi Becali. Încă nu poate să uite perioada petrecută la Rapid, unde a cunoscut calvarul vieţii. Care l-a marcat. Din plin. Mijlocaşul nu poate uita nici acum faptul că, de foarte multe ori, după şedinţele de pregătire de la Pro Rapid, nu putea face un duş. Asta dacă nu mai punem la socoteală că Moke şi colegii săi se antrenau pe terenuri impracticabile, pe care doar la amatori le întîlneşti.

STEAUA. De o masă caldă sau medicaţie corespunzătoare nici nu putea fi vorba. Iar faptul că salariile întîrziau cu lunile l-a făcut pe Moke să-şi dorească să plece cît mai repede din România, simţind că viaţa sa e un chin aici. Era dispus să renunţe chiar la mare parte din leafă doar pentru a fi lăsat să plece liber din „iadul” pe care îl întîlnise la Rapid. Nu i s-a dat, însă, voie. I s-a transmis că este obligat să-şi ducă înţelegerea, care se întindea pe un sezon, la bun sfîrşit. Pentru că este un jucător de bază şi fără de care obiectivul este pus în pericol…

Moraru l-a minţit în faţă

STEAUA. La scurt timp după ce a sosit la Rapid, Moke a primit banderola de căpitan. O adevărată onoare. Însă, cu trecerea timpului, s-a dovedit a fi (şi) o adevărată povară. Asta pentru că foarte mulţi colegi de-ai săi veneau să i se plîngă. Că nu au ce pune pe masă, că au fost daţi afară din locuinţe sau că nu mai suportă situaţia de la club şi că vor să plece. În calitate de lider al vestiarului, Moke a decis să ia atitudine.

STEAUA. Şi, la un moment dat, s-a dus val-vîrtej la biroul lui Valerii Moraru, nimeni altul decît patronul Rapidului. I-a explicat situaţia şi faptul că este nevoie de o schimbare. Omul de afaceri moldovean a spus că a înţeles ce se întîmplă şi că va rezolva problemele. A doua zi. Aveau, însă, să treacă zile, săptămîni, luni… Şi nici un semn de la Valerii. Cel care, ulterior, avea să falimenteze clubul. Astfel că Moke nu a mai rezistat şi a făcut tot posibilul să plece. Într-un final, a reuşit. A ajuns la FC Voluntari, acum la Steaua. Ce traseu… Din iad în Europa…

8.000 de euro este salariul lunar al lui Moke la Steaua

400.000 este cota lui Moke pe transfermarkt.ro

4 partide a jucat Moke pentru Steaua

„Plec din cauza lipsei de respect, a minciunilor nenumărate. Eu le-am spus că vreau să plec acasă. Nu ştiam atunci nimic de Voluntari. Moraru face numai rău Rapidului” (Wilfred Moke)

„Va fi foarte util Stelei, ţinând cont de calităţile pe care le are, pentru că Stelei îi lipseşte un jucător de acest gen. Este un jucător defensiv foarte bun, are talie bună, forţă şi o capacitate bună de efort” (Ionel Ganea)