News

Stela Popescu, 60 de ani de carieră fără cusur!

Marea actriţă Stela Popescu, o carieră fără cusur, timp de 60 de ani! A jucat în 25 de filme şi în nenumărate piese de teatru!
23.11.2017 | 16:53

Actriţa Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. S-a născut într-o familie de învăţători, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei este deportat în Siberia, iar mama se refugiază, împreună cu fiica, în România, la Braşov.

„Mama m-a susţinut grozav, doar că nu mă credea cea mai deşteaptă şi cea mai frumoasă. În ultimele luni de viaţă, mama mi-a spus: Când intri tu în scenă, răsare soarele. A fost cel mai mare compliment de o viaţă pe care mi l-a făcut mama”, mărturisea actriţa într-un interviu. 

Stela Popescu, o carieră fără cusur timp de 60 de ani!

Stela Popescu a fost căsătorită cu regizorul Dan Puican, de care a divorţat după opt ani. S-a recăsătorit apoi cu Puiu (Mihai) Maximilian (decedat în 1998), despre care spunea că a fost sufletul ei pereche. „Nu ştiu ce e cu dragostea, e un lucru foarte interesant, e un fluid care se petrece între doi oameni, nu ştiu. În clipa aceea eram măritată şi am simţit că acest om (n. r. Puiu Maximilian) mi se potriveşte mie, că nu pot merge pe două drumuri cu el. Din clipa aceea totul a fost altfel”, se confesa Stela Popescu într-un interviu pentru Gândul, în 2011. Stela Popescu nu a avut copii.

Studii şi carieră:

În 1953, susţine examenul de admitere la facultate şi este repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maksim Gorki“, la care renunţă după un an şi jumătate când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne.

În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel continuă să susţină spectacole de teatru.

La sfârşitul facultăţii, este repartizată la Teatrul din Braşov, acolo unde ajunge să susţină 400 de spectacole pe an.

Din 1963 până în 1969 joacă la Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”.

În 1969, Stela părăseşte Revista şi se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o împiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963.

Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema.

La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”, unde lucrează si în prezent.

În paralel, susţine şi o colaborare cu Revista Românească.

A realizat cupluri celebre alături de Ştefan Bănică (în perioada 1971-1979) şi apoi cu Alexandru Arşinel, cu scenete semnate de Mihai Maximilian.

Pe scena Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” şi pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu străluceşte în piese precum “Omul care a văzut moartea”, “Mama Boema”, “Boema, slăbiciunea mea” etc.

A jucat 18 ani în “Preşul”, 12 ani în “Peţitoarea” şi 10 ani în “Plicul”. A avut şansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

În 1958, debutează în cinematografie în pelicula “Alo? Aţi greşit numărul”.

A jucat în peste 25 de filme precum Nea Mărin miliardar (1979), “Pe malul stîng al Dunării albastre” (1983), “În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), “A doua cădere a Constantinopolului” (1994), “Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001), “Zbor periculos” (1984)

Stela Popescu a făcut o carieră memorabilă şi în televiziune. A jucat în televiziune de la înfiinţare până în prezent, în piese de teatru şi emisiuni de divertisment, reuşind să transmită ceva din spiritul satiric şi contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. TVR a scos pe piaţă DVD-urile “O stea printre stele” (2006) şi “Stela şi Arsinel” care reunesc cele mai memorabile apariţii TV ale Stelei Popescu.

Începând cu jumătatea anilor ’90, Stela Popescu a fost moderatoarea unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVR, Realitatea şi Naţional TV.

A jucat în serialul TV “Cuscrele” (2005-2006), precum şi în telenovelele: “Războiul sexelor”, “Regina” şi “Aniela”.

A jucat în reclame tv, cele mai cunoscute fiind cele de la margarina Wiesana şi lanţul de farmacii Catena.

Semnează cartea “Găteşte moldoveneşte cu Stela Popescu”, în care spune că are diabet. Recunoaşte că toată viaţa a încercat să ţină cure de slăbire, însă i-a plăcut prea mult să mănânce şi nu prea a reuşit.

În decembrie 2015 a fost decorată de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de cavaler.

În 2011 a primit o stea pe Aleea celebrităţilor.

La gala Festivalului Comediei Româneşti – festCO 2011 (ediţia a IX-a), Stela Popescu a fost recompensată cu premiul de excelenţă.

„Dacă nu aş fi reuşit în actorie, aş fi făcut altceva, nu m-aş fi încăpăţânat. Nu sunt orgolioasă. Aş fi făcut design, de exemplu, costume de teatru. Aş face o mie de lucruri, păcat că viaţa e scurtă”, spunea Stela Popescu.