Fotbal intern

Stelea, dezvăluire la 24 de ani după coşmarul cu Suedia: “Ce ar fi fost dacă”

Bogdan Stelea a rememorat meciul dintre România şi Suedia, din sferturile de finală ale Mondialului din 1994.
27.03.2018 | 13:22
Stelea dezvaluire la 24 de ani dupa cosmarul cu Suedia Ce ar fi fost daca
ADVERTISEMENT

“Tactic, suedezii ne-au dat peste cap cu golul de 1-0. Schema aia excelent realizată parcă ne-a băgat capul în nori! Cu noroc, am egalat la spartul târgului. Ne-am dus în prelungiri şi, parcă, totul s-a schimbat! Tot Răducioiu a marcat pentru 2-1. Schwartz a fost eliminat… urmau 20 de minute de superioritate numerică. Unde mai pui că Dahlin se accidentase şi mai mult era spectator! Dar ne-au omorât cu mingea aia plouată… Da, Florin a greşit, dar vreau să-ţi spun despre empatia portarilor! Aşa ceva nu regăseşti la jucătorii de câmp! Eram pe bancă, dar am simţit greşeala ca şi cum eu aş fi comis-o! Ca şi cum eu aş fi sărit cu Kenneth! E ceva instinctiv la portari! Am trăit aceeaşi dramă! E complicat sentimentul astă…”, şi-a amintit Bogdan Stelea, într-o postare pe eusunt12.ro. 

Stelea susţine că antrenorul secund, Ţiţi Dumitriu, împreună cu directorul sportiv Gabi Balint ar fi vrut să îl schimbe pe Prunea cu el, înainte de loviturile de departajare: “Chiar atunci, cu vreo două minute înainte de finalul prelungirilor, s-a întâmplat ceva curios. Dacă ar fi ieşit, în prezent, am fi spus despre Van Gaal că a copiat! Ştiţi voi… olandezul care a schimbat portarii în minutul 120, la Mondialul 2014! Ei, bine, la San Francisco, “secundul” Ţiţi Dumitriu a avut ideea asta nebună! I-a lipsit însă curajul, aşa că l-a pus pe Gabi Balint, directorul sportiv, să-i propuna asta lui Iordănescu! Că Balint avea mare trecere la Iordănescu. “Nea Puiu, bagă-l pe Stelica la penalty-uri”, i-a zis Gabi. Iordănescu a şovăit câteva secunde, apoi a zis: “Termină cu asta! Ne facem de râs!”. Aşa era treaba la noi: în permanenţă, trebuia să avem grijă să nu ne facem de râs!”

ADVERTISEMENT

Stelea: “Prunea era foarte afectat la penalty-uri”

“Arnold” susţine că s-a dus să îl încurajeze şi să îi dea sfaturi lui Prunea, dar fostul său coleg de la juniori era defazat:“Ne pregătim de “ruletă”. M-am dus la Prunea şi i-am zis să plece cât mai târziu la şuturile suedezilor.  Să stea cât mai mult pe picioare, ca să se joace cu psihicul adversarilor. Florin se uita la mine, dar nu mă vedea. Parcă privea prin mine! Era foarte afectat. Şi cred că se gândea cu disperare să rezolve la penalty din eroarea de la golul egalizator. La loviturile de departajare e complicat. Cu Florin am crescut la Dinamo. Culmea, am pierdut împreuna două finale naţionale, la juniori. Tot la “ruletă”… el în poartă, eu pe bancă! Cu Suedia s-au făcut trei!”

Goalkeeper-ul crede că de fapt tricolorii au avut mai mult noroc decât suedezii în acel meci, dar nu au ştiut să îl folosească:“Meciul cu Suedia a fost ciudat. Culmea, cred că în jocul ăla am avut mai mult noroc decât ghinion. Mai ales dacă mă gândesc la momentul în care am marcat golul egalizator. Am avut un gol avantaj, am fost cu om în plus, chiar doi, suedezul Mild a fost primul care a ratat la loviturile de departajare… dar nu am ştiut să profităm!”

ADVERTISEMENT