STEAUA-DINAMO. Derby de România va cunoaşte o nouă etapă duminică, pe Arena Naţională, cînd Steaua şi Dinamo se vor duela în etapa a 6-a a play-off-ului Ligii 1.
Dacă în trecut în confruntările dintre cele două mari rivale atingeau cote maxime în tribune, acum, rivalitatea pare că s-a mai domolit pe stadion, după ce Steaua şi-a pierdut mare parte din fani în urma conflictului cu MApN. FANATIK.RO vă prezintă cele mai tari derby-uri din lume, ţinînd cont de rivalitatea dintre echipe, pasiunile stîrnite în rîndul suporterilor şi controversele care au existat de-a lungul timpului.
Este derby-ul care împarte mapamondul în două tabere: cei care ţin cu Real şi cei care ţin cu Barcelona. Magie, culoare, coregrafie, istorie şi un stadion care geme de suporteri. Fie că se joacă pe Bernabeu, fie că se joacă pe Camp Nou, El Clasico atrage 80-90.000 de fani în tribune, plus alte cîteva sute de milioane în faţa micilor ecrane. Aici au jucat cei mai buni fotbalişti din lume, de la Maradona la Romario, Ronaldo, Rivaldo, Zidane sau Figo. Aici, suporterii plătesc şi au drept de vot în Consiliul de Administraţie. Aici, fotbalul este un mod de viaţă.
CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VIZUALIZA CELE MAI TARI IMAGINI DIN DERBY-URI
Cormoranii şi diavolii roşii se luptă pentru supremaţia în Premier League de 122 ani. Istorie, tradiţie, încrîncenare, orgoliu şi jucători de milioane, toate acestea într-un singur meci: Liverpool – Manchester. 7-1 a fost cel mai mare scor din istorie. S-a întîmplat în 1895, cînd Liverpool o umilea pe Manchester, care se numea pe atunci Newton Heath. Derby-ul a implicat şi incidente majore între celebrii hooligans, care s-au lăsat cu sute de arestări şi vătămări corporale grave.
Unul dintre derby-urile de tradiţie ale Italiei şi unul dintre cele mai aşteptate dueluri din campionatul italian de fotbal. Juventus si AC Milan sînt dintre cele mai reprezentative echipe ale fotbalului din Peninsulă. Juventus are record de titluri din Serie A, în timp ce AC Milan are cele mai multe Ligi ale Campionilor dintre echipele italiene, 7 la număr.
“Der Klassiker” este cunoscut şi sub numele de El Clasico German, dat la orice meci oficial între Bayern Munchen şi Borussia Dortmund. De la fondarea Bundesligii, acestea sînt două dintre cele mai de succes echipe de fotbal din Germania.
Cunoscut sub numele de “Superclasico”, Boca Juniors şi River Plate este Real Madrid-Barcelona al Americii de Sud. Cele mai iubite echipe din ţara lui Maradona adună pe stadion printre cei mai nebuni suporteri din lume. Aproape la fiecare derby terenul este împînzit de celebrele role de hîrtie. Fani în transă, cu steaguri şi fulare, fani de toate vîrstele trăiesc pentru un singur meci: Boca-River. E meciul care l-a făcut mare pe Dieguito Maradona, dar şi pe Riquelme, Ortega sau Batistuta. E meciul pentru care întreaga Argentină îşi opreşte activitatea timp de două ore.
Derby-ul dintre Steaua Roşie Belgrad şi Partizan este aşteptat cu sufletul la gură de suporteri an de an. Niciodată nu a fost linişte la un asemenea meci între echipele fanion ale Serbiei. Steaua Roşie şi Steaua Bucuresti sînt singurele echipe din Europa de Est care au reuşit să pună mîna pe cel mai rîvnit trofeu de pe continent, Cupa Campionilor. Sîrbii au creat spectacol şi în teren, şi în tribune iar incidentele au fost la ordinea zilei la fiecare derby.
Cele două mari rivale domină peisajul fotbalistic din Turcia şi îşi împart şi numărul de suporteri, balanţa înclinînd spre fosta echipă a lui Hagi, Popescu şi Adrian Ilie. Galata domină chiar şi pe Facebook, cu un număr de 5 milioane de fani. Între cele două echipe au ieşit de fiecare dată scîntei în teren, însă adevărata luptă s-a dat în tribune şi în afara lor între suporterii celor două rivale.
Derbyul Lisabonei este cunoscut sub numele de “eternul derby” este cel mai important meci de fotbal din Portugalia. Rivalitatea are originea în 1907, cînd opt jucători Benfica s-au mutat la Sporting, înainte de primul derby. Meciul este urmărit la nivel mondial, mai ales în fostele colonii portugheze.
Clasicul Franţei este un meci între cluburile franceze de top, Paris Saint-Germain şi Olympique de Marseille. Spre deosebire de cele mai multe derbyuri, rivalitatea nu este un produs al proximităţii, ci implică două dintre cele mai mari oraşe ale Franţei.
Cea mai mare rivalitate din fotbalul românesc, ce durează încă de la sfîrşitul anilor ’40, primii ani de existenţă ai acestor cluburi. Site-ul www.eurorivals.net a trecut acest meci în primele 10 derby-uri din lume, fiind catalogat cu 5 stele, la fel ca şi Real-Barcelona. Deseori suporterii dinamovişti şi stelişti se bat pe străzi, iar bucuria de a învinge pe terenul adversarului este nepreţuită.
De exemplu, Dinamo a aşteptat 18 ani, pînă în 7 aprilie 2007, pentru o victorie în Ghencea, în campionat, scor 4-2. De cealaltă parte, Steaua a administrat lui Dinamo cea mai mare înfrîngere într-un astfel de derby, 5-0 în 1998. Într-un alt meci, galeria lui Dinamo a dat foc peluzei din Ghencea, moment ce este “sărbătorit” în fiecare an pe 10 mai. Rivalitatea dintre aceste cluburi a fost inclusiv la nivelul conducerii ţării, ambele cluburi fiind, înainte de 1989, legate de ministere, şi lupta pentru a pune mîna pe cîte un jucător se ducea inclusiv la acest nivel.
Un alt episod din istoria acestor derby-uri este finala Cupei României din 1988, cînd Steaua, la ordinul lui Valentin Ceauşescu, a părăsit terenul după ce arbitrul întîlnirii a anulat Stelei un gol valabil. Televiziunea a întrerupt transmisia, iar cîştigătoarea Cupei a fost anunţată printr-un comunicat. După evenimentele din 1989, Steaua a renunţat la acel trofeu, dar Dinamo a refuzat să-l primească.
Celtic – Glasgow Rangers (Scoţia)
Dinamo Zagreb-Hajduk Split (Croaţia)
Liverpool – Everton (Anglia)
Olympiakos-Panathinaikos (Grecia)
Flamengo-Fluminese (Brazilia)
Roma-Lazio (Italia)
Arsenal-Tottenham (Anglia)
Ajax-Feyenoord (Olanda)
AC Milan-Inter (Italia)