Fotbal intern

STEAUA-DINAMO. Video cu MĂCELUL din 89: ”La rupere”

STEAUA-DINAMO. Fiecare confruntare dintre cele mai titrate echipe din România, indiferent de locurile pe care le ocupă în clasament, adună laolaltă toate orgoliile şi frustrările posibile. De...
31.10.2014 | 00:03

STEAUA-DINAMO. Fiecare confruntare dintre cele mai titrate echipe din România, indiferent de locurile pe care le ocupă în clasament, adună laolaltă toate orgoliile şi frustrările posibile. De mai bine de şase decenii, asistăm la partide memorabile între Steaua şi Dinamo, iar multe dintre acestea s-au disputat la limita regulamentului. De referinţă a rămas disputata de pe 22 martie 1989, cînd roş-albaştrii s-au impus cu scorul de 2-1, graţie unui gol marcat de Balint în minutul 87, meci care a decis campioana României, într-o perioadă în care Steaua şi Dinamo erau echipe de temut în cupele europene! Înaintea meciului, ambele echipe erau neînvinse după 19 etape. Partida a fost presărată cu durităţi duse la extrem, iar Ion Crăciunescu a eliminat doi “cîini”, pe Cămătaru şi pe Vaişcovici.

STEAUA-DINAMO. Gestul colosal al lui Andone

STEAUA-DINAMO. Derby-ul se disputa la aproximativ un an după finala Cupei României, cînd Steaua s-a retras de pe teren, pe motiv că arbitrul anulase eronat un gol. Astfel că partida din 1989, care de altfel a decis şi campioana, s-a disputat într-o tensiune fantastică. Memorabil rămîne, însă, gestul făcut de Ioan Andone la finalul meciului. “Fălcosul” s-a dus spre tribuna oficială, unde stătea Valentin Ceauşescu, şi-a dat şortul jos, ţinîndu-se de părţile genitale, ca răspuns la semnele obscene pe care fiul fostului dictator le făcea către jucătorii dinamovişti. Iniţial, Andone urma să fie suspendat doi ani, dar Lăcătuş a intervenit şi a mediat conflictul, iar “cîinele” s-a ales cu o sancţiune de doar trei luni.

Emisiunea Replay a prezentat, în urmă cu cîteva săptămîni, imagini în premieră cu duelurile extrem  de dure din timpul jocului, cenzurate în acea vreme, care ar reprezenta un real imbold pentru elevii lui Gâlcă şi Stoican, înaintea partidei. Prieteni în afara gazonului, Lăcătuş, Cămătaru sau Vaişcovici, nu s-au menajat absolut deloc, avînd intrări în timpul jocului care i-ar face invidioşi pînă şi pe fotbaliştii din Premier League.

Loading the player…
Loading the player…

FANATIK a stat de vorbă cu patru dintre actorii de pe teren ai partidei din 1989, iar dezvăluirile confirmă faptul că respectivul derby a fost cel mai dur din istoria confruntărilor dintre cele două mari rivale.

ANDODDDD

STEAUA-DINAMO. “La vestiare s-a jucat repriza a treia”

STEAUA-DINAMO. Rodion Cămătaru regretă şi acum că nu s-a intersectat pe teren cu Marius Lăcătuş, pe care voia să-l arunce în afara terenului, deoarece acesta juca extrem de dur pe teren contra dinamoviştilor. “Eram obişnuit să joc meciuri tari contra Stelei încă de pe vremea în care jucam la Universitatea Craiova, dar meciul ala din 1989 parcă a fost prea de tot. Partida aia era decisivă în lupta pentru titlu, iar din cauza asta ambele echipe au jucat la rupere. Eu mă omoram şi mă loveam cu Bumbescu, cînd eu îi dădeam la coaste, cînd el îmi dădea mie. Auzeam din spatele meu cum îi strigau colegii lui Bumbi să mă ia tare din prima. Lăcătuş l-a urcat efectiv pe garduri pe Mateuţ, iar eu mă rugam să mă intersectez cu Lăcă pe teren să îl răzbun pe Mateo, însă ambii eram atacanţi şi nu prea am ajuns unul lîngă altul. Vaişcovici de la noi, care nu era un fotbalist dur, a sărit şi el calul şi după ce a intrat de mai multe ori tare la stelişti a fost eliminat. Pînă la urmă chiar şi eu am fost eliminat de Ion Crăciunescu. Steaua a jucat tare pentru că meciul s-a disputat în Ghencea şi ei îl aveau la tribuna oficială pe Valentin Ceauşescu. Îmi aduc aminte că am pierdut cu 2-1, iar Ando a făcut gestul ăla către Valentin, iar apoi să vezi ce contre au fost între noi şi stelişti pe la vestiare. Acolo s-a jucat repriza a treia”, a povestit Cămătaru pentru FANATIK.RO.

CAMI

“Valentin Ceauşescu m-a vrut la Steaua!”

STEAUA-DINAMO. Fostul atacant al formaţiilor Universitatea Craiova şi Dinamo a dezvăluit că a fost la un pas să ajungă la Steaua, însă mutarea nu s-a mai perfectat deoarece apucase să le promită oficialilor din “Ştefan cel Mare” că va semna cu ei. “În 1986, atunci cînd epoca Craiovei Maxima a apus, Dinamo m-a contactat să vin să joc la ei. Am pus o condiţie primordială. Le-am spus că accept propunerea lor doar dacă îmi garantează că voi pleca să joc în străinătate, însă lucrul asta l-am făcut abia după trei ani şi ceva de jucat în Ştefan cel Mare. Îmi aduc aminte că după ce a aflat că mă înţelesesem verbal cu Dinamo, Valentin Ceauşescu m-a contactat şi mi-a propus să vin să joc la Steaua. Chiar în ziua în care trebuia să plec la Bucureşti să semnez cu Dinamo, Valentin mi-a spus să mă aşteaptă la Scorniceşti să semnez cu Steaua. Puteam să o fac, dar apucasem să îmi dau cuvîntul celor de la Dinamo, iar în plus de asta m-am gîndit că iar îl las pe bară pe Piţurcă, după ce el nu prinsese să joace la Craiova prin 1978 tot din cauza mea. În cele din urmă, am ales să joc la Dinamo”, a spus Cămătaru.

“Ne loveam, dar după meci ieşeam la o bere”

STEAUA-DINAMO. Adrian Bumbescu, fostul mare fundaş al Stelei, susţine că Rodion Cămătaru a fost unul dintre cei mai mari atacanţi pe care i-a întîlnit în carieră. “Este adevărat că meciul ala s-a jucat foarte tare. Miza era uriaşă. Cine pierdea putea să îşi ia adio de la titlu. Eu mă întîlneam cu cel mai puternic atacant din România şi singurul cu care aveam reale probleme atunci cînd jucam contra lui. Cu Cămătaru aveam meciuri tari şi la antrenamente pe vremea în care ambii jucam la Universitatea Craiova. Nu ne-am menajat nici în meciul ala din 1989. Trebuie să recunosc că Rodion Cămataru a fost unul dintre cei mai buni atacanţi pe care i-a avut ţara noastră. Era puternic ca un tanc şi avea o forţă şi o viteză de pătrundere de invidiat. El era dorit de marile echipe din Europa, dar nu puteai să pleci în străinătate aşa de uşor la vremea aia. Însă să ştiţi că şi în condiţiile în care ne loveam şi jucam aşa de tare pe teren, după meci ieşeam şi beam o bere între noi”, a spus Bumbescu pentru FANATIK.RO.

---------POZE VECHI--------

“Vaişcovici m-a înjurat! Ce fotbalişti erau atunci…”

STEAUA-DINAMO. Ion Crăciunescu, arbitrul partidei din urmă cu 25 de ani, susţine că Vaişcovici şi Cămătaru nu au fost eliminaţi pentru durităţi. “Părerea mea este că nu doar partida din 1989 a fost dură. Cu un an înainte, dacă nu mă înşel, a fost un meci disputat  în , încheiat 0-0, în care am dat patru cartonaşe roşii şi 11 galbene. I-am eliminat pe Bumbescu, Belodedici, Moraru şi Stănescu. Toate cartonaşele roşii le-am dat la o singură fază, cînd Moraru a intrat cu ambele picioare la Lăcătuş. Revenind la partida din 1989, Vaişcovici şi Cămătaru nu au fost eliminaţi pentru durităţi. Cleo m-a înjurat şi normal că l-am eliminat, în timp ce Rodion a părăsit terenul în urma a două galbene. Unul pentru proteste, iar celălalt pentru că a şutat în minge. Îmi amintesc că Lăcătuş a avut un meci mare cu Mateuţ, dar în limita sportivităţii. Dar atunci erau fotbalişti  mari de tot pe teren! Păi să ne uităm ce fotbalişti avea Dinamo! Actuala echipă nu este nici 5 la sută din cea din anii ’80. Nu ştiu cîţi jucători din cele două echipe care se vor înfrunta diseară ar fi avut loc la vremea respectivă. De la Dinamo nici unul, iar de la Steaua poate doar Sănmărtean. Atunci erau fotbalişti de clasă, puteau juca la orice echipă din Europa, dar erau terorizaţi să nu plece. Nu simţeam nici un fel de presiune, pentru că dacă ar fi fost aşa m-aş fi făcut preot. Cine se plînge de presiune nu are ce să caute în arbitraj”, a spus Crăciunescu pentru FANATIK.RO.

Steaua-Dinamo_Andone-Tudorel_Stoica-Craciunescu_11610_1988004

La Steaua şi Dinamo erau cei mai buni jucători din România! 20 dintre ei jucau la echipa naţională. Pot spune că partida din 1989 a fost cea mai dură din istorie. Eu, oricum, jucam mai tare şi i-am avut adversari direcţi pe Lăcătuş, Balint şi Hagi” (Ioan Andone)

157 de partide s-au disputat între Steaua şi Dinamo în toate competiţiile: roş-albaştrii au cîştigat de 55 de ori, alb-roşii de 54, în timp ce 48 de partide s-au încheiat la egalitate

445 goluri s-au marcat de-a lungul timpului în partidele dintre Steaua şi Dinamo: roş-albaştrii au marcat de 229 de ori, în timp ce alb-roşii de 216 ori

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!

„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie...
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală : „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”
“Călin Georgescu mi-a creat senzația de pește-balon!”, “E un personaj așa caragialian!”. Doi...
“Călin Georgescu mi-a creat senzația de pește-balon!”, “E un personaj așa caragialian!”. Doi istorici îi fac politicianului portretul
Ce riscă Alex Dobrescu, după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran, deși...
Ce riscă Alex Dobrescu, după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran, deși avea ordin de protecție. Un avocat tranșează situația: „E și culpa ei”
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de...
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
La zece ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, Dana Nicolaescu a fost...
La zece ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, Dana Nicolaescu a fost surprinsă la vila de lux primită moștenire, însă nu singură, ci alături de actualul soț. Imaginile au stârnit multe reacții, unii au fost surprinși să vadă cine e bărbatul
Chef Florin Dumitrescu, după finala MasterChef 2024: “Mă retrag la mine în peșteră,...
Chef Florin Dumitrescu, după finala MasterChef 2024: “Mă retrag la mine în peșteră, pun piatra la intrare”. Ce spune vedeta despre întoarcerea la Pro TV. Exclusiv
Ralflo şi Aura B. au nevoie de spitalizare după lupta din cuşca RXF....
Ralflo şi Aura B. au nevoie de spitalizare după lupta din cuşca RXF. Ce spun cei doi artişti despre meciul pe care l-au pierdut
„În acest sistem în care există corupţie mică, medie şi mare toată lumea...
„În acest sistem în care există corupţie mică, medie şi mare toată lumea se simte bine de dinainte de 1989!”. Marile probleme ale României, depistate de istoricul Alina Pavelescu
„Țara care şi-a achitat datoria la FMI, dar a plătit în continuare, fiindcă...
„Țara care şi-a achitat datoria la FMI, dar a plătit în continuare, fiindcă nu avea o arhivă care să ţină evidenţa”. Cazul ireal dezvăluit de o directoare de la Arhivele Naţionale
Frig și zăpadă de Crăciun și Anul Nou. Dar ce vine de Bobotează...
Frig și zăpadă de Crăciun și Anul Nou. Dar ce vine de Bobotează și Sfântul Ioan e neobișnuit
După Gabriel Cotabiță, ne-a părăsit un alt NUME URIAȘ! DOLIU în toată România
După Gabriel Cotabiță, ne-a părăsit un alt NUME URIAȘ! DOLIU în toată România
Guvernul reinventează proiectul laserului de mare putere de la Măgurele! Cum arată noile...
Guvernul reinventează proiectul laserului de mare putere de la Măgurele! Cum arată noile cifre
AVERTISMENT privind RĂZBOIUL cu RUSIA! SE ÎNTÂMPLĂ ÎN 4-5 ANI!
AVERTISMENT privind RĂZBOIUL cu RUSIA! SE ÎNTÂMPLĂ ÎN 4-5 ANI!
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din...
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din relația lor
Pavel Abraham a obținut ordin de protecție împotriva lui Marian Moroșanu, zis Ceaușescu,...
Pavel Abraham a obținut ordin de protecție împotriva lui Marian Moroșanu, zis Ceaușescu, eroul din ’89 pe care fostul milițian l-a bătut crunt la Mineriadă
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O...
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O să-ți iasă un preparat adorat de toată lumea