Fotbal intern

VIDEO. Zece momente din istoria derby-ului. Naşterea rivalităţii

FCSB şi Dinamo se întâlnesc duminică, de la ora 20:30, în derby-ul etapei a 12-a din Liga 1 Betano. Duelul dintre cele două mari rivale a ajuns la episodul cu numărul 171. De-a lungul timpului,...
24.09.2017 | 14:15
VIDEO Zece momente din istoria derbyului Nasterea rivalitatii

FCSB şi Dinamo se întâlnesc duminică, de la ora 20:30, în derby-ul etapei a 12-a din Liga 1 Betano. Duelul dintre cele două mari rivale a ajuns la episodul cu numărul 171. De-a lungul timpului, “Eternul derby” a oferit poveşti care au rămas în memoria suporterilor celor două formaţii.

Prima întâlnire Steaua-Dinamo a avut loc pe 21 noiembrie 1948, când “câinii roşii” au reuşit să obţină victoria după un gol marcat de Marian Apostol. De atunci şi până în prezent, cele două echipe s-au întâlnit de 170 de ori, în toate , dinamoviştii conducând la capitolul victorii cu 59-58, în timp ce alte 53 de partide s-au terminat la egalitate. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Primul Steaua – Dinamo

De fapt, în presa vremii, meciul era CSCA-Dinamo. Steliştii erau la al nume, după ce în anul înfiinţări s-au numit ASA. CSCA venea de la Clubul Sportiv Central al Armatei, denumirea ce ulterior s-a schimbat în CCA. În plină toamnă, cele două rivale de azi s-au duelat pe stadionul Venus. “Militarii” aveau experienţa unui sezon, în timp ce echipa Ministerului de Interne era la debut, însă dinamoviştii au fost cei care au triumfat. Singurul gol al meciului a fost marcat de Marian Apostol.

Iată cum a fost relatat golul în presa vremii: În minutul 42, Nanciu acordă corner pentru a putea opri cursa lui Naciu. Acesta execută spre careul de 6 metri. Săbăslău nu încearcă să iasă după minge, intervine în schimb acelaş Nanciu, care – în loc să încerce să respinga mingea spre out, în prelungirea traectoriei mingii – respinge în teren, în picioarele lui Marin Apostol, care reia puternic cu latul. Mladin în zadar încearcă să intervină pentru că mingea a intrat în plasă: 1-0″

Arbitru străin la Steaua – Dinamo

Pe 19 iulie 1964, pe stadionul “23 August”, s-a jucat finala Cupei României între Steaua şi Dinamo. Era pentru prima dată când cele două rivale se întâlneau în ultimul act al competiţiei. Federaţia Română de Fotbal a luat decizia ca partida să fie arbitrată de un străin, iar cum schimburile de experienţă erau la modă, la Bucureşti a poposit Andries Van den Leeuwen din Olanda. Dinamo a câştigat trofeul după cu o victorie cu 5-3, iar arbitrul a reuşit să ţină în frâun un derby care începea să clocotească.

Dinamo opreşte seria de invincibilitate a Stelei

Spre finalul anilor ’80, Steaua era o forţă în fotbalul românesc. Echipa patronată din umbră de Valentin Ceauşescu câştiga Cupa Campionilor Europeni în 1986, în timp ce în campionat defila. Până în septembrie 1989, Steaua a strâns 106 meciuri consecutive fârâ să cunoască înfrângerea. Totul s-a sfârşit pe 9 septembrie 1989, în Ghencea, când Dinamo a câştigat cu 3-0 în faţa marii rivale, golurile fiind marcate de Dorin Mateuţ, Daniel Timofte şi Cezar Zamfir.

Ultimul Steaua – Dinamo înainte de exod

La nouă luni după meciul din Ghencea, cele două rivale se întâlneau în finala Cupei României. Datele erau schimbate. Comunismul căzuse şi echipa naţională a României obţinuse calificarea la Campionatul Mondial din 1990. Steaua a aliniat un prim “11” în care se regăseau mai multe rezerve, în timp ce Dinamo a aliniat garnitura ei cea mai bună. La final, “câinii roşii” au câştigat cu 6-4, însă acesta a fost ultimul derby înainte ca mulţi dintre fotbaliştii români de valoare să plece în străinătate.

Cornel Dinu, fair-play în Steaua – Dinamo

Imediat după Campionatul Mondial din 1970, cele două rivale s-au întâlnit în finala Cupei României. Steaua a deschis rapid scorul prin Florea Voinea. “Câinii roşii” se aruncă în atac, iar după câteva minute înscriu prin Cornel Dinu. Tribunele explodează, însă fundaşul central al lui Dinamo se îndreaptă spre Gheorghe Limona, arbitrul meciului. Căpitanul echipei din Şoseaua Ştefan cel Mare discută preţ de câteva secunde cu “centralul” şi golul este anulat. Fostul internaţional român recunoscuse că marcase cu mâna, astfel că golul a fost anulat. Steaua a învins cu 2-1 şi trofeul ajungea în Ghencea.

Dinamo îi suflă un titlu Stelei

4 mai 2008, penultima etapă a campionatului. Steaua are nevoie de o remiză pe terenul rivalilor pentru a-şi asigura titlul de campioană a României. Pe o ploaie torenţială, Dinamo marchează de două ori prin Florin Bratu şi Ionel Dănciulescu, iar trofeul se îndrepta spre CFR Cluj. Sorin Ghionea a înscris golul ce putea aduce revirimentul, însă dinamoviştii au menţinut rezultatul până la final. CFR Cluj a învins-o pe U Cluj, în ultima etapă, iar titlul poposea în premieră în Gruia.

Umilinţa din Ghencea

Mijlocul anilor ’90 au fost dominaţi de formaţia de Ghencea, era perioada în care Steaua aduna trofee pe bandă rulantă şi prezenţe în grupele Ligii Campionilor. În acelaşi timp, Dinamo era într-o permanentă căutare. Diferenţa dintre cele două echipe se simţea la fiecare meci. Pe 4 aprilie 1998, prăpastia a fost una imensă. Ionel Dănciulescu, cu o dublă, Iosif Rotariu, Dennis Şerban şi Cristian Ciocoiu făceau ca tabela de pe stadionul Ghencea să arate un neverosimil 5-0 pentru Steaua.

Scandalul din 1988

Din nou o finală a Cupei României. Roş-albaştrii au început tare meciul, iar în minutul 27, Marius Lăcătuş a marcat, după o centrare perfectă a lui Ştefan Iovan. Pe final de meci, Florin Răducioiu, care avea doar 18 ani, a adus egalarea în minutul 87. Trei minute mai târziu, Gică Hagi a centrat în diagonală, “Ţeţe” Moraru a respins defectuos, iar Gabi Balint, pe fază, a împins mingea în poartă. Golul a fost anulat pe motiv de ofsaid, iar jucătorii Stelei au părăsit terenul în semn de protest. Trofeul a ajuns în vitrina lui Dinamo, însă după câteva zile, FRF acorda Cupa României Stelei. Imediat după Revoluţia din 1989, Steaua le-a oferit rivalilor trofeul, însă aceştia l-au refuzat.

Pata de pe istoria Steaua – Dinamo

10 mai 1997 este data în care derby-ul României a atins un episod infam. Galeria lui Dinamo a dat foc unei peluze a stadionului Ghencea. Episodul a fost “sărbătorit” mult timp de galeria “câinilor roşii”, chiar dacă în aceaşi zi, rivala i-a administrat o nouă înfrângere, caracteristică sfârşitului anilor ’90. Erau anii în care fenomenul ultras începea să-şi facă apariţia în România, chiar dacă de multe ori această cultură nu era înţeleasă în întregime. Steaua a câştigat cu 3-1 meciul cu Dinamo din acea după-amiază infamă.

Steaua - Dinamo. 10 momente din istoria rivalitatii1

Tags: